reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

Kamcia spokojnie, jeszcze przyspieszy z wagą, zobaczysz. U mnie na ostatnie wizycie wskaźnik był leciutko poniżej normy, a ostatnio znów powyżej. I bądź tu człowieku mądry z tymi pomiarami. Jeśli córeczka jest zdrowa to nie martw się na zapas ;]

reklama
Kamcia najważniejsze, ze mała dobrze się rozwija, a jaką wagę będzie mieć po porodzie to zobaczysz na porodówce. Moja miała wg USG ważyć 500 więcej, a okazało się że waży 3010 -39 tc słodziak mały z długimi nogami :-). Teraz jest najwyższa wśród koleżanek. Także nie przejmuj się.
Teraz też bym chciała w granicach 3 kg, ale jak będzie to się okaże.

No i ja też po wizycie - konsultacji. Trafiłam na bardzo fajną Panią Doktor - taka bardzo ludzka. Oczywiście cała historie mojego życia od listopada zeszłego roku opowiedziałam - 3razy pytała się czy to na pewno rak:-) W każdym razie powiedziała, ze prawdopodobnie już na następnej wizycie da mi skierowanie na Borowską na cc że przy tężyczce nie ma co ryzykować. (żeby zrobić je w 38tyg., oczywiste dla niej było, ze muszę rodzić w ośrodku o najwyższej referencyjności i nie robiła żadnego problemu, zapewniła mnie, że mają endokrynologów no i położą mnie do szpitala trochę wcześniej na wszelakie badania, żeby wiedzieć co i jak podać mi podczas porodu no i po nim) Poprosiła mnie o konsultację z onkologiem czy nie widziałby wskazań do wcześniejszego rozwiązania ciąży (w 36tygodniu)w związku z moim leczeniem uzupełniającym - wiadomo rak się rozwija jak nie zakończy się leczenia, ale jakoś nie uśmiecha mi się szybciej Ktosia na świecie witać - źle mu u mnie nie jest:tak: Ogólnie mnie pobadała, zrobiła 15minutowe KTG i wszystko dobrze, jedyne co mnie strasznie zmartwiło to to, ze nie podoba jej się brzuszek Dziecka - że niby za mały:-( I dlatego mam się zgłosić do niej za 3tygodnie na kontrolę. I nie powiem, żebym się nie ,martwiła - bo jeśli chodzi o mnie zniosę wszystko, ale Dzidziuś ma być zdrowy - zresztą Wy doskonale wiecie o czym mówię - każda matka tylko tego sobie życzy:tak: A waży w 31tygodniu 1450,
Takhisis po co są te przepływy? Po co się je bada? Mi mówiła, ze wszystko pięknie jeśli o nie chodzi, tylko tak do końca nie wiem o co chodzi, a widzę, że Ty zorientowana jesteś :-)
No nic - jutro idę do mojej ginekolog, pewnie od razu też zrobi mi USG. A teraz mykam troszkę się pokłuć - Mg, P, K, morfologia, IgM i oczywiście pakiecik tarczycowy - TSH i Wapń:-D

Tosienka gratuluje udanej wizyty:-)
Ja wam powiem ze mi sie strasznie podobaja malutkie dzieci. Jesli sa donoszone.... Nie smiem sadzic ze duze nie sa fajne ale te kruszynki do 4kg sa slodsze:-D Moj Olis urodzil sie z waga 3480 i 57cm i byl naprawde drobny. Maz musial jechac po male ciuszki bo najmniejsze jakie sobie kupilam to 62 wiec plywal w tym:-D A wierzcie mi ze pani gin powiedziala do mnie na ostatniej wizycie tak " zycze powodzenia....i sily. Dzidzius bedzie naprawde duzy! " wiecie jaka ja bylam przerazona.....A tu taka kruszynka

Kamcia nic się nie martw, może mała jeszcze nadrobi a nawet jeśli nie to 3 kg to i tak nieźle
Ja to się boje że moja za duża będzie no ale to dopiero zobaczę za tydzień ile przybrała na wadze
tosienka dobrze że wizyta udana

a powiedzcie mi jak wasze brzuszki rosną? ja dziś rano mierzyłam i jest 106cm w obwodzie, za to schudłam kg ale to przez dietę

Tosieńka cieszę się, że jesteś zadowolona z wizyty. A z tym brzuszkiem na pewno wszystko ok. i ktosiek jest 100% zdrowy.
Przepływy to chyba odnoszą się do pępowiny i chodzi o to, czy pępowina dostarcza odpowiedniej ilości składników odżywczych do dziecka. Jeśli przepływy są za małe, to znaczy, że dziecko dostaje za mało składników i jego wzrost się wyhamowuje.

joanna_84 u mnie przedwczoraj obwód brzucha miał 108 cm, ale to różnie bywa, czasami dzień po poprzednim pomiarze jest mniejszy, bo się jakoś inaczej ułożył, albo co. Właśnie zmierzyłam i dziś jest 107cm.

Czyli tym brzuszkiem mam się nie martwić? Bo teraz sprawdziłam i na wizycie z 08.08. też wychodziło, że jest mniejszy - główka i kość udowa wskazywały na 27tydzień, a brzuszek na 24tydzień...

Tosieńka myślę, że każde dziecko jest inne i nie ma co panikować, jeśli lekarz nie jest specjalnie zaniepokojony. Mojemu małemu na usg rogi tylne komór bocznych wyszły w górnej granicy normy co mogłoby wskazywać na wodogłowie, ale wcale tak nie musi być, może po prostu taka uroda mojego małego, więc nie będę się denerwować na zapas. Tak naprawdę w ciąży jest tyle rzeczy do stresowania się, że nie możemy się temu poddać, bo byśmy zwariowały. Trzeba robić wszystkie badania i leczyć co się da leczyć, a o reszcie nie myśleć i nie zakładać czarnych scenariuszy. Trzeba wierzyć, że wszystko jest ok.

reklama
hej kobietki i jak wróciłam od lekarza - mała 2200 waży - 32w3d lekarz twierdzi że mało - a ja myślę, że idealnie ... dziwny jakiś wogóle jak spojrzał, że moja pierwsza urodziła się w 38 tyg. z wagą 2950 to mówi, że malutko i zaraz wypytywał dlaczego tak WCZESNIE ?? bez sensu ... no ale mój dzisiaj miał zastępstwo i tylko raz do tego lekarza szłam więc luzik.

Do góry