reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zakupowy zawrót głowy !

Nie no Mikulinka zorganizowana jesteś bardzo :-)
Ja dzięki obecnemu pobytowi w szpitalu wiem co powinnam jeszcze spakować.

Co do walizek to baardzo dużo dziewczyn takie tutaj ma. I im wygodniej, bo ja nie mam kolek u siebie i w pewnym momencie musiałam ciągnąć po podłodze ją.

reklama
Alunia ja już pisałam ze u mnie to mus ...
Jeszcze się zastanawiam nad wanienką myślę nad tą z ikei .. żeby mi się zmieściła pod prysznic 90 tkę . Ma któraś może , testowała ?

To ja w takim razie nie bede kupowala torby tylko wezme ta fitnessowa dla synka i mala walizke na kolkach dla siebie i juz

Ja mam zapakowana miekka torbe, ale gdybym miala tylko walizke na kolkach to tez bym zabrala. Przeciez to pod lozkiem sie trzyma. Tym bardziej jak ktos nie ma mozliwosci dostawy przez meza/kogos innego.

Mikulinka ja kupilam te wanienke z ikei, ale dopiero wyprobuje.

ja też tak jak Kitki improwizuje przy pakowaniu, tzn mam listę którą mi koleżanka kiedys wysłała i patrzałam na nia ostatnio. Niestety z musu lezenia nie chodzę na szkołe rodzenia, nie mam kontaktu z połóżną, więc na czuja się pakuję i na podst. wskazówek kolezanek i forum. Spakowałam sie w dwie miekkie torby, Alunie własnie w fitensowa, a siebie w taką troche podróżną.

mam tą wanienke własnie, ale trzeba zwrócic uwagę, że to ta z mniejszych wanienek.

Wanienka jest mala ale na poczatek starcza ,nie mam zastrzezen oprocz tego ze tego ze te gumy antyposlizgowe mnie wkurzaly,zupelnie nie potrzebne,musialam podkladac pieluche tetrowa na dno bo luska z wojtkiem sie darli bo im to sie w tylki wbijalo ,zeby to byla wieks,a wanienka dla siedzacego dziecka to ok ... No ale to moja opinia .

Bluelovi ja to mam taką opcję "remontową " ze będzie prysznic ( choć wolę wannę ) bo miejsca brak . Łazienka to z tych klaustrofobicznych 150 x 160. A wanienka mała by mi do prysznica weszła a jak będzie dziecko siedziało albo starsze to już w prysznicu będzie się chlapać ... Pralka jest duża bo 60X60 bodajże.. 8kg prania wchodzi .Więc służyła by mi do przewijania / ubierania córki po kąpieli . Do pokoju nie dam rady donieść wanienki z resztą teraz pokój duży będzie dzielony na 2 mniejsze więc kolejne utrudnienie . Zastanawiam się gdzie upchnę wózek :/ ;( .... Balkon maleńki i odkryty więc odpada ... Przedpokój zabudowany ... na klatce nie bo kradną ... Więc muszę kilka rzeczy rozgryźć tak by sobie ułatwić egzystencję bo większość czasu będę sama z dziećmi . Muszę mieć" wygodę ". Tak to widzę ja ...

reklama
Kitki ja mam duża walizkę na kółkach . ( Wszystkie torby duże mąż pozabierał ze sobą ) . Mniejsza walizkę mam dla dzieciaków i ja tez spakuje do babci.
Mówisz ze taka duża ta rozpiska ? podobnie zrobiłam dla siebie do szpitala ... ( chyba łatwiej jest mi odhaczać co mam a czego nie ) . Jeszcze sporo mi brakuje no ale staram się ile mogę :D ..

WYPRAWKA DO SZPITALA DLA MNIE:

Koszula (rozpinana) 4-5 szt. ( 1szt bez rozpięcia )( 1 do karmienia po synku )
Szlafrok - jest

Kapcie
Klapki - jest
Majtki siatkowe 6 szt.( czasem nie pozwalają zakładać tych majtek to zależy od szpitala )
Biustonosz laktacyjny 2 szt. ( nie mogę znaleźć odpowiedniego rozmiaru ..:( i szukam jeszcze )
Wkładki laktacyjne
Skarpetki 2-3 pary (ulubione)
Podpaski poporodowe duże - jest

Podpaski nocne ze skrzydełkami
Podkład 2 szt.
Ręcznik 2 szt.( jakieś ciemnie )
Jasiek - jest
Opaska, Gumka do włosów-jest
Chusteczki higieniczne - jest
Szczoteczka i pasta do zębów - jest
Szczotka do włosów - jest

KOSMETYKI:

Dezodorant bezzapachowy -jest
Płyn micelarny - jest

Krem do twarzy nawilżający
Balsam do ust
Szampon - jest
Żel pod prysznic - jest
Tantum Rosa lub inny płyn do higieny intymnej - jest
Płatki kosmetyczne - jest
Patyczki kosmetyczne -jest

DOKUMENTY:

Dowód osobisty - jest
Karta ciąży- jest

Skierowanie do szpitala

WYNIKI BADAŃ:

grupa krwi i czynnik Rh (oryginał) jest
ostatnia morfologia i badanie moczu
zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej, lub zaświadczenie o szczepieniu WZW B
odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży)
wynik ostatniego USG
wynik badania na obecność HIV
wynik posiewu z przedsionka pochwy i odbytu w kierunku Streptoccocus agalactiae - wykonanego po 35 tygodniu ciąży
wszystkie wyniki badań usg wykonane w obecnej ciąży
inne istotne wyniki badań i/lub konsultacji np.: konsultacja okulistyczna, kardiologiczna, ortopedyczna itd.

woda w małych i dużych butelkach , kubek talerzyk sztućce jakaś ściereczka płyn do mycia naczyń a i przyprawy w sensie troszkę soli ( dla mnie troszkę płynu to zbawienie ..przydaje się bo czasem coś się zostawia na talerzyku swoim i później nie ma go czy opłukać)

Ja bym dorzuciła jeszcze grzebień, papier toaletowy, ręczniczki takie kuchenne i paczkę mokrych chusteczek i dorzuciłabym więcej ręczników, myślę, że te pod prysznic po porodzie to się raczej już do prania nadadzą mimo wszystko

Do góry