reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Styczniowe mamy 2026

Nie, jedynie czasami niewielkie kłucie lub uczucie takiego rozciągania, ale to zupełnie normalne bo więzadła, macica i wszystko sie rozciąga.

Co do krwiaka, naprawdę nie ma się czym martwic, jesli jest mały i nie jest blisko dzieciątka to tym bardziej. Ginekolog mi tłumaczył, że duze lub najgorsze są te, które okrążają całe dzieciątko.

Trzymam kciuki. 🤍
Moja znajoma miała krwiaka blisko 5 cm i był blisko dziecka ale się wchłonął w całości i bez problemów 😁

reklama
Moja znajoma miała krwiaka blisko 5 cm i był blisko dziecka ale się wchłonął w całości i bez problemów 😁
Tutaj też zależy ile ma samo dzieciątko, jeśli np. 1cm, a krwiak taki duży to naprawdę odpoczynek i jeszcze raz odpoczynek. Ja mam około 18x10mm, w odstępie 1cm od dziecka. Aczkolwiek na usg było widać, że się opróżnia i mógł być pierwotnie większy. Dzidziuś miał ponad 1cm wtedy. Zobaczymy teraz, 26.06 powinno być 10+1 to kawał bobasa juz wtedy. 🫣

Tutaj też zależy ile ma samo dzieciątko, jeśli np. 1cm, a krwiak taki duży to naprawdę odpoczynek i jeszcze raz odpoczynek. Ja mam około 18x10mm, w odstępie 1cm od dziecka. Aczkolwiek na usg było widać, że się opróżnia i mógł być pierwotnie większy. Dzidziuś miał ponad 1cm wtedy. Zobaczymy teraz, 26.06 powinno być 10+1 to kawał bobasa juz wtedy. 🫣
Mi dokładnie nie zmierzyła krwiaka, mówiła, że nie ma tragedii. Bobas mial wtedy ponad 1cm ale też nie wiem w jakiej odległości jest ten krwiaczek. Mówiła tylko że nawet jeżeli teraz ma 2cm to za chwilę bedzie to malutko w stosunku do dziecka

Hej. Dziewczyny powiedzcie jakie macie wyniki progesteronu. Ja na początku miałam 17 i lekarz przepisał na 2 tyg. Cytolgest, po którym mi się podniósł do 31. Odstawiłam cytolgest i lekarz kazał po kilku dniach zbadać i w przypadku wyniku poniżej 20 miałam znów brać cytolgest. Wynik wyszedł 18 więc no znów biorę... Ale martwi mnie troszkę dlaczego ten progesteron sam się nie podnosi, bo chyba stopniowo z biegiem ciąży powinien być coraz wyższy? Nie wiem jak długo w takim przypadku będę musiała używać tych globulek?

Hej. Dziewczyny powiedzcie jakie macie wyniki progesteronu. Ja na początku miałam 17 i lekarz przepisał na 2 tyg. Cytolgest, po którym mi się podniósł do 31. Odstawiłam cytolgest i lekarz kazał po kilku dniach zbadać i w przypadku wyniku poniżej 20 miałam znów brać cytolgest. Wynik wyszedł 18 więc no znów biorę... Ale martwi mnie troszkę dlaczego ten progesteron sam się nie podnosi, bo chyba stopniowo z biegiem ciąży powinien być coraz wyższy? Nie wiem jak długo w takim przypadku będę musiała używać tych globulek?
Wzrasta chyba od 12/14 tygodnia mocno w górę, z tego co pamiętam, ale moge sie mylic. No, a tak to do tego czasu wahają się wartości, raczej lekko pnie sie w góre. Dodatkowo jego rytm, w sensie ilosc zalezy od pory dnia. Trzeba by oznaczyc sobie 2/3 razy o roznych porach dnia i porownac.

Szczerze badałam tylko dwa razy, przy oznaczaniu pierwszej bety i przyroście, więc na samym samym początku. Potem już nie sprawdzałam.

Progesteron jest wydzielany przez ciałko żółte, miałaś przed ciążą jakąś niedomogę? Badałaś kiedyś 7DPO poziom?

reklama
A ile wtedy miałaś?
Musiałam poszukać badań, mialam 26 i 37, z tym że ja właśnie podczas starań dwa razy sobie robiłam progesteron 7dpo i zawsze był okej, więc założyłam że nie mam z tym problemu. Z tego co kojarzę, że dziewczyny pisały, że powyżej 11 jest ok, ale niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

Do góry