reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Witam,
u mnie nic nowego więc się rozpisywać nie będę :-) .

Chciałam tylko odpisać Karolci81 na temat zębów w ciąży. Warto je leczyć przed ciążą i w ciąży, bo te bezzębne mają zdrowe dzieci kosztem właśnie swoich zębów. W ciąży cały wapń pobierany jest z organizmu matki dla dziecka i jeśli dieta jest uboga w ten składnik to zęby niestety słabną i wypadają. Chociaż ja też nieznoszę dentystów to jednak warto podleczyć ząbki, coby sobie potem sztucznych nie wstawiać :-):tak:

Zajrzę jeszcze wieczorkiem, teraz idę posprzątać i obiad ugotować. Co prawda ja religijna mocno nie jestem i mięsko w piątki też jadam, ale mój P. przyzwyczajony w piątki jeść śledzie w śmietanie więc ja mam śledzie na obiad. A ponieważ idę na łatwiznę więc kupiłam gotowe. A jeśli chodzi o inne kulinaria to teraz odkrywam wszystkie funkcje mojego piekarnika, jak np. grillowanie gorącym powietrzem, całkiem fajna pierś z kurczaka ostatnio wyszła no i szybko.
Powinnyśmy jakiś może wątek kulinarny założyć :-)

Ach.... miałam się nie rozpisywać.:-D

reklama
To ja prosze ten przepis:)
Ja zawsze w piatki miesko robi na na odwrót:)I na złośc mojej tesciowej:-D
To przepis na łososia jest następujący:
Składniki:
60 ml syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku (zmiażdżyć)
1/4 łyżeczki soli czosnkowej
1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
500 g łososia
Wykonanie:
1. W małej miseczce (ja zwykle używam do tego kubka) wymieszać wszystko co jest w składnikach poza łososiem.
2. Umieścić łososia w szklanym naczyniu do pieczenia i posmarować go przygotowaną miksturą . Przykryć naczenie i marynować łososia w lodówce przez 30 min obracając go raz. Ja obracam go raz po 15 min i smaruję drugą stronę sosem, który zleciał na dno naczynia po czym tuż przed pieczeniem przewracam go z powrotem.
3. Rozgrzać piekarnik do 200 C
4. Piec łososia w odkrytym naczyniu przez 20 min.

Co do grilowanego z góry w piekarniku mięska to najprostsze jest posypanie płatów mięska przyprawami i grilowanie po ok. 5 min z każdej strony. Jak mięso jest grubsze, to można je przewrócić jeszcze raz na ok. 3-4 min.
Potem można polać je jakimś sosem lub nie - jak kto woli.
Inna wersja tego to pieczenie już w sosie. Wypróbowałam jeden taki sos i bardzo mi smakuje.
Przepis na sos:
Składniki:
90 ml ketchupu
90 ml sosu barbeque (jak się nie ma to można sam ketchup, ale z tym sosem jest znacznie smaczniejszy)
50 ml wody
1 łyżka octu
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki brązowego cukru
sól
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki chili w proszku
pieprz

Wykonanie:
W małym garnku połączyć wszystkie sładniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 5 min. I gotowe.

Potem takim sosem należy posmarować mięso z jednej strony i grilować przez 5 min, przewrócić mięso, posmarować sosem i grilować kolejne 5 min.
Jak mięso nie wygląda na jeszcze gotowe to można znowu je przewrócić, posmarować sosem i grilować, z tym, że już krócej, aż będzie dobre. Ja zwykle przewracam 2 razy, więc jedna strona piecze się dwukrotnie a druga tylko raz i jest dobrze wypieczone.

Życzę smacznego :-)

Witam dzieki dziewczynki ja slowa otuchy co do nogi to zabieg mam 9 pazdziernika:-(z jednej strony dobrze ze tezt wyszedl negatywnie bo jak by pozytywnie to raczej nici z zabiegu nogi a tak to dojde do siebie i zaczniemy staranka na calego;-)POZDRAWIAM

witam dzieki dziewczynki ja slowa otuchy co do nogi to zabieg mam 9 pazdziernika:-(z jednej strony dobrze ze tezt wyszedl negatywnie bo jak by pozytywnie to raczej nici z zabiegu nogi a tak to dojde do siebie i zaczniemy staranka na calego;-)pozdrawiam
lenka wylecz nogę bo ja miałam podobny problem ale na szczęście obyło się bez operacji miałam ściąganą wodę pare razy z kolana miałam gips przez dwa miesiące i niestety musiałam zrezygnować z tego co kochałam czyli z piłki ręcznej grałam w 1lidzr ale groził mi wózek więc musiałam wybrać i do tej pory jest mi ciężko.

To przepis na łososia jest następujący:
Składniki:
60 ml syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku (zmiażdżyć)
1/4 łyżeczki soli czosnkowej
1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
500 g łososia
Wykonanie:
1. W małej miseczce (ja zwykle używam do tego kubka) wymieszać wszystko co jest w składnikach poza łososiem.
2. Umieścić łososia w szklanym naczyniu do pieczenia i posmarować go przygotowaną miksturą . Przykryć naczenie i marynować łososia w lodówce przez 30 min obracając go raz. Ja obracam go raz po 15 min i smaruję drugą stronę sosem, który zleciał na dno naczynia po czym tuż przed pieczeniem przewracam go z powrotem.
3. Rozgrzać piekarnik do 200 C
4. Piec łososia w odkrytym naczyniu przez 20 min.

Co do grilowanego z góry w piekarniku mięska to najprostsze jest posypanie płatów mięska przyprawami i grilowanie po ok. 5 min z każdej strony. Jak mięso jest grubsze, to można je przewrócić jeszcze raz na ok. 3-4 min.
Potem można polać je jakimś sosem lub nie - jak kto woli.
Inna wersja tego to pieczenie już w sosie. Wypróbowałam jeden taki sos i bardzo mi smakuje.
Przepis na sos:
Składniki:
90 ml ketchupu
90 ml sosu barbeque (jak się nie ma to można sam ketchup, ale z tym sosem jest znacznie smaczniejszy)
50 ml wody
1 łyżka octu
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki brązowego cukru
sól
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki chili w proszku
pieprz

Wykonanie:
W małym garnku połączyć wszystkie sładniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 5 min. I gotowe.

Potem takim sosem należy posmarować mięso z jednej strony i grilować przez 5 min, przewrócić mięso, posmarować sosem i grilować kolejne 5 min.
Jak mięso nie wygląda na jeszcze gotowe to można znowu je przewrócić, posmarować sosem i grilować, z tym, że już krócej, aż będzie dobre. Ja zwykle przewracam 2 razy, więc jedna strona piecze się dwukrotnie a druga tylko raz i jest dobrze wypieczone.

Życzę smacznego :-)
Ślinotok......:-D:-D:-D na pewno wypróbuję, pozdrawiam;-)

Witajcie kochane
Mam nadzieję że mnie jeszcze pamietacie. Nie wiem czy dam radę nadrobić zaległości , ale może zdołam choć trochę sie odnaleźść. Wakacje super.
Czekam dalej na wyniki sekcji myślałam że dzisiaj odbiorę ale oczywiście gdzieś się przeleżały .Może w przyszłym tygodniu sie w końcu odnajdą

Witajcie kochane
Mam nadzieję że mnie jeszcze pamietacie. Nie wiem czy dam radę nadrobić zaległości , ale może zdołam choć trochę sie odnaleźść. Wakacje super.
Czekam dalej na wyniki sekcji myślałam że dzisiaj odbiorę ale oczywiście gdzieś się przeleżały .Może w przyszłym tygodniu sie w końcu odnajdą

Witaj, pewnie, że Cię pamiętamy. Fajnie, że wakacje się udały:-)

reklama
Wczoraj się trochę zapomnieliśmy z moim Z.......i już miałam nadzieje na jakiś celny strzał, ale on w ostatniej chwili sięgnął do stolika nocnego po gumke....i szepnął mi do ucha "jeszcze dwa tygodnie kochane"......bleeeeeee...to będą najdłuższe dwa tygodnie w moim życiu ;-), choc dobzre, że ONI są czasmi rozsądniejsi od nas.....

Miłego dnia kobitki......
szkoda ze moj nie jeste taki zapobiegawczy :sorry2::sorry2::sorry2::sorry2:
Dzien Dobry Dziewczynki:)
Hurraaa!!!Dzis w koncu piatek:)

Natalineczko czuje sie dobrze,tylko jak pomysle ze mam juz 7 kg na plusie(a jeszcze do niedawna nie tylam wcale) to sie boje ile do konca jeszcze przybedzie...

Zjem sniadanko i zmykam.Milego piatku:)
kochana nie martw sie tym ja w ciazy tylam od 3 m-ca a przytylam w ciagu 6 miesiecy 22 kg:szok::szok::szok::szok:
a teraz jestem jeszcze chudsza niz przed ciaza:tak::tak::tak::tak:
czesc dziewczyny :-D

ciekawe czy ktoś mnie jeszcze tu pamięta ;-):-p
alez oczywiscie ze pamietamy:tak::tak::tak::tak:
Witajcie kochane ja jestem po śniadanku i tak średnio się czuje:-( dzisiaj znowu jestem sama w domku bo mężuś znowu w pracy ale dzisiaj ostatni dzień więc będzie jutro ze mną i w niedzielę:-):-) buziaczki kochane miłego dzionka życzę
hej Karolka jak tam twoj maluszek mam nadzieje ze krwawienie ustało i wszystko ksiazkowo teraz???
i co to bylo w koncu ???ten krwiak???

Witam
Ja już sie zastanawiam czy jest sens robienia tylu badań.
Ja zrobilam podstawowe badania krwi toxo,cytomegalie cytologie badnie moczu w szpitalu po poronieniu udało mi sie zrobic to bezplatnie.
Ale teraz mysle ze nie bede robic wiec badan dziewczyny nie robia zadnych badan wpadaja i rodza zdrowe dzieci.Wiec postanowilam trzeba myslec pozytywnie i isc do przodu nie patrzec za siebie chociaz to cięzkie jest .
Głowa do góry dziewczyny i bedzie dobrze nie mamy sie co martwic.Bo oszalejemy:);-)

;-);-)
ja takze nie robie badan poki co
Witam dzieki dziewczynki ja slowa otuchy co do nogi to zabieg mam 9 pazdziernika:-(z jednej strony dobrze ze tezt wyszedl negatywnie bo jak by pozytywnie to raczej nici z zabiegu nogi a tak to dojde do siebie i zaczniemy staranka na calego;-)POZDRAWIAM
a co nie tak z nozka???
Miłego weekendu Kochane Wam życzę!!! Jutro ważny dzień (badanie nasionka) - trzymajcie kciuczki! Buziam:-):-):-):-)
bedziemy trzymac baaardzo mocno
oby zolnierzyki byly szybkie i bardzo wytrzymale:tak::tak::tak::tak:
Witajcie kochane
swietnie ze wakacje sie udaly zdawaj relacje:tak::tak::tak:

Do góry