reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zakupy dla mamy i przygotowania torby do szpitala.

Niby tak, bo ma działanie ściągające. Ja wcześniej często cierpiałam na różne infekcje, a odkąd mam korę dębu to ani razu nic mi nie było:-). Lekarka jest pod wrażeniem, że nic mi nie dolega pod tym względem.

reklama
A czy któraś z Was wie,co w takim układzie trzeba kupić przy cc? No bo chyba tantumrosy nie? Ja słyszałam o szarym mydle - i żeby ranę przemywać noi sól fizjologiczna do przemywania. Powiem Wam,że do tej soli b.się przekonałam jak miałam tę operację na mięśniaka- b. ładnie mi się po niej goiła rana i po contratubexie- tylko nie wiem czy teraz contratubex będę mogła używać. Zobaczymy co mi ginka powie.
Aha gdzieś tu czytałam,że na rozstępy świetnie robi maść NOSCAR - to taka maść na blizny,podobno b.ładnie rozjaśnia rozstępy ale nie należy do tanich. Słyszałyście o tym?

ja w ogóle słyszałam (od koleżanki i siostry), że zwykłe szare mydło i tzw."nasiadówki" po porodzie w wodzie z tym mydłem pomagają i krocze po porodzie szybko się goi, jak również to, że dobrze jest suszyć krocze po podmyciu delikaatnym strumieniem ciepłego powietrza z suszarki do włosów-szybciej się goi, to samo potwierdziła mi położna. z raną po cc chyba jest podobnie.

Asheara te saszetki można kupić na sztuki, ja mam sześć narazie ale się dokupi w razie czego.
To jest świetny specyfik jeśli chodzi również o stany zapalne itp.

Też już zakupiłam 10 saszetek Tantum Rosa:-):-):-)
I zastanawiam się jeszcze nad korą dębu,u nas położne mówią,że to też bardzo pomaga w gojeniu krocza:confused::confused::confused::confused:
Szkoda,że nie wiedziałam o tym wszystkim 8 lat temu,jak rodziłam Córkę,to bym i wtedy sobie ulżyła w cierpieniu:tak::tak::tak::tak:
ja jak rodziłam to kazali mieć szare mydło i kazali myć ! z kory dębu też miałami nie powiem żeby mi to jakoś pomogło

A czy któraś z Was wie,co w takim układzie trzeba kupić przy cc? No bo chyba tantumrosy nie? Ja słyszałam o szarym mydle - i żeby ranę przemywać noi sól fizjologiczna do przemywania. Powiem Wam,że do tej soli b.się przekonałam jak miałam tę operację na mięśniaka- b. ładnie mi się po niej goiła rana i po contratubexie- tylko nie wiem czy teraz contratubex będę mogła używać. Zobaczymy co mi ginka powie.
Aha gdzieś tu czytałam,że na rozstępy świetnie robi maść NOSCAR - to taka maść na blizny,podobno b.ładnie rozjaśnia rozstępy ale nie należy do tanich. Słyszałyście o tym?

Rana po cc nie jest w kroczu :-) owszem wszystko schodzi kroczem jak po sn, ale rana jest wyżej. Podmywac się można tantum rosa (chociaż to nie jest kosmrtyk tylko lek i należy o tym pamiętać). Ja po cc myłam się laktacydem jak wcześniej, do ściągniecia szwów samej rany starałam się nie moczyć za bardzo, delikatnie przecierałam wilgotnym czystym ręcznikiem, ale nie stosowałam żadnych specjalnych zabiegów typu sól fizjologiczna.
Niestety w szpitau w gdansku sciagneli mi szew zbyt mocno i mimo stostowania contratubexu (można jak najbardziej, można też cepan - to jest normalna blizna po operacji) - mam bliznę i zgrubienie. Grunt, ze nie wdał się bliznowiec.

No ja też o szarym mydle dużo dobrego pod tym względem słyszałam, tym bardziej że jest naturalne - trzeba się przemywać w namydlonej nim wodzie i wszystko się ponoć ładnie goi. Jest też szare mydło w płynie z dozownikiem, ale nie wiem czy to będzie dawało takie same efekty...

Ja myślę, że warto zapytać lekarza albo położną pracujących w szpitalu co się najlepiej u kobiet sprawdza :tak::tak:
Na szkole rodzenia będziemy mieli wykład o połogu to zapytam ;-)

A czy któraś z Was wie,co w takim układzie trzeba kupić przy cc? No bo chyba tantumrosy nie??

Ja tez mam cc i można powiedzieć że do końca nie wiem co trzeba brać a co sobie odpuścić, kumpelka mówiła że jej bardzo się przydały chusteczki do higieny intymnej, standardowo podkłady poporodowe gatki z siateczki ale nie kupowała nic typu tantum rosa a wieć ja też tak zrobię w razie czego ktoś mi dowiezie, a czas na to będzie bo po cc jest się troszkę dłużej w szpitalu chyba że bardzo dobrze ktoś się czuje to wypuszczają szybciej. Rany na początku nie będę dotykać ale jak będę w domku to wietrzenie się przyda, szybciej wygoi i dopiero potem może jakieś specyfiki zacznę używać.. Ja tam wolę jak najmniej przy tym grzebać...

reklama
Ja poprzednim razem stosowałam mydła biały jeleń (to jest rodzaj szarego mydła właśnie) i znieczulałam sobie tantum rose i przyznam, że szybko się krocze wygoiło.
Tylko zaczynał mi się bliznowiec wdawać (bo mi się robią wszędzie niestety) ale od razu potraktowałam go contratubexem i traktowałam to miejsce kilka ładnych tygodni i wchłonął się :-).

O cc nie wiem jak dbać o ranę. Bo dół to podobnie jak po sn tylko szwów nie ma, więc higienę trzeba zachować ;-).

Co do kosmetyków to ja do szpitala wezmę tylko podstawowe, nie będę się malować w szpitalu bo nie planuję gości mieć :-).

Do góry