reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wyprawka dla wrzesniowego malucha czyli HITY i KITY :)

ja mam 4 pojemniczki malutkie z tommy tippy , ale dostałam je gratis jak kupowałam podgrzewacz :) więcej nie kupiłam i nie planuję kupować. a co do pojemników na mleko to jeśli będziecie karmić mm to przyda sie taki na np 4 porcje - moja sister ma taki z miarką. Idealnie nadaje sie na wyjścia czy wyjazdy. Ale jeśli piersią to nie potrzeba. Za to przydaje sie później opakowanie termoizolacyjne na butelki lub niekapki - można w nim cieplutką wodę trzymać na wyjeździe i w razie pragnienia maluszka podać mu samą wodę albo herbatkę.
a co do tej całej listy kosmetyków to mysle ze to sporo za duzo. Z kosmetyków my mamy tylko emolium do mycia ciałka i szampon do włosów , krem na odparzenia aktualnie nivea bo dostałam za pół ceny i maści 2 apteczne - a te bo Kinga ma AZS i krem ochronny na słońce z wysokim faktorem dla niemowląt. A jak była malutka do tego miałam jeszcze tylko oliwkę i spirytus 70% i zamiast tego kremu na słońce taki na mróz - bo Kinia zimowa. Na wszelkie pudry radzę uważać bo lubią sie porobić po nich paskudne odparzenia. A po co wiecej. no i njlepiej dla maleństwa takiego noworodka jak nie szlejemy z kosmetykami i trzymamy sie jednej linii.
A co do Johnsona to mam to samo spostrzeżenie - niestety dużo dzieci uczula, a szczególnie linia na noc. Lepiej z nim nie szaleć - kupcie próbki albo malutkie opakowania, żeby w razie co nie wywalać wielkiego pudełka. No i pierwsze kosmetyki też powinny być kupowane w małych opakowaniach. A skąd będzie wiadomomze Waszemu dziecku posłużą. Jak zaszalejecie i kupicie np 4 opakowania sudokremu a dziecku nie posłuży (moja po nim sie odparzała na potęgę) od razu zostaniecie z takim zapasem i zmarnowaną kasą. Szkoda.
Do Gabrysia też zastosuję tą metodę. Może sie okazać że jemu nie posłuży linomag ;) i wręcz przeciwnie do siostry będziemy kupować sudokrem ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Tofilesia z czystym sumieniem mogę polecić Nose-Fride do noska, jest super i świetnie czyści, tylko przy takich maleństwach trzeba delikatnie zassywać bo nosek delikatny.
Już była wzmianka o tych pieluszkach Dada z biedronki, czy newborny też mają?
Wiecie pamiętam jak Ewa sie urodziła to kupowaliśmy pampersy 1 i jedna paczka coś ok 40zł kosztowała a teraz widziałam po 24.

nie iwdziałam w biedronce dadów 1. Są dady 2 wagowo od 3kg do 5. Kupię jutro i popatrzę jakie to duże.
A u mnie w biedronce notoryczny brak dadów4. Przez pokopanych Słowaków bo wykupują nam sklep co czwartek i sobotę. Brrrr.
Dla mnie Dady są całkiem fajne a prawie polowę tańsze od pampersów. A przy niemowlaczku to idzie hurtem i to okrutnym.
Tyle ze new born mają wycięcie na pępuszek. Było to dosyć wygodne póki nie odpadł kikut. Pieluszka nie urażała maleństwa

ja mam dady 1 newborn i nie mają wycięcia na pępek i u mnie w biedronce można je normalnie kupić jak narazie, zresztą jest dużo wszystkich rozmiarów w 2 miejscach leżą nawet. a kosztuja 11 z groszami za 28 sztuk. Porównywałam z pampersami i są równie mięciutkie.

nawet pampersy new born nie mają wycięcia na pępek - kiedyś jakieś widziałam ale to wielki obrazek był pokazany że te akurat mają... Ale takie wycięcie wydaje mi się zbędne, bo wystarczy wywinąć troszkę pampersa, albo nawet samej nożyczkami ciachnąć jak bardzo na wycięciu nam zależy...

Dziewczyny co myślicie o tych materacach ?
NEW FULLY SPRUNG COT BED MATTRESS 140X70X13 QUALITY ITM on eBay (end time 09-Aug-11 15:01:23 BST)

Baban Supercool Sprung Cot Bed Junior Bed Mattress on eBay (end time 12-Aug-11 09:44:14 BST)

żadnych kokosowych, gryczanych i innych znaleźć nie mogę...
Jestem ciekawa Waszych opinii zanim zamówię...
Hej Ewelina ja zamawiałam z tej strony maja duzy wybór w materacach i ceny tez sa ok wklejam link wysyłka jest free i jest z UK moze cos znajdziesz dla siebie MATERACE 60X120cm - Items - BabyABCD - polskie produkty dla Malucha

My kupilismy jak narazie tylko maly sudocrem (tak na wszelki wypadek), PAMPERS newborn 43szt. (zamawialam razem z lozeczkiem bo przesylka ta sama) za 24 zl a nad kosmetykami do pielegnacji sie jeszcze zastanawiam. Pani w Aptece poleca oczywiscie Oilatum (bratowa zreszta tez) a ja myslalam o NIVEA ale poczekam na kolejne lekcje w szkole rodzenia bo podobno mowia duzo o kapieli wiec moze cos mi sie nasunie na mysl. Chcialabym dla MAI jak najlepiej, ale sama to o wielu rzeczach nie wiem.
Chcicalabym kupic porzadny laktator jak sie okaze ze mam pokarm z racji tego ze po 6miesiacach musze wrocic do pracy a nie chcialabym przerwac karmienia piersia. Pani Aptekarka okazala sie wczoraj tak mila ze obiecala oddac swoj (ma mandele elektryczna) bo juz nie potrzebuje, trzeba tylko jakas czesc wymienic :D A w razie czego kupie albo reczny z aventa albo jakis tanszy elektryczny bo niestety 500zl za porzadny elektryczny to dla mnie kupa kasy :/ A butelke mam narazie jedna z Dr Browna w razie czego, potem jak bede musiala wrocic do pracy kupie wiecej.

Johnson rzeczywiście dużo dzieci uczula..moja była myta tym w szpitalu, bo takie mieli próbki..i masakra, miała pełno czerwonych krost. Zaraz kazali kupować balneum..a tu się okazało, ze dwa dni mycia w nivea i wszystko zeszło. Teraz chyba też zdecyduje się na nivea, lubię ten zapach..kojarzy mi się z niemowlakiem..i małą Igą:-)

Ja kupiłam te dada1, u nas też są w tych małych opakowaniach po 28szt. ale nie spojrzałam czy mają gumeczkę z tylu. Pampersiaki chyba miały i chociaż kupa nie uciekała na plecy:tak: a te nie wiem, muszę potem zerknąć.
bluetooth ja pojemniczków nie miałam żadnych, jakoś wydaje mi się to zbędnym wydatkiem. Jeżeli będziesz miała pokarm to po co Ci pojemniki do przechowywania? masz w piersi i już. Ja nawet jak ściągałam nawał to wylewałam do zlewu. Miałam kumpelę, która właśnie ściągała do tych pojemników, miała całą zamrażarkę w swoim mleku, a małej i tak wystarczało to z cycucha..potem to wywalała. Jakbyś od razu po porodzie wracała do pracy to pewnie takie ściąganie i mrożenie ma sens, ale tak?? pojemników na sztuczne mleko też nie miałam. Zawsze do butli wsypywałam mleko, w termos wodę odmierzoną co do ilości mleka w butelce i jak mała chciała na spacerze jeść to zalewałam i gotowe:-) a jak jechaliśmy gdzieś dalej to brałam puszkę mleka.

reklama
Ale myślę że raczej nie będę mrozić pokarmu, w temperaturze pokojowej może stać do 12 godz, a w lodówce do 5 dni więc chyba w zupełności wystarczy.

Miki mysle ze ktos przesadzil z tym czasem pokarmu mleko 12 godzin w tem pokojowej ?!?!?!??!?!? a w lodowce 5 dni ?!?!?!?!? Z doswiadczenia wiem ze mleko zmienia smak po max 1,5 godziny stania w pokoju i 24 godzinach w lodowce ,nigdy nie odwazylabym sie podac dziecku mleka stojacego tak dlugo.....

Do góry