reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

in vitro z komórką dawczyni

Dasha - ja sie zorientowalam, ze Ania majac 22 mies nie wykonuje zadnych polecen, niespecjalnie reaguje jak ją wołam. Wiedzialam, że słyszy, bo reagowala np na piszczący piekarnik, ale słyszeć a słuchać to co innego. Zaczełam drążyć i wyszlo w badaniach.
Kasialucky - oczywiscie mozesz się nie zgodzić, ale najpierw porozmawiaj o swoich wątpliwościach, dziecko generalnie się karmi na żądanie. Jaś musi nadrobić zaległości. Ty jesteś Mamą i za chwileczkę będziesz juz sama czuć kiedy dać mu jesc. Ania jako 35tyg maluch zjadala na jeden posilek ok 40 ml i domagala sie co 3-4h.
No właśnie … a mój dopiero by sie urodził ..
I też wydaje mi się że te 40 to idealnie
Właśnie dowiedziałam sie
Że jednak jutro wraca na oddział
Pani doktor chce go jeszcze tą dobę obserwować

reklama
@WinWin co tam u Was ? 🙂

My od środy jesteśmy razem z Jasiem co prawda w szpitalu ale razem
Teraz na oddziale chirurgi aby się rozkarmiac
W czwartek ściągnęli sondę zaczął ładnie jeść
Doszło do 40 ml na jedno karmienie
Gdzie na intensywnej zjadał 10..15 że dwa razy 20 ml więc był progres
Był bo w sobotę przyszedł jakiś lekarz który kazał karmić dziecko co 2h!!! A karmienie mieliśmy co 3
I tym sposobem
Nie zjadał, dużo spał nie mogłam go dobudzić
I w niedzielę od południa … saturacja zaczęła mocno spadać i finalnie zabrali go na intensywną terapię .. z której dzisiaj wraca spowrotem na oddział (ze mną )
@Melapola teraz jak wrócę na oddział a lekarze będą się upierać z karmieniem co 2h
Mogę się nie zgodzić ??
Bo mam wrażenie że zrobiłam krok naprzód z tym karmieniem
A po sobocie 2 kroki wstecz
Kasia a masz na gdzieś doradcę laktacyjnego? Nie wiem co doradzić ale wiem że intuicja matki jest najlepsza 😀
U mnie na razie stabilnie. Miałam w zeszłym tygodniu sesję ale było zimno i wiało więc nie wiem czy wyjdą ładne zdjęcia z czerwonym i cieknącym nosem 😢 w pt wizyta u ginekologa, pierwsze ktg no i zobaczymy. Będzie 36tc. Za 3 tygodnie planowana cesarka w 39+1.

Kasia a masz na gdzieś doradcę laktacyjnego? Nie wiem co doradzić ale wiem że intuicja matki jest najlepsza 😀
U mnie na razie stabilnie. Miałam w zeszłym tygodniu sesję ale było zimno i wiało więc nie wiem czy wyjdą ładne zdjęcia z czerwonym i cieknącym nosem 😢 w pt wizyta u ginekologa, pierwsze ktg no i zobaczymy. Będzie 36tc. Za 3 tygodnie planowana cesarka w 39+1.
Jaka waga?? Super ze tyle siedzi w brzuchu!

Jaka waga?? Super ze tyle siedzi w brzuchu!
Ostatnio byłam 3 tyg temu na wizycie to było ok 2kg. W pt się dowiem jak teraz. Siedzi w brzuchu moja szyjka mocno trzyma. Zobaczymy czy w pt będą jakieś zmiany. Chyba mi wszedł główka w miednicę bo czasami czuję że aż prąd przechodzi od pachwin do nóg. Żal mi się rozstawać w brzuszkiem 😞

@WinWin co tam u Was ? 🙂

My od środy jesteśmy razem z Jasiem co prawda w szpitalu ale razem
Teraz na oddziale chirurgi aby się rozkarmiac
W czwartek ściągnęli sondę zaczął ładnie jeść
Doszło do 40 ml na jedno karmienie
Gdzie na intensywnej zjadał 10..15 że dwa razy 20 ml więc był progres
Był bo w sobotę przyszedł jakiś lekarz który kazał karmić dziecko co 2h!!! A karmienie mieliśmy co 3
I tym sposobem
Nie zjadał, dużo spał nie mogłam go dobudzić
I w niedzielę od południa … saturacja zaczęła mocno spadać i finalnie zabrali go na intensywną terapię .. z której dzisiaj wraca spowrotem na oddział (ze mną )
@Melapola teraz jak wrócę na oddział a lekarze będą się upierać z karmieniem co 2h
Mogę się nie zgodzić ??
Bo mam wrażenie że zrobiłam krok naprzód z tym karmieniem
A po sobocie 2 kroki wstecz
Wiesz co, moja corka urodzila sie z waga 2.4kg, prawie donoszona. Zabraklo kilku dni do 37 tyg. I tez karmilismy co 2h bo na raz nie umiala zjesc wiecej. Żoladek takiego dziecka jest malutki dlatego zjada mało i zaraz znowu głodne. Bardzo dlugo tak jadla, malutkie ilosci a bardzo czesto. Teraz juz ma posilki stale i je bardzo dobrze, ale jak sie urodzila to nie miala odruchu ssania na poczatku. Zdecydowanie poszlabym za zaleceniem lekarza i karmila co 2h. Jesli dziecko nie bedzie jadlo wystarczajaco duzo na dobe, bedziw letargiczne. Jest to bardzo niebezpieczne na tym etapie. Wiem, ze to mega meczace dla rodzicow ale nie ma wyjscia.

Melapola czy lekarze wiążą to z wcześniactwem czy też sprawa raczej genetyczna?
Ani to ani to :) efekt alergii i infekcji żłobkowych co dalo obustronne wysiękowe zapalenie uszu skutkujące niedosluchem. Leczy się to sterydem donosowo, już po jednej stronie wysięk się zmniejszył, dostaje dodatkowo Zyrtec. A ja na własną rękę daję też Broncho-Vaxon, jestem z tych, które wierzą w szczepienia :)

Wiesz co, moja corka urodzila sie z waga 2.4kg, prawie donoszona. Zabraklo kilku dni do 37 tyg. I tez karmilismy co 2h bo na raz nie umiala zjesc wiecej. Żoladek takiego dziecka jest malutki dlatego zjada mało i zaraz znowu głodne. Bardzo dlugo tak jadla, malutkie ilosci a bardzo czesto. Teraz juz ma posilki stale i je bardzo dobrze, ale jak sie urodzila to nie miala odruchu ssania na poczatku. Zdecydowanie poszlabym za zaleceniem lekarza i karmila co 2h. Jesli dziecko nie bedzie jadlo wystarczajaco duzo na dobe, bedziw letargiczne. Jest to bardzo niebezpieczne na tym etapie. Wiem, ze to mega meczace dla rodzicow ale nie ma wyjscia.
Zalecenia lekarzy z intensywnej terapii to karmienie co 3h- będąc na oddziale zjadał mi po 40 ml
I syn budzi sie do jedzenia -wczoraj nawet na raz zjadl 50 ml
Natomiast na oddziale ogólnym jak kazali karmić co 2h
Właśnie wtedy był letargiczny zjadał po 15 ml
Więc dla mnie karmienie co 3h ma sens
(najpierw lezelelismy na intensywnej noworodka
Potem oddział chirurgi
I w nd trafiliśmy na intensywną chirurgi )

Ani to ani to :) efekt alergii i infekcji żłobkowych co dalo obustronne wysiękowe zapalenie uszu skutkujące niedosluchem. Leczy się to sterydem donosowo, już po jednej stronie wysięk się zmniejszył, dostaje dodatkowo Zyrtec. A ja na własną rękę daję też Broncho-Vaxon, jestem z tych, które wierzą w szczepienia :)
Ach ok. Źle zrozumiałam. Myślałam, że to wada, którą ma na stałe. Nie zrozumiałam, że to tymczasowe i uleczalne. Tym lepiej. Ale niesamowite swoją drogą jak mogą zaszkodzić infekcje przyciągnięte ze żłobka.

reklama
Zalecenia lekarzy z intensywnej terapii to karmienie co 3h- będąc na oddziale zjadał mi po 40 ml
I syn budzi sie do jedzenia -wczoraj nawet na raz zjadl 50 ml
Natomiast na oddziale ogólnym jak kazali karmić co 2h
Właśnie wtedy był letargiczny zjadał po 15 ml
Więc dla mnie karmienie co 3h ma sens
(najpierw lezelelismy na intensywnej noworodka
Potem oddział chirurgi
I w nd trafiliśmy na intensywną chirurgi )
O ile na dobę je tyle ile potrzeba, to jest ok.

Do góry