reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

Joasiek, Oli też ma długie zęby na kanapki, ale zauważyłam, że bułki jada chętniej.
Co do Twojego pytania - ja czasem daję Oliwce na śniadanie twarożek rozdrobniony z jogurtem naturalnym (ze szczypiorkiem może być lub inną zieleniną lub cebulką lub rzodkiewką). Oli zjada taki kubeczek i wtedy chleba też nie je do niego. Można też jajko na miękko lub twardo (my robimy na miękko, bo Oli nie lubi żółtka na twardo). Może Milenka zje też ryż z jabłkiem :confused:

A przepis na placuszki ciekawy, skorzystam :tak: a jaki danonek dodajesz Joasiek :confused:
Ja w ogóle rzadko robię placuszki, a ostatnio znalazłam w gazecie ciekawy przepis na placuszki z twarogu i obiecałam sobie, że w końcu się zmobilizuję i zrobię.

Przepis:
20 dag tłustego twarogu
ok. pół szklanki mleka
2 jajka
2/3 szkl mąki
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
Z białek ubić pianę dodając odrobinę soli. Żółtka wymieszać z pokruszonym twarogiem, dodać cukier i cukier waniliowy, dodać mleko i zmiksować na gładką masę. Do zmiksowanej masy przesiać mąkę, wymieszać. Do ciasta dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.
Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i zrumienić z obu stron.
Można posypać pudrem cukrem, posmarować konfiturą wiśniową lub nutellą.

reklama
Kasiad z tego przepisu to wyjdą placuszki chyba dla całej rodzinki :-D
Twarożek u nas odpada :no: Milenka ogólnie jak tylko widzi coś o konsystencji serka/jogurtu to od razu odpycha to rączką jak najdalej od siebie :-( Żeby zjadła to musi to być coś co można wziąć do rączki a nie jeść łyżeczką, bo tego nie lubi :no:
Dziś zjadła 5 takich właśnie placuszków, owoce, petitki, na obiad 1,5 placka ziemniaczanego i 2 x mleko. Za to uwielbia makaron, ale też musi bo jeść rączkami a nie widelcem, więc makaron np. z serem też odpada.
A danonek obojetnie o jakim smaku, ale z tych mniejszych (Danone)

Cale szczęście że lubi warzywa, ale też muszą być tak podane żeby rączkami jadła, więc podaję jej Bonduelki dla dzieci albo lekko podgotowane warzywa na patelnie, czy w pół ugotowane marchewki, brokuła. wtedy chętnie zjada.

Wracając jeszcze do tego przepisu Kasiu - po nutelli Milenka miała takie zatwardzenie że aż bidulka płakała, więc tego nie polecam, dla starszych dzieci jak najbardziej :tak:
Za to muszę powiedzieć, że Milenka polubiła dzięki babci to co najzdrowsze, czyli... KIEŁKI :-) jak je widzi to od razu woła "Milenka chce kiełeczki" i je tak same, dodajemy jej kiełki do wielu posiłków, a ostatnio kupiłam kiełkownicę na Allegro i założyłam w domu własna plantację kiełków :rofl2:

fajny pomysl z ta kiełkownicą, ja tez uwielbiam kiełki:tak:
Joasiek u nas na topie jest smazenie na sniadanie nalesnika np. ze startym jabłuszkiem, kanapka z pasta jajeczną-Marta robi ja zawsze razem ze mna , dodaje szczypiorek i maslo dlatego pozniej sama chetnie je:tak:oraz....kopytka.
W przyszłym tegodniu idę do dietetyczki(po diete dla siebie;-))podpytam przy okazji o pomysły dla malucha:tak:

No przepis rzeczywiście dla całej rodziny, ale u mnie to zejdzie, bo mam czwórkę dzieci :tak:
Co do nutelli, to Oliwka nie ma kłpotów z zatwardzeniem, robi zawsze dość rzadką kupkę, więc nie boję się, że jej zaszkodzi, choć w sumie nie planowałam nią smarować placków, przepisałam tylko to co było napisane w przepisie. Oliwka za nutellą nie przepada, więc pewnie placki zrobię posypię pudrem cukrem lub konfiturą.

U nas faza na wszelkiego rodzaju placuszki, naleśniki i kluseczki trwa odkąd Victor tego spróbował, czyli już dobrze ponad rok:-p Uwielbia owocowe. Kiedyś nawet do placuszków dodawałam płatki owsiane i tak samo chętnie wcinał:tak:

Co zrobić dzieciowi na śniadanko, jeśli dziecię nie lubi kanapek w żadnej postaci, serków, kaszek itp.... a jajecznica i parówki/kiełbaski babci już jej bokiem wychodzą :confused:
Na razie mam w zanadrzu placuszki, ale boję się że niedługo też jej się znudzą. I nie wiem co będzie jak odmówi i tego :-( Macie jakieś pomysły?
Jeszcze mnie naszło po dzisiejszym naszym śniadaniu, że można dawać wszelkiego rodzaju galarety. U nas akurat dziś była galareta z indyczych żołądków, ale może też być z kurczaka czy też schab w galarecie.

Joasiek a moze takie kluseczki polane miodem:
ugotowane ziemniaki, udusić doadać makęz iemniaczana i jajko,szczyptę soli, makę pszenną i formować małe kluseczki (jak szagówki) albo kuleczki, ja ostatniow nawet sliaczki zrobiłam i to wrzuca sie na wrzaca woodę z olliwką z oliwek i solą, odcedzamy i polewamy miodem
Hubert to uwielbia na drugie sniadanko zajadać albo na podwieczorek:tak::-)

reklama
Oli ostatnio zażera się truskawkami. To dla niej nie nowość, ale w takich ilościach nigdy nie jadła. Potrafi tak długo podchodzić do miski, że przez całe popołudnie zje z pół kilograma :szok:

Do góry