reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczniówki kulinarnie!

a ja robiłam wczoraj truskawkowca Waszego:-) chyba u mnie też jakaś mąka dziwna, bo było mało ciasta w cieście;-) albo przegięłam z truskawkami i trochę się rozłaziło, ale i tak już go nie ma:-) następnym razem mniej owoców, więcej mąki i będzie ok
ogólnie to suuuuuper przepis

Ja też już robiłam Truskawkowca tylko zamiast truskawek dałam maliny i jagody i zrobiłam lukier - było przepyszne, również stwierdzam ,że przepis jest SUPER:-)
 
reklama
Szpinak z żółtym serem

Szpinak (surowy albo mrożony)
Smietana
Czosnek
Ser żółty
Gałka muszkatołowa
Vegeta
Ser brie
Masło

Na patelni rozpuszczamy masło i wgniatamy czosnek (ząbek, dwa jak kto lubi), kiedy czosnek się delikatnie zrumieni dodajemy szpinak, czekamy chwilę aż zmięknie i odparuje woda, doprawiamy gałką, vegetą, śmietaną i ścieramy ser żółty oraz kruszymy ser brie. Ja lubię duuużo sera, bo wtedy szpinak się ciągnie.
Można jeść samodzielnie albo z makaronem, można tym nadziać cannelloni i zapiec pod beszamelem z serem żółtym.
Można oddzielnie usmażyć boczuś lub bekon i dodać do szpinaku.
Można dodać do szpinaku czerwonej papryki i tak poddusić. Propozycji jest wiele, wg uznania:-)
Smacznego:-)

Już mi ślinka cieknie:-) i myślę, że przepis wykorzystam jutro:tak:
 
a ja robiłam wczoraj truskawkowca Waszego:-) chyba u mnie też jakaś mąka dziwna, bo było mało ciasta w cieście;-) albo przegięłam z truskawkami i trochę się rozłaziło, ale i tak już go nie ma:-) następnym razem mniej owoców, więcej mąki i będzie ok
ogólnie to suuuuuper przepis

Mi też wyszło za rzadkie ciasto, ale następnym razem dałam ok 300 g mąki i już było ok.:tak::tak::tak:

G
Nikki - to już nie jest brownie. Oryginalnie brownie to jajka, mąka, cukier i czekolada (powinno się rozpuszczać w buzi) jedynym dodatkiem są orzechy i to tylko włoskie:-) Swoją drogą to zjadłam dzisiaj cały kawał na śniadanie. Teraz mi stoi w gardle, dobrze mi tak, to pewnie przez łakomstwo.
Od razu wyjaśnię, dlaczego się wymądrzam;-) Gotowanie to moje hobby (zaraz po piłce nożnej), no i mam w domu fachowca:-)

Anaklim, to ciasto nazywa się sernikobrownies i jest to przepis Nigelli Lawson. A co do tego, co ma prawo nazywać się brownie a co nie, to nie jestem ortodoksyjna w tym temacie, bo dla mnie najważniejszy jest smak, a jeśli można dodać do tego pyszną sernikową warstwę i maliny, to jestem za! Nie trzymam się sztywno przepisów, bo gotowanie powinno być wg mnie twórcze a nie odtwórcze.

http://www.nigella.com/recipe/recipe_detail.aspx?rid=12613
 
Ostatnia edycja:
Ja też nie trzymam się sztywno przepisów i lubię coś dodać lub coś odjąć jak mi nie smakuje w końcu trzeba gotować czy piec pod siebie a nie innych ;-):-D


Ja robiłam wczoraj tarte z budyniem i jagodami z gazety ale następnym razem zmienię troszkę przepis i ciasto zrobię ze swojego przepisu na kruchy spód i jagody bym polała np żelem bo spadają z budyniu a przepis dała cukiernia Kandulski:sorry2:


Przepis :
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
150g masła lub margaryny
75g cukru
50g mleka
0.,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
500g mleka
2 opak.budyniu śmiet. lub waniliow.
2 łyżki cukru

200g truskawek (ja dałam 200g jagód)

Wykonanie:
Margarynę lub mało o konsystencji kremu utrzeć z cukrem, dodać mleko. Następnie dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Mase mieszamy do momentu połączenia składników.

Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 2 mm.Następnie wkładamy do okrągłej formy o średnicy 26cm. Spód nakłuwamy nożem. Zapiekamy w temp 180 stopni C do złotego koloru ok 10 minut. Po wystudzeniu wlewamy przestygnięty budyń. Dekorujemy truskawkami. Mozna posypać cukrem pudrem.Zamiast truskawek można dać inne owoce sezonowe .
 
a ja mam mega ochotę na PIEROGI Z MIĘSEM!!! mniam ...mniamm...chyba mamę odwiedzę bo ja nie mam czasu robić niestety i też nie za bardzo potrafie;)
 
reklama
Do góry