reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Styczniówki 2010 !!

Polityka generalnie jest niesprawiedliwa:wściekła/y:

Tutaj rodzina za kazde nowo narodzone dzieco na start dostaje bonus 1000 euro.

To dziala teraz ponownie od poczatku 2009 roku. W przeszlosci istnialo, potem komus bylo niewygodnie to wycofal, i teraz wprowadzili znowu.
Pozniej dosaje sie dofinansowanie kazdego miesiaca w zaleznosci od dochodow i jak sie nie przekroczy jakiegos tam progu. Ale to juz kwestia jakis 50-100 euro na mies.

Andzia 76 ja to tak siusiam od poczatku ciazy. Nie ma znaczenia czy w dzien w czy w nocy. Zreszta ja z tym nigdy problemow nie mialam, tylko ze teraz czasami nie mam sily wstac i isc do wc albo mi sie nie chce ehhhh;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Beti na wlasna reke lepiej nic nie bierz, a jesli faktycznie sie zle czujesz biegnij do lekarza, szczegolnie jesli pojawi sie goraczka. Generalnie zasada jest taka, ze goraczka w ciazy jest niebezpieczna i nalezy ja szybko zbic. Wtedy lepiej wziac na wlasna reke jakis paracetamol niz tkwic w goraczce.
Z domowych posobow to polecam plukanie jamy ustnej szalwia i zakup syropu dla ciezarnych z malinami i czosnkiem. Mi neistety nie pomoglo i skonczylo sie na antybiotyku :(

Witajcie mamuśki:-) Ja dzisiaj odebrałam wynik badania prenatalnego i wszystko ok:tak:
to najważniejsze :tak:

Dziewczynki ,a wy czujecie kopniaki czy takie pływanie jeszcze ,czyb motylki?
kopniaczki jeszcze dość delikatne ale czuję też wiercenie się że dużo się przemieszcza :tak:

Mam pytanko czy któras z Was wybiera sie na wakacje, bo my planujemy wyjazd nad morze to jakieś 9-10 h samochodem, dodam że moja ciąża była wcześniej zagrozona, ale na ostatniej wizycie lekarz mówił, ze nie mam juz żadnych przeciwskazań do wyjazdu. Mąż juz się nie może doczekac, a rodzice kategorycznie odradzają mi wyjazd....:eek::eek::eek:
Sama nie wiem.................:nerd:

Co wy byście zrobiły ?

ja by jechała :tak::tak::tak:w aucie wygodna pozycja co jakiś czas przerwy na rozprostowanie nóg a na wakacjach jak w domu odpoczywać i nie przemęczać się zwiedzaniem ;-):tak:

byłam dzisiaj u ginka i z dzidzią wszystko bardzooooo dobrze ze mną również:tak:
to super :tak:

NADINECZKA wow niewyobrazam aby iść po porodzie do pracy że zostawić maleństwo w domu nigdy bym tak nie pomyślała a co dopiero tak zrobiła:no:malenstwo pierwsze miesiące życia potrzebuje mamy i to bardzo jej bliskości i wogóle no już nie mówiąc że dzidzia woli cycusia:sorry:może pomyśl jednak nad tym co ci szkodzi przecież siedzisz w domciu z malenstwem a to najpiekniejsza chwila jak i dla matki tak i dla dzidziusia a jeszcze kase dostajesz a nie mordujesz się w pracy:confused2:
ja też nie :no:

mogę jedynie powiedzieć że w ciąży też planowałam zostać z dzieciekiem bardzo krótko i iść do pracy ale serce mi na to nie pozwalało :zawstydzona/y::sorry: i w końcu siedziałam 2 lata :-p;-) a sobie czasem dorabiałam :tak:

Ech mnie prawie codziennie koszmary dręczą, cały czas się zadręczam, że kolejna dzidzia będzie miała ZD, a dzisiaj mi się śniło, że krwotoki dostałam, tylko że nie wiem co dalej, bo budzik mi zadzwonił :sorry:
Byłam dzisiaj u GP z tą cholerną wysypką i dalej nie wiedzą co mi jest, próby wątrobowe w porządku, żadna choroba zakaźna to nie jest i nie wiadomo o co chodzi. Mam czekać na list ze szpitala i iść tam do dermatologa, już dwa tygodnie to cholerstwo mnie się trzyma i nie chce mnie opuścić :angry:
Kasiu dzidzia napewno zdrowa nie martw się :tak:

Napiszcie o warunkach do spełnienia do płatnego wychowawczego. Płatny-czyli ile się dostaje?
ja miałam 400zł wychowawczego +48zł rodzinnego :tak: jak spełnia się warunki do rodzinnego to wychowawcze się także należy i papiery te same się zawozi :tak:oczywiście jeśli się pracowało na umowę :tak:

ej babeczki
mnie chyba coś jakieś przeziębienie łapie, wydaje mi się że ma gorączkęi ogólnie jestem strasznie osłabiona i zaczyna mi być niedobrze (tak jak przy grypie). Czy są jakieś bezpieczne leki w ciąży czy lepiej iść do lekarza?
możesz wziąść paracetamol i chyba rutinoscorbin ale i tak lepiej wybrać się do lekarza :tak:albo poratuj sie domowymi sposobami do wizyty lekarskiej herbatka z cytrynką miodem i sokiem malinowym albo mleko z miodem jest w aptekach także czosnek w tabletkach :sorry:

Ostatnia edycja:
Z tym becikowym to już przesada i ten podział na biednych i bogatych, no paranoja jakaś, mój mąż ciężko na każdy grosz po 12 godzin dziennie haruje i już jesteśmy przez państwo za bogatych uważani.... najlepiej chyba nic nie robić, tylko po zasiłki w kolejkach stać, bo w nagrodę za lata studiów i ciężką pracę jeszcze te marne 1000 zł na szczepienia zabiorą... Nie chcę nikogo urazić, ale wkurza mnie, że państwo jednym dzieciom robi prezenty, a innym nie.... Szczególnie, że te 1000 zł na osobę to mało i nawet jak rodzice te średnie krajowe zarabiają i mają 2 dzieci, to już są za bogaci...

Gosiu, a jaki jest ten próg zarobków? 400 zł to strasznie mało....

Beti ja również polecam najpierw domowe sposoby; dormark mam nadzieję w ten sposób się leczy - mam nadzieję, że skutecznie. Jeśli pojawi sie niewysoka gorączka to możesz ją zbijać też najpierw chłodnymi okładami, kąpielą, dużo wody, paracetamol w ostateczności i skonsultowałabym
Co do antybiotyków wiem, ze w ostateczności jeśli jest to zakażenie bakteryjne to jest konieczny, gorzej jednak jeśli lekarze nadużywają niepotrzebnie. Nie jestem zwolennikiem antybiotyków a w ciązy już w ogole. Sporbuj homeopatii, ziólek ale też pod czyimś okiem.
Nikki, podzielam twoje oburzenie... :wściekła/y:

Beti ja również polecam najpierw domowe sposoby; dormark mam nadzieję w ten sposób się leczy - mam nadzieję, że skutecznie. Jeśli pojawi sie niewysoka gorączka to możesz ją zbijać też najpierw chłodnymi okładami, kąpielą, dużo wody, paracetamol w ostateczności i skonsultowałabym
Co do antybiotyków wiem, ze w ostateczności jeśli jest to zakażenie bakteryjne to jest konieczny, gorzej jednak jeśli lekarze nadużywają niepotrzebnie. Nie jestem zwolennikiem antybiotyków a w ciązy już w ogole. Sporbuj homeopatii, ziólek ale też pod czyimś okiem.
Nikki, podzielam twoje oburzenie... :wściekła/y:
No niestety Kaja, taki kraj, gdzie za staranie się jeszcze Ci odbiorą...

A co do przeziębienia, to trzeba koniecznie iść do internisty, bo nieleczona infekcja może być dużo groźniejsza dla dziecka niż leki, których wiele, np. antybiotyków, jest bezpiecznych w ciąży. W każdym razie nie polecam domowego leczenia na własną rękę, tylko po konsultacji lekarskiej.

Z tym becikowym to już przesada i ten podział na biednych i bogatych, no paranoja jakaś, mój mąż ciężko na każdy grosz po 12 godzin dziennie haruje i już jesteśmy przez państwo za bogatych uważani.... najlepiej chyba nic nie robić, tylko po zasiłki w kolejkach stać, bo w nagrodę za lata studiów i ciężką pracę jeszcze te marne 1000 zł na szczepienia zabiorą... Nie chcę nikogo urazić, ale wkurza mnie, że państwo jednym dzieciom robi prezenty, a innym nie.... Szczególnie, że te 1000 zł na osobę to mało i nawet jak rodzice te średnie krajowe zarabiają i mają 2 dzieci, to już są za bogaci...

Gosiu, a jaki jest ten próg zarobków? 400 zł to strasznie mało....

tak jak przy rodzinnym chyba to jest 504zł na osobę:tak::tak::tak:

a co do becikowego to my dostaliśmy też to drugie czyli 1000zł ten co się każdemu należy i to drugie 1000zł które przysługuje do zasiłku rodzinnego :tak:

Kacha-wawa - nie martw sie kochana. Wiem, ze nie latwo powiedziec, ale sama mowilas ze z synkiem od razu na usg bylo widac, ze bedzie chory. Teraz usg wyszlo bardzo dobre, a to juz bardzo duzo ! Trzymaj sie i mysl pozytywnie :)

W każdym razie nie polecam domowego leczenia na własną rękę, tylko po konsultacji lekarskiej.
Jeśli tak zabrzmiałam to przepraszam - również nie polecam nic na własną rękę, pisałam aby być pod czyimś okiem. Nawet najbezpiecznejesze zióła w ciązy mogą okazać się zgubne; homeopatię szanuje ale mam zaufanego lekarza więc sama też nic mądrego nie wymyśliabym gdybym była w potrzebie. Choć wiele lat leczę sama siebie i syna to w ciąży chyba nie byłabym tak odważna.
Jedyne co możesz bezpiecznie robic to wypoczynek, sen, dobra żywność z witaminkami, lekka kąpiel i inne przyjemności. Nie stresuj się bo to też niepotrzebnie wzmaga infekcje.

reklama
Kaja, nie, nie chciałam powiedzieć, że radzisz leczenie na własną rękę, tylko, że podzielam Twoje zdanie, aby iść jak najszybciej do lekarza. Szkoda ryzykować, jak można szybko wyzdrowieć, bo niewłaściwe leczenie powoduje zaostrzenie i uogólnienie infekcji, a powikłania mogą nawet wymagać leczenia szpitalnego.

tak jak przy rodzinnym chyba to jest 504zł na osobę:tak::tak::tak:

a co do becikowego to my dostaliśmy też to drugie czyli 1000zł ten co się każdemu należy i to drugie 1000zł które przysługuje do zasiłku rodzinnego :tak:

504 netto?
To ja już mogę zapomnieć o kasie od państwa, niestety sama muszę sobie na becikowe zarobić...:-:)-(

Ostatnia edycja:
Do góry