reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Anemac super link :-) myśle ze juz kazdy wie co to GBS.
Kinia82 gratulacje zdrowej córeczki. Co do GBS, wiem że nie jest groźne jeśli się poinformuje szpital, wiem tez ze dostane antybiotyk i maluszek po porodzie tez. Wspomniałam o tym bo wiele moich znajomych ciezarnych nie slyszalo o tym badaniu, i jesli nie wiemy ze jestesmy nosicielkami to mozemy zarazic malenstwo. Chodzę na wizyty prywatne i byc moze dlatego dostalam skierowanie na badanie GBS, bo od poczatku ciazy mam robione nie tylko podstawowe ale i te dodatkowe badania których wiem ze lekarze na fundusz nie chce przepisac, tlumaczac ze sa nie potrzebne. Koszt to okolo 30zł + jesli wynki jest pozytywny to 20zl za antybiogram, myśle ze to nie tak duzo. Niestety, z tego co czytałam to materiał może pobrac tylko lekarz podczas badania :baffled:, musicie podzwonic po labolatoriach.
AGA ja mam w maju ostatnia wizyte ( choc ta w kwietniu miala byc ostatnia:-), pisałam juz na majowkach, że w moim przypadku termin to 2,15,lub 27 maj, kilka razy powtórzył sie termin 15maj i tego sie trzymam) Mam teraz do zrobienia morfologie, mocz, WR + antygen Hbs, powtórke na p-ciała IgM p. toxopl. ( miałam juz raz robione, wynik ok, ale kazał powtórzyc, bo niby na koniec ciazy tez sie robi :baffled:)a jutro diabetolog :baffled:. Aga i ja nie wiem czy to sa obowiązkowe, mysle ze obowiazkowa na naszym etapie jest morfologia, mocz i usg a reszta pewnie zalezy od lekarza i naszego stanu ogolnego.

reklama
Hej pączuszki!
Ten paciorkowiec, z tego co widać, to niepewna sprawa. Ja lada dzień mogę rodzić, ale o tym badaniu nikt mi nie mówił i nie proponował.
Kinia - Twoje przeżycie nadaje otuchy i wolę walki. Mam nadzieję, że temat cukrzycy masz już definitywnie za sobą :-)
Dziś mam wizytę u gina, to się popytam, a jutro u diabetolog, to też nieźle, bo wczoraj raz zgrzeszyłam :-(, ale tylko na 146 :zawstydzona/y: - i nawet się nie najadłam.
ptaszyna - z chlebem i mlekiem, to też tak mam idzie w górę bez opamiętania, zato po mięsie ok, nawet wczoraj po palcówce w normie:tak:

Szwedka ja mięso i warzywa mogę jeść bez opamiętania.. chyba tylko kiełbasa jest w moim przypadku mniej wskazana a już na pewno kiełbasa z chlbem daje czadu :)

Hej :-)
I ja się witam poświętnie.

Oczywiście że jak większość grzeszyłam :sorry:
Ja po całej linii - jadłam górę (czyli nadzienie) z mazurków (orzechowego, kajmakowego, czekoladowego) ser z sernika - raz 3 kostki dzięki czemu nabawiłam się nocnej zgagi (bo okazało się że teściowa dała do sera proszek do pieczenia :crazy: ) Ale oczywiście żadnych bab, drożdżowego itp z mąką w składzie.
No i wszystkie pasztety, żurki, mięsa pieczone, bigosy, flaczki, ale to wiadomo - bez chleba daje zachwycające wyniki :sorry:

Dziś znów popełniłam kebaba :sorry: i magnuma :-( i w ogóle ostatnio jakoś dużo jem (tyle że mało węglowodanów) A w takim magnum algidy jest mniej węglowodanów niż w kromce oskroby, dacie wiarę ??? :baffled: )
No ale za to przez 3 tygodnie (dziś miałam wizytę) przytyłam 1,5 !!! kg z czego 700 gram dzidzia :tak: Ktoś ma jakieś widełki jaka powinna być waga płodu w danym czasie. Niby lekarz powiedział, że dobrze, ale dla niego zawsze wszystko jest dobrze :happy:

AGA ja mam w maju ostatnia wizyte ( choc ta w kwietniu miala byc ostatnia:-), pisałam juz na majowkach, że w moim przypadku termin to 2,15,lub 27 maj, kilka razy powtórzył sie termin 15maj i tego sie trzymam) Mam teraz do zrobienia morfologie, mocz, WR + antygen Hbs, powtórke na p-ciała IgM p. toxopl. ( miałam juz raz robione, wynik ok, ale kazał powtórzyc, bo niby na koniec ciazy tez sie robi :baffled:)a jutro diabetolog :baffled:. Aga i ja nie wiem czy to sa obowiązkowe, mysle ze obowiazkowa na naszym etapie jest morfologia, mocz i usg a reszta pewnie zalezy od lekarza i naszego stanu ogolnego.

Z tymi terminami to dziwne bo skoro ciąża trwa ok 40 tyg to tak powinno być a nie za każdym razem inny termin bo w zasadzie nigdy nie wiadomo kiedy dziecko jest przenoszone. Dla mnie to ciemna magia :baffled:
Właśnie dziś byłam u gin i on oczywiście zalecił tylko morfologie mocz posiew i usg:eek: ale chyba WR i HBs zrobie na własna reke zreszta WR wogole nie mialam robione a niektóre dziewczyny na poczatku mialy zlecone.
Dzis lekarz pytał sie o poziomy cukru sam jest na diecie powiedzialam ze po posiłkach ok a na czczo ostatnio do 110 - stwierdził to nie tak źle :baffled::confused2:
Jutro znów diabetlog (byłam tydzien temu) ciekawe co ona na to

Witam z wieczora
Ja dzisiaj jakaś senna jestem nic mi się nie chce, w dodatku głowa od wczoraj mi ćmi...
Moja szwagierka dzisiaj trafiła do szpitala, może wkońcu jej maluszek ujrzy nasz świat :D:D:D:D już nie może się doczekać ;-)
Miłej nocki życzę

Hej słodziutkie!
U mnie cukier w miarę, a szczerze mówiąc, to chcę już rodzić. Po dzisiejszej wizycie u gina jestem spokojna co do opuchlizn, no i malutka już duża więc myślę, że wszystko idzie w dobrym kierunku:tak:
Dobrej Nocki

moniqsan nie wiem jak to jest z ta waga dziecka ale u mnie na usg w 22 tygodniu wyszlo, że Junior waży 690 gram, oczywiście za dużo:) pani doktor stwierdzila że wg usg dziecko ma wszystkie wymiary, proporcjonalnie na 24 tydzień , nie rozumiem więc czemu u Ciebie tylko 700 gram?
Ja też przez ostatnie dwa tygodnie przytyłam 1,5 kilo - diabetolog stwierdziła, że pewnie mam lekkie obrzeki i zatrzymanie wody w organizmie i kazała ograniczyc sól i zwiększyć ilość wypijanej wody,ale ja to już wiem skąd te kilogramy :( winowajca to lody i podgryzane ciasteczka , wszystko co zakazane:( no nic wracam do rygorów dietki, a jutro wizyta u gina bo strasznie boli mnie spojenie łonowe, przy leżeniu(spaniu) i jak długo się nie ruszam i zastygne ostatnio mnie maż z wanny podnosił:baffled:smiesznie było, ale w sobotę to mi nie było do smiechu bolało tak bardzo, że ryczałam nie mogłam ani siedzieć, ani chodzic ani lezeć , no nie wiem zobaczymy co tam mi jutro pani doktor powie, i dzisiaj zapisałam sie do poradni patologii ciązy -termin 8 maja ( nieźle co, każą czekać)

Ostatnia edycja:
nikuś
:-)
Nie 700 waży tylko 700 przybrała na wadze :tak: I waży teraz ok. 2700 :tak:

Nie dopisałam tego i wyszło nieporozumienie :sorry:

Jeśli chodzi o spojenie ja też mam tragedię :no:
Już od około 20 tc zaczęłam czuć ból krocza. I tak zostało do dziś. Lekarz za każdym razem oczywiście mówił że jest dobrze i że tak musi być. Mnie jednak momentami tak bolało, że za nic w świecie nie mogłam przewrócić się z boku na bok w nocy, ubrać bieliznę, założyć spodnie, rano wstać z łóżka.
Jak się pochodzi w ciągu dnia, jest trochę lepiej.
W końcu wydębiłam żeby mi zmierzył i 3 tygodnie temu miałam 6 mm (podobno norma jest do 4). Od tego czasu minął prawie miesiąc i jeszcze miesiąc mi został. Boję się ile się jeszcze rozeszło i rozejdzie :-(
No ale generalnie i tak gin mówi, że nic się na to nie poradzi, że mogę zakładać szeroki a'la strażacki pas na biodra i mocno ściskać (że to pomaga) :-(

reklama
Dziewczyny chciałam się z Wami podzielić moją radością: urodziłam w wielkanocne południe! Mój synuś ważył 2950 i uwaga: nie "nosił"żadnych śladów mojej cukrzycy! Pozdrawiam i życzę równie udanych rozwiązań!

Do góry