a ja nie mam pojęcia co to sa szagówki 
hm, co do kopytek - ja robię zawsze leniwe, bo takie lubimy. Kopytka to kluski do których dodajemy tylko makę ziemniaczaną, kluski śląskie to rakie do których dodaje się także mąkę pszenną i jajo, do gnocchi dodaje się tylko pszenną....
Moja babcia robi jeszcze pyzy z mięsem (wczoraj nas uraczyła - pilnuje mojej małej, bo jest chora) poezja!!!
Wiem, że robi się też takie z mieszaniny ziemniaków gotowanych i surowych tartych..
Trochę to skomplikowane...:-)
hm, co do kopytek - ja robię zawsze leniwe, bo takie lubimy. Kopytka to kluski do których dodajemy tylko makę ziemniaczaną, kluski śląskie to rakie do których dodaje się także mąkę pszenną i jajo, do gnocchi dodaje się tylko pszenną....
Moja babcia robi jeszcze pyzy z mięsem (wczoraj nas uraczyła - pilnuje mojej małej, bo jest chora) poezja!!!
Trochę to skomplikowane...:-)

!!! Z kiszoną kapustą! Mniam! Chyba zadzwonię do przyszywanej babci, zapytam jak się je robi! Bo to u niej pierwszy raz zajadałam się tymi kluchami.
i ląduje na dywanie, przetargane kilka razy, po drodze zahaczone o psa, może on zje