reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Dziewczyny, ja po wizycie i troche sie zestresowalam. Moj synek w 29.0 wazy 1230 gram i rosnie nierownomiernie. Wszystko jest tydzien wieksze, a brzuszek jest o 2 tygodnie za maly. Czy ktoras z Was tak miala?

reklama
Gratulacje :)
Ja termin mam na początek lutego i jeszcze się nie spinam z pakowanien walizki itd. Zresztą większości rzeczy jeszcze nie mam ;) początkiem roku będę zamawiać resztę rzeczy, a w tym tyg zamówię wózek i nosidło, które też będę chciała odebrać w styczniu bo nie mam nawet gdzie teraz tego przechowywać :)
No ja tylko rzeczy na szpital muszę kupić i do domu, takie kosmetyczne typowo :) resztę mam :)

Dziewczyny, ja po wizycie i troche sie zestresowalam. Moj synek w 29.0 wazy 1230 gram i rosnie nierownomiernie. Wszystko jest tydzien wieksze, a brzuszek jest o 2 tygodnie za maly. Czy ktoras z Was tak miala?
A lekarz co ci mówił?? Ostatnio bylo wszystko okej?? Moze błędny pomiar zrobil?? Hipotrofia może to jest. Kiedy masz następna wizyte??

No lekarz 3 razy mierzyl i nie chce wyjsc inaczej. Do obserwacji-za tydzien kolejne usg i ewnentualnie ktg. A 3 tygodnie temu bylo wszystko w normie.
Hipotrofia najczesciej objawia sie pod koniec ciazy, zwiazana jest z niewydolnoscia lozyska i wlasnie jak maluch ma najintensywniejszy rozwoj to daje sie we znaki (bo łożysko nie wysala z dostarczaniem mu tak duzo skaldnikow). Przedewszystkim sie nie stresuj. Ja nie mam wymiarow podawanych w tygodniach tylko w cm/g i pokazane odchylenia od sredniej. I tez mam tak ze niektore pomiary sa w gornej granicy a inne w dolnej i wg mojej gin wszystko jest ok. Jesli chodzi o wage: pamietaj ze jest tylko szacunkowa. Oni to mierza na podstawie dlugosci kosci udowej, chyba obwodu brzuszka i jakis tam innych parametrow, ale bardzo czesto zdarza sie ze waga urodzonego dziecka odbiega od pomiarow usg. Ktory dokladnie masz czas ciazy? 29+ile? Ja np mialam pomiar podczas echo serca na 29+1 i mala wazyla 1400g i mi tamta babka powiedziala ze to duza dziewczynka bedzie jak ja zapytalam o wage (dodam ze to nie moja ginekolog), a jak sobie czytalam o wadze dzieci to pieknie w norme sie wpasowuje, wrecz w te nizsze widelki. Tak wiec nie stresuj sie bardzo waga. Ale na pewno bym obserwowala. Dobrze ze masz usg za tydzien.

Dodam jeszcze ze jest troche zamieszania z tymi tygodniami i jak je ludzie wyliczaja, dla jednych 29 tydzien to 29+0 do 29+6 a inni jak mowia ze maja 29tydzien to maja na mysli ukonczony 29ty czyli tak naprawde 30+0 do 30+6. Tydzien roznicy w tym okresie ciazy to spora zmiana w wadze wiec nie sugeruj sie tez wagami podawanymi bez dokladnej ilosci ukonczonych tygodni i dni ;)

reklama
No u mnie jest 29+0 i waga 1230 gram. Sama waga az tak mnie nie martwi, bo wiem jak licza, ale bardziej to, ze brzuszek o 2 tygodnie za maly a reszta jest o 1 tydzien wieksza-wiec tak ta waga wychodzi. A to az 3 tygodnie roznicy w wymiarach i brzuszek w 10 percentylu raptem po 3 tygodniach od poprzedniej wizyty.

Do góry