reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kiedy do lekarza?

Jedynie becikowe mówi, że trzeba być pod opieką lekarza ginekologa do 10 tygodnia ciąży, ale na nie jest próg dochodowy 1922zł na osobę w rodzinie. Zazdroszczę jak ktoś z noworodkiem, w naszym kraju zamierza się utrzymać za 5766zł netto. Nie wiem kto się na to łapie, bo ja nie łapałam się ani w 2015, ani w 2011 gdzie zarobki były zdecydowanie niższe.
Obecnie płaca minimalna netto na umowie o pracę wynosi 2709,48 złotych więc z czym do ludzi
No mnie zaciekawił zwrot "świadczenia" w tamtym wpisie, tak jakby poza tym, dla wielu jednak "mitycznym", becikowym można było przypadkiem utracić coś jeszcze 😏

reklama
A skąd wiesz kiedy doszło do zapłodnienia? Pierwsze co to tak jak pisze koleżanka wyżej. To test płytkowy jak chcesz potwierdzić ciążę w jakikolwiek sposób a później beta z krwi i przyrost żeby sprawdzić czy rozwija się prawidłowo. Przypominam że do 10 tyg powinnaś mieć już pierwsza wizytę u ginekologa potwierdzająca ciążę bo inaczej w późniejszym czasie po porodzie przepadają ci świadczenia. :)
Wiem bo to była wpadka :)

Dokładnie. Za życiem i becikowe i dodatek z tytułu urodzenia dziecka do zasiłku rodzinnego. Kryterium dochodowe w becikowym obowiązuje od 2013. Mało kto się kwalifikuje ale jednak są tacy.

Dodatek to w ogóle 674zł netto na osobę w rodzinie, a za życiem to chyba nie jest dla każdego tylko jak dziecko będzie chore i zdecydujemy się je urodzić?

reklama
A co to ma do rzeczy? Plemniki w skrajnych przypadkach mogą żyć do 7 dni w drogach rodnych kobiety więc owulacja mogła być i 20.05 jak i 27.05
30 był test z bardzo słabo widoczną kreską. Kilka dni w tą czy w tą nie ma znaczenia
Owulacji na pewno nie miałam 1 maja tak jak powinno to wynikać z regularnych cykli.

Do góry