reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudniowe mamusie 2008

Co do siedzenia w domku dziewczyny to ja mam już naprawdę dosyć i tak szczerze to każdego dnia muszę się zmuszać do czegokolwiek bo starciłam już ochotę do wszystkiego. Od sierpnia siedzę sama w domu i z miesiąca na miesiąc jest mi coraz gorzej psychicznie,nie ma sie do kogo odezwać ani nic dopiero jak mąż wraca do domu z pracy ale też nie zawsze ma ochote na pogawedki:-(
Wszystkich znajomych mam 20km ode mnie i tak szczerze to gdyby nie to ze mamy ten internet i mogę być tu z wami na forum to już wogóle bym dostała na głowę:-(tak to przynajmniej mam motywacje żeby się ruszyć z łózka i zajżeć co tam u was słychać....
Dziekuje wam że mogę być tu z wami!!!!!:tak:
Nie spodziewałam się że końcówki ciąży będzie taka depresyjna dla mnie......

Agga24, głowa do góry-już niedługo będziesz tulić swoje Maleństwo i nie będziesz mieć czasu na nudy. Ja siędzę w domu od samego początku ciąży, czyli od 2 kwietnia. Znajomych zostawiłam daleko, daleko-120 km od Łodzi. Rodzinkę mam w Kielcach, czyli 150 km. Początkowo mieszkaliśmy w Łodzi, więc poznałam najbliższych znajomych mojego faceta, ale w sierpniu przeprowadziliśmy się za miasto i teraz nie znam tu nikogo... Bywały dni, że naprawdę się nudziłam, ale odkąd zajęłam się kompletowaniem wyprawki dla Małego i wizytami w szkole rodzenia, czas zaczął płynąć szybciej :-)

reklama
Yoka-ale malutka jest..duza :] ciekawe jak przy porodzie Ci pójdzie z takim małym wielkoludkiem :)) pilnuj ciśnienia a wszystko będzie dobrze

Ja tak się dzis znowu naczytałam o tych wszystkich pysznosciach ze na tosty mnie wzięło..tak mnie wzieło ze do dziadków pojechałam po toster :] a w trakcie drogi..małemu chyba sie cos nie spodobało bo strasznie zaczęło mnie kłóć podbrzusze...
miłego wieczorku mamusie :]

Cyprysiowa super, że mocz i morfologia ok, ja jutro odbieram wyniki, mam nadzieje, że będa takiej jak twoje

Agacia82 ja brałam fenoterol w pierwszej ciąży i tydzien po odstawieniu urodziłam, tak nagle bez zadnych oznak, wody odeszły, potem małe skurcze ale regularne i do szpitala...co ciąża to inaczej

Semiko współczucia dla Ciebie i rodziny, czas leczy rany

Yoka super, ze córcia zdrowa i ładnie rośnie, może jutro ciśnienie sie unormuje, w szpitalu będziesz pod opieką specjalistów..trzymaj się będzie dobrze

Paola27 cieszę sie ze wizyta udana

Sawka - jeśli mogę zapytać... co jeśli urodzę dziecko w Anglii, jestem w Polsce na urlopie wychowawczym, chcę przejść na macierzyński zachowując ciągłość i potem po macierzyńskim dalej na wychowawczy. Jakie dokumenty powinnam przedstawić, czy muszę tłumaczyć dokumenty, czy wystarczy, że będą po angielsku, chodzi mi o ten papierek ze szpitala, że urodziłąm tego i tego dnia. Bo potem wysyłam to do szefostwa w Pl jak rozumiem i oni wypełniają dokumenty i przekazują do ZUS-u, a ja powinnam jeszcze napisać orzeczenie, że urodziłąm swoje drugie dziecko tak? Coś jeszcze oprucz tych trzech świstków? No i czy w ogóle wypłacą mi macierzyński w związku z tym, że nie rodzę w kraju?

Jeśli pracownica urodzi dziecko w trakcie urlopu wychowawczego to oczywiście zachowuje prawo do zasiłku macierzyńskiego. Wynika to z zapisów Art. 29 ust. 1 i ust. 3 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia
społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2005 r. nr 31, poz. 267 ze zm). W/w artykuł mówi o tym, iż zasiłek macierzyński przysługuje nie tylko, gdy urodzenie dziecka ma miejsce w okresie trwania ubezpieczenia chorobowego, ale także, gdy urodzenie dziecka nastąpi w trakcie urlopu wychowawczego.
Należy zauważyć, że urodzenie kolejnego dziecka w czasie urlopu wychowawczego nie przerywa urlopu wychowawczego. Pracownica w związku z urodzeniem dziecka podczas urlopu wychowawczego nie nabywa prawa do urlopu macierzyńskiego. Wyjątkowo prawo do urlopu macierzyńskiego (odpowiedniej jego części) pracownica nabędzie tylko w sytuacji, gdyby urlop wychowawczy zakończył się jeszcze przed zakończeniem okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego.
Pracownica ma jednak prawo do zasiłku macierzyńskiego, który przysługuje za okres odpowiadający części urlopu macierzyńskiego, która przypada po porodzie. Obowiązuje tu szczególna zasada dotycząca okresu wypłaty zasiłku macierzyńskiego. Wynika ona z treści Art. 180 Kodeksu Pracy § 3., który mówi iż „Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu”. Zgodnie z tym artykułem i stosowaną zasadą, jeżeli prawo do zasiłku macierzyńskiego powstało w okresie urlopu wychowawczego, zasiłek macierzyński przysługuje za okres odpowiadający części urlopu macierzyńskiego, która przypada po porodzie, tj. przez okres skrócony o 2 tygodnie.
Zasadę tę stosuje się tylko wtedy, gdy pełny wynikający z Kodeksu pracy wymiar okresu wypłaty zasiłku macierzyńskiego mieści się w całości w okresie udzielonego urlopu wychowawczego. Jeśli jednak okres odpowiadający okresowi urlopu macierzyńskiego zakończyłby się po dniu, do którego udzielono urlopu wychowawczego, to wtedy pracownicy przysługiwałby zasiłek macierzyński w pełnym wymiarze. W takiej sytuacji pracownicy przysługuje prawo do urlopu macierzyńskiego od dnia następującego po zakończeniu urlopu wychowawczego do wyczerpania pełnego wymiaru urlopu macierzyńskiego.
Po zakończeniu urlopu wychowawczego (lub jak w sytuacji powyżej urlopu macierzyńskiego) pracownica może skorzystać z urlopu wychowawczego na kolejne dziecko na zasadach ogólnych, to znaczy na wniosek pracownicy i w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez to dziecko 4. roku życia. Urlop ten może być wykorzystany najwyżej w 4 częściach (art. 186 § 1, § 4, § 5 Kodeksu pracy).

a co do tego czy musisz tłumaczyć dokumenty z angielskiego na polski to nie wiem, prawdopodobnie tak, ale postaram się dowiedzieć i dam ci znać

A mnie potwornie swędzi brzuszysko,:szok::szok: jakies krostki powyłaziły,smaruje i smaruje i nic...co to może być??? po jednej stronie brzucha mam wrażenie jakby ktoś mnie pociął od środka tak jakoś dziwnie szczypie:szok::szok:

jutro odbieram wyniki moczu i morfologię, mam nadzieję, że będzie ok.

od dzisiaj siedze w domu, nie mam siły chodzić, córcia tak naciska, ze szok:szok::szok:
chodzenie to mordęga - tak boli, mam wrazenie ze miednica mi sie sypie....musze wytrzymać do grudnia bo nie chcę rodzić w listopadzie

Szalona!!!!!!!:-D:-D:-D:-D
Czyzbys chciała pierwsza ode mnie urodzić;-).....nie zostawiaj mnie samej:sorry2:

Madzienka spokojnie ja tak wszystko zaplanuje,ze będziemy razem w tym samym czasie:p hahahha fajnie by było:} Jak jestem w domku i w miarę siły dopisują to sobie poogarniam troszkę :-)

Wrocilam. Na szczescie wszytsko ujemne, morfologia i mocz ok.
Bardzo sie ciesze,ze wyniki masz wszystkie prawidłowo..... to chyba tylko ja jedna tutaj jestem z dodatnim Hbs i niech tak juz zostanie ....

Witam wieczorowo

Ja właśnie wróciłam z wizyty......moja córa to całkiem spora panna a waży 3700:szok: płucka całkowicie wykształcone i pięknie oddycha,ciąża całkowicie donoszona bo widać już zwapnienia w łożysku i wogóle jest zdrowiutka.....Narazie na poród się jednak nie zapowiada więc jeśli nie urodzę to terminu to idę do szpitala....Dostałam skierowanie na ktg raz w tygodniu....ale jest jedna smutna sprawa a mianowicie mam wysokie ciśnienie 135/90 i do tego te mega obrzęki:-( Jeśli jutro ciśnienie sie nie unormuje to najprawdopodobniej zatrucie i mam jechać do szpitala....

No to YOKA moje gratulacje...córcia duza i zdrowiutka,a ty kobitko uwazaj na siebie :tak:

villemo- mam cos podobnego..najpierw była jedna krostka...później druga a teraz robi sie trzecia...i to tylko po jednej stronie brzucha..jak podrapie to swędzi i tak juz 2 rozdrapałam i jest brzydki ślad :. ale nie mam pojęcia co to od czego...

Sawka - wielkie dzięki, bardzo będę wdzięczna. Jeszcze tylko się upewnię czy dobrze zrozumiałąm, jeśli przerwę urlop wychowawczy w dniu porodu i przejdę od razu na macierzyński, to przysługuje mi on w pełnym wymiarze, czy o te 2 tyg. krótszym?

reklama
Do góry