reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Wszystko o benefitach

Przedewszystkim jezeli mieszkaja na stale w UK to kwalifikuja sie na Child benefit na kazde dziecko. Na pierwsze jest to ok £20 tygodniowo a na drugie troszke mniej. Formularz jest prosciutki, tylko beda wymagane takie dane jak polski PESESL i NIP, bo sprawdza czy z Polski niczego nie dostaja. Mozna go pobrac na stronie internetowej HMRevenue HM Revenue & Customs: How to claim Child Benefit
Jak beda mieli juz numer child benefit to zawsze moga sie starac o Child tax credit i working tax credit, ale ten drugi to juz zalezy ile Twoj brat zarabia. Tam niestety trzeba zadzwonic po formularz. Oni od razu wypytaja o wszystko i moga sprawdzic czy bedzie sie cos nalezec.
Mam nadzieje, ze chociaz troche wyjasnilam

reklama
pomogłaś mi nbardzo dużo.... dziękuję ślicznie....:tak:
już do nich dzzwonię i zaraz przekażę wiadomość....
bo trochę mają tam ciężko... wiadomo on musi zarobić na całą rodzinkę... i wogóle...
dziękuję bardzo .....
pozdrawiam

czesc dziewczyny czy do child benefit trzeba mniec home office. ja pracowalam legalnie mam list z home office,ale nie pamietam czy placilam cos i nie mam rzadnego numeru.POMOCY :) musze wyslac wniosek

Ja wysłałam wniosek o CHB 2,5 m-ca temu, i nic!Ciagle przysyłaja tylko jakies dodatkowe pytania....

Kornasia ja musialam podac numer z home office, i z tego co sie orientuje, to za kazdym razem kiedy zmieniasz prace, musisz powiadomic ho...ja nie powiadomilam, i teraz sie czepiaja:baffled:

Mam pytanie. Dzis przyslali mi ze nalezy mi sie ChB i naliczony bedzie od 18 maja (moj synek urodzil sie 15 maja).Nie napisali jednak kiedy beda pieniazki wyplacone. Martwi mnie jednak to ze w miejscu dzie powinien byc numer ChB nie ma nic :wściekła/y: Napisali mi ze przysla jeszcze kilka listow, ale skoro nalezy mi sie ChB to czemu nie podali nr? Potrzebuje go do becikowego.

reklama
ostraszka jak dlugo czekalas na decyzje o CHB? Jesli piszac becikowe masz na mysli SSMG, to ja wyslalam bez numery CHB (bo wciaz czekam na decyzje) i przyznali mi SSGM. Zaznaczylam tylko, ze wciaz czekamna numer CHB.

Do góry