reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

Ostatnia edycja:
reklama
nasze dzieci nie powinny jeszcze uzywac absolutnie innej pasty niz nenedent bez fluoru, wprowadzenie fluoru (czyli np elmex) powinno sie skonsultowac z pediatra. to ze jakas pasta jest dla dzieci nie oznacza wcale ze nadaje sie juz dla rocznego dziecka.
a odpowiadajac na pytanie estragon uzywamy wlasnie nenedentu.

ja mam ta ... dla dzieci wczesniej wkleilam zlego linka

kosmetyki naturalne WELEDA Nagietkowy żel do mycia zębów mlecznych BIO ekologiczne środki

Nagietkowy żel przeznaczony do codziennego mycia zębów mlecznych przywraca równowagę flory bakteryjnej jamy ustnej dzieci. Dzięki zawartości związków krzemu systematyczne mycie zębów żelem pomaga pozbyć się kamienia nazębnego i stanowi skuteczną ochronę przed próchnicą. Wyciągi z nagietka lekarskiego zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych. Produkt nie zawiera żadnych substancji, które obciążałyby organizm na wypadek połknięcia. Przyjemny smak i połysk żelu stanowi dodatkową atrakcję :-)

Nie zawiera związków fluoru

estragon my tez elmex uzywamy dla młodego i tez odrobinkę, myje 1 raz dziennie wieczorem po kolacji i kąpieli :)

bARA zdrówka dla Gabrysi

Katagorka, tylko się cieszyć, ze raczkuje :))
my dwa razy myjemy. Za często???:confused:

katagorka gratulacje! wreszcie się doczekałaś:tak:

Ja kupilam paste z weledy
Weleda pasta do zębów z nagietkiem (bez mentholu)
i calkiem chetnie Mateusz szczotkuje nia swoje 8 zabkow..musi byc calkiem dobra w smaku hehe
Karol też lubi, pasty używamy od jakiś 2 tygodni, ale sam myje już od dawna, ze 2 miesiace

nasze dzieci nie powinny jeszcze uzywac absolutnie innej pasty niz nenedent bez fluoru, wprowadzenie fluoru (czyli np elmex) powinno sie skonsultowac z pediatra. to ze jakas pasta jest dla dzieci nie oznacza wcale ze nadaje sie juz dla rocznego dziecka.
a odpowiadajac na pytanie estragon uzywamy wlasnie nenedentu.
taaaaa? a mnie się gdzieś obiło o uszy, że roczne dziecko już może. Zapytam naszej lekarki, w przyszłym tygodniu mamy wizytę...

strega ta z weledy jest ok, wazne zeby nie bylo fluoru i byla bezpieczna w przypadku polkniecia bo jeszcze sporo czasu minie zanim nasze maluchy zakumaja ze paste trzeba wypluwac ;)

znalazłam coś takiego:
Do niedawna przeważał pogląd, że pastę do zębów bez fluoru należy wprowadzać u dzieci trzy – czteroletnich, a pastę z niskim stężeniem fluoru (250-500 ppm) dopiero wtedy, gdy dzieci potrafią płukać jamę ustną.

Obecnie preferuje się wcześniejsze wprowadzenie pasty z fluorem w wyższym stężeniu (1000 ppm), nawet u dzieci po pierwszym roku życia. Wynika to z faktu, że dopiero pasta o wyższym stężeniu fluoru gwarantuje jego profilaktyczny wpływ na zęby, a przez to dodatkowo zabezpiecza delikatne ząbki dziecięce przed próchnicą. Jednak stosując pastę z fluorem u maluchów należy przestrzegać pewnych zasad:

- nakładać niewielką ilość pasty (u dzieci, które nie potrafią płukać, ilość ta nie powinna być większa niż wielkość paznokcia najmniejszego paluszka dziecka),

- wcierać pastę we włosie szczotki, aby dziecko jej nie połykało.

Niektóre szczoteczki dziecięce mają specjalnie zaznaczony na włosiu obszar, pokazujący ilość pasty, która można nałożyć. Po szczotkowaniu należy zetrzeć z zębów dziecka resztki pasty wilgotnym gazikiem.

Pilnujmy, by dziecko nie ssało szczoteczki z pastą. Dodatkowo, należy pamiętać, że małe dzieci nie powinny używać szczoteczki, zwłaszcza z nałożoną pastą, bez nadzoru dorosłych.

źródło: serwis dentystyczny

no skoro Twoje dziecko potrafi nie polykac tego co wyssie ze szczoteczki albo nawet to wypluc to prosze bardzo...

no skoro Twoje dziecko potrafi nie polykac tego co wyssie ze szczoteczki albo nawet to wypluc to prosze bardzo...
nie piszę, że potrafi, chociaż coś tam wypluwa, bo ostatnio ma taką zabawę...
btw przecież mam sąsiadkę dentystkę! zapytam ją o co chodzi z tym fluorem

reklama
Do góry