kalina_malina
Fanka BB :)
Cypisia
Ja chcialabym urodzic ze dwa tygodnie przed terminem![]()
Ja też, ja też!!

Dorabiające mamy skorzystają z abolicji
Osoby, które podczas urlopu macierzyńskiego prowadzą własne firmy, nie będą musiały odprowadzać z tego tytułu składek. Te, które już je zapłaciły, otrzymają ich zwrot.
Rząd przyjął projekt nowelizacji ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz ustawy –Prawo bankowe . Korzystne zmiany dotyczą ubezpieczenia osób, które podczas urlopu macierzyńskiego prowadzą działalność gospodarczą, są wspólnikami spółki cywilnej, zawierają zlecenia, umowy agencyjne lub o pracę nakładczą.
Teraz podczas pobierania zasiłku macierzyńskiego (należnego z ubezpieczenia pracowniczego) muszą opłacać składki emerytalne i rentowe, jeśli dorobią choćby na jednym zleceniu, nie zawieszą prowadzonej działalności itd.
Ten obowiązek zniknie. Składki z dodatkowej działalności będą dobrowolne, a z tytułu zasiłku macierzyńskiego – tak jak niedorabiającym – sfinansuje budżet państwa.
Dorabiający na urlopach wychowawczych, tak jak dotychczas, będą opłacać składki z dodatkowego źródła przychodów.
Na złożenie wniosku zainteresowane będą mieć 12 miesięcy od wejścia w życie ustawy. Jeśli ZUS go uwzględni, to w ciągu miesiąca zwróci nadpłatę.