reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy majowe 2009

ell nie przejmuj się brakiem objawów ja też ich nie mam a póki co z dzidzią ok.
a ja też bardzo się martwiłam bo w pierwszej ciąży miałam okropne mdłości, zachcianki i piersi jak kamienie
Monika ma racje, Ell, niczym sie nie stresuj, objawy nie są regułą! Sama mam ich niewiele a na usg zobaczyłam dziecko całe i zdrowe!
Moja bratowa to w ogole przez prawie 3 mies nie zorientowala sie ze jest w ciazy bo nie miala zadnych objawow! A @ myslala ze nie dostala bo duzo podrozowala... Glowa do gory!;-)

reklama
Co do nadgodzin to podobno jest o tym w Art. 148, art. 178 par. 1, art. 1781, 185 par. 2 ustawy z 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (t.j. Dz.U. z 1998 r. nr 21, poz. 94 z późn. zm.).
OBOWIĄZKI PRACODAWCY
Ustalając czas pracy ciężarnej pracownicy, pracodawca musi pamiętać o:
• obowiązku zmiany rozkładu czasu pracy w sposób umożliwiający wykonywanie pracy poza porą nocną, a jeżeli jest to niemożliwe lub niecelowe, przeniesienia do innej pracy, której wykonywanie nie wymaga pracy w porze nocnej (względnie zwolnienia na czas niezbędny z obowiązku świadczenia pracy),
• zakazie zlecenia pracy w godzinach nadliczbowych i zatrudniania w porze nocnej,
• zakazie zatrudniania w systemie przerywanego czasu pracy bez zgody pracownicy,
• przestrzeganiu ośmiogodzinnej normy dobowej wobec pracownicy zatrudnionej w systemie równoważnego czasu pracy, pracy w ruchu ciągłym, skróconego tygodnia pracy i pracy weekendowej.

Na razie znalazlam tylko tyle na temat pracy przy kompie:

(rozdział IV, ustęp 1 pkt 4 załącznika do rozporządzenia Rady Ministrów z 10 września 1996 r. w sprawie wykazu prac szczególnie uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet (Dz. U. z 2002 r. nr 127, poz. 1092) )

Prawo nie zakazuje zupełnie pracownicom w ciazy pracy przy monitorach ekranowych (a więc przy komputerze). Nakłada jednak ograniczenie – praca taka może być wykonywana najwyżej przez połowę dobowego wymiaru czasu pracy. Z tego wynika, że nie może ona trwać dłużej niż 4 godziny dziennie (1/2 x 8 godzin). :dry: sama nie wiem czy ktos tego przestrzega :baffled:

No ja niestety pracuje tez 10 godzin przed kompem.Mam nadzieje ze nic to nie zaszkodzi dzidzi bo komputer to miejsce mojej pracy, a zamierzam pracowac do samego konca.Ale znam sporo kobiet w ciazy pracujacych sporo godzin przed komputerem i urodzily zdrowe dzieciaczki.

Maja ja dzis mialam pierwsze spotkanie z polozna, pobrala krew i umowila mnie na pierwsze USG za tydz.:) A jak tam twoja ciaza przebiega?

Anecik - W szpitalu, w którym planuję rodzić przeprowadza się porody w wodzie. Tak się przynajmniej reklamują. Dziecko rodzi się bezpośrednio do wody. O szczegółach nic jednak nie wiem - może tak tylko piszą zachęcająco ;-) . Będę się dowiadywać pod koniec ciąży (planuję się zapisać tam do szkoły rodzenia). Wtedy napiszę na forum jak to dokładnie wygląda :-)

Apropos ja tez rozwazam mozliwosc porodu w wodzie

wg przepisów pracodawca powinien zapewnic inne zajecie odpowiadajace Twoim kwalifikacjom zebys przez reszte czasu mogla robic cos innego, nie przed kompem... Wynagrodzenie jest takie same... Mi o tym powiedziala kolezanka ale do konca nie wiem czy korzystala z tego bo szybko poszla na zwolnienie...
Wiem tez ze kobiet w ciazy nie mozna zatrudniac na nadgodziny ( ja mam np w ten weekend dyzur wlasnie w ramach nadgodzin :crazy:) i w godzinach nocnych....
Gdyby ktos znal szczegoly odnosnie tych przepisów to dajcie znac.

ale jakie inne zajecie mialabym wykonywac w telecentrum????
zobaczymy czekam na odp banku, tam beda wieksze mozliwosci, byle tylko mnie chcieli:)

:-) Witajcie mamki!!!
Ja wczoraj mialam niesamowite mdlosci co zjadlam to zwrocilam...
No dzis jest troszke lepiej ale mam niesamowita zgage...

Cześć dziewczyny ;-)
trochę Was tutaj jest na maj hihi taka silna grupa wsparcia pod wezwaniem ;) - super, dobrze że jesteście ;) ja mam termin na 27..a jutro zaczyna się 9tc.
Do tej pory chyba nie zdawałam sobie nawet sprawy z zagrożeń jakie w tym początkowym okresie występują.. ale jak przeczytałam wpis majówki08 to aż się popłakałam.. wierzę że szybko tutaj do nas wróci i będzie się cieszyć szczęśliwym już do końca odliczaniem.
Ja z objawów mam jedynie powiększające się piersi.. tak nic poza tym.. dwa jakieś sporadyczne wymioty i to wszystko, tyje wszędzie tylko nie brzuchu, a w spodnie nie dopinam się przez rosnący tyłek jak na ironię ;)
i ze wszystkich sił.. ze wszystkich.. staram się nie martwić.. i Wam też tego życzę, dbajcie o sobie i wypoczywajcie a będzie dobrze.. po prostu musi być !!!

katarzynak83, monika88 dzięki kochane..mam nadzieję, że macie rację..jeszcze trochę musze wytrzymać..ale wydaje mi się, że z każdym dniem jestem mniej znośna

reklama
Dziewczyny, ja już moge spokojnie sie do Was dopisać... bylam wczoraj u lekarza i zadna tam ciaza pozamaciczna ani obumarła tylko normala i zdrowa! Dzidzius ma 11 mm i bije mu serce! :-DJestem bardzo szczesliwa

Kochana , no super wiesci!!!! Baaardzzooo sie ciesze ze wszystko dobrze z Twoim Malenstwem! :-) Mowilam ze dobra passa dla majowek sie zaczela!!!!:-D:-D:-D Suuuuppppeeeerrrrrrrr!!!!!!!!! Po tych wszystkich stresach zycze Ci teraz duzo spokoju, samych pozytywnych mysli i szybkiego zapomnienia o tych wszystkich nerwach i falszywych diagnozach. To juz minelo, teraz czas na delektowanie sie szczesciem rosnacym w brzusiu!:tak::-)

Do góry