reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Styczniówki 2010 !!

reklama
A ja sobie znowu nie poczytam :zawstydzona/y:
od rana jestem zabiegana po 10:00 wyjechaliśmy po meble potem skręcanie szafy i o 18 :00 dopiero skończyliśmy wiec odrazu po zakupy na kolacje chleb itd bo nie byłam nawet rano na zakupach :sorry: składania cuchów mam tyle ze umieram tak mnie wszystko boli już nie dałam rady skończyć jutro znowu zapiernicz od rana mnie czeka z porządkami :cool:

weszłam przypadkiem na ten wątek : https://www.babyboom.pl/forum/ciaza...matka-mnostwo-pytan-o-pomoc-od-panstwa-31880/

powiedzcie mi czy ta dziewczyna ma rację bo ja już głupieję :zawstydzona/y::cool: chodzi mi najbardziej o te słowa pogrubione
Dziewczyny chodzi o to że ktoś (umyślnie, w ramach oszczędności) napisał w rozporządzeniu że kobieta ma być pod opieką lekarza podstawowej opieki zdrowotnej. Ministerstwo Pracy i polityki społeczej, a dokładnie osoby które nas szkolą w tym temacie uznają że podstawowa opieka zdrwotna to lekarze mający umowy z NFZ. Zresztą podstawowa opieka zdrowotna wynika z ustawy o NFZ i jest ona bezpłatna. Wobec tego my jako osoby realizujące ustawę mamy mówione że prywatne gabinety lekarskie to nie jest podstawowa opieka zdrowotna i osobą takim nie należy się ani becikowe ani dodatek z tytułu urodzenia dziecka....tu jest namiar na to rozporządzenie Ministerstwo Zdrowia
Ja jako pracownik nie będę przyznawać becikowemu osobą od prywatnych lekarzy (sobie tez nie przyznam) ale każdemu każe się odwoływać bo kolegia odwoławcze przepisy mają gdzieś i rządzą się swoimi prawami.

Becikowe i z tytułu urodzenia będzie ci się należało jeśli będziesz pod opieką lekarza, który ma umowe z NFZ czyli spełnia kryteria podstawowej opieki zdrowotnej- prywatne gabinety w większości nie spełniają tego pojęcia (o ile ktoś nie zmieni przepisów) od 10 tygodnia ciąży.
Jak masz konkretne pytania to pytaj...jestem pracownikiem OPS i zajmuje się świadczeniami rodzinnymi

jeśli ja chodzę prywatnie to co ?nie należy mi się becikowe ?mimo ze na osobę u nas wypada mniej niż 500zł :crazy: kurde niby 1000zł ale robią takie problemy że się odechciewa a zawsze jakaś kasa i szkoda jakby przez prywatny gabinet przepadała :cool:

Ostatnia edycja:
Gosiu... 1 raz słysze, ze tylko z NFZ dostanie sie becikowe:zawstydzona/y:ja juz sama nie wiem:eek::sorry:

i dziekuje wam dziewczyny:-)
Ale ciesze sie, ze mam brzusio, bo przynajmniej wzieli mnie odrazu jako 1:biggrin2:
Praca oceniona na 5, ale srednia ze studiow 4, no i jeszcze dzis nie miałam tak gadane..., ale ja tam jestem z siebie dumna:biggrin2: I tak wiecej gadał koles w komisji niz ja:-p

Teraz dzieci odchowam, wysle do przedszkola i szkoły, ja wracam do roboty i na studia:-D ale narazie zostaje 100% mamuska i narazie bede sie spełniac w domu;-)Ale ciesze sie, ze w koncu postawiłam kropke nad "i" i w koncu prace napisałam:-p

ALe stresa to rzeczywiscie miałam ogromnego!

Aha... zrobiłam mały porzadek apropo nowego wątku, przeniosłam, pousuwałam i znów mamy porzadek;-)

Dzin dybry:-)
Podobno jest przezimno:szok::szok: Dzis musze sprawic sobie rekawiczki, bo wczoraj o malo raczki mi z zimna nie odpadly.

Ja dzis lece na usg, zeby na jego podstawie Pani Ginka wystawila mi zaswiadczenie, ze moge wejsc na poklad samolotu. Mam nadzieje, ze wszystko jest dobrze i ze dzidzius rozwija sie i rosnie jak nalezy, bo moj brzuch nadal ma mikre rozmiary i nie wszyscy zdaja sobie sprawe, ze jestem w prawie 7 miesiacu ciazy. Mam nadzieje, ze wielkosc brzucha nie ma znaczenia jesli chodzi o wymiarowosc mojego synka.

Zycze milego dzionka

Witam porannie ja jeszcze nie wiem jaka pogoda bo boje sie odslonic zaslon i tak na razie ciemno wiec siedze opatulona w koc i cos mi sie zdaje ze teraz mie jakies chorubsko dopada.Juz sobie robie chlebek z czosnkiem , tak na wszelki wypadek i zobaczymy.

Witam poranną kawką w pracy :-D
Dziewczyny bede monotematyczna ale jak jest z tym praniem? Mozna uzywac proszku dla dzieci z plynaem do plukania tej samej firmy?Czy moze platki mydlane?
Gratuluje!!!
Tu niestety nikt nie podpowie, bo każde dziecko jest inne. Myślę, że jeśli płyn do płukania przeznaczony jest dla dzieci tak samo jak proszek, to można spróbować.
Ja właśnie wróciłam od lekarza po USG Pan doktor stwierdził ,ze "fiutka to tu nie ma co szukać" ;-)tak wiec będzie córcia na 100%:rofl2:
Gratulacje :-D
weszłam przypadkiem na ten wątek : https://www.babyboom.pl/forum/ciaza...matka-mnostwo-pytan-o-pomoc-od-panstwa-31880/
powiedzcie mi czy ta dziewczyna ma rację bo ja już głupieję :zawstydzona/y::cool: chodzi mi najbardziej o te słowa pogrubione
jeśli ja chodzę prywatnie to co ?nie należy mi się becikowe ?mimo ze na osobę u nas wypada mniej niż 500zł :crazy: kurde niby 1000zł ale robią takie problemy że się odechciewa a zawsze jakaś kasa i szkoda jakby przez prywatny gabinet przepadała :cool:
Też się przeraziłam jak się dowiedziałam... Ale z drugiej strony na zaświadczeniu o którym mowa nie ma miejsca na adnotacje odnośnie opieki zdrowotnej. Czy była na nfz czy prywatnie. Tylko od kiedy "pozostawała od opieką medyczna", data rozpoznania ciąży, data wizyt. Więc nie wiem na jakiej podstawie można odczytać, że dane wizyty były prywatnie czy na nfz. Chyba że z pieczątki lekarza, ale przecież to byłoby śmieszne... Na całym zaświadczenia nie ma słowa o "podstawowej opiece zdrowotnej" tylko ogólnie "opieka medyczna". Będę musiała się uśmiechnąć do szwagierki i się dowiedzieć...

wpadłam tylko na chwile sie pochwalic, ze obroniłam się na 4:biggrin2: :biggrin2: :biggrin2:
Gratulacje :-D
Byłam na uczelni, myślałam, że zasnę, ale udało się jakoś przetrzymać :tak:
Usłyszałam dziś od koleżanki (rozmiar XXXL): "ALE TY JESTEŚ GRUBA":-D
A mój kolega stoi, patrzy na nią, na mnie i mówi do niej, że ja jestem w 7 miesiącu ciąży, a ona wygląda na 27 miesiąc ciąży i że najpierw niech patrzy na siebie, a nie na mnie... I powiedział, że mam piękny brzuszek i głupiej Kaśki mam nie słuchać :tak::-D
A mnie się śmiać chciało...
:-DJestem gruba:-D:-D:-D
Bawi mnie to...
A najgorsze jest to, że ona ma rację... Ale co tam... Za 3 miesiące będę chudsza, a głupia Kaśka nie!! :laugh2:

U mnie też zimno, 5 stopni na termometrze...
Mąż już do domku wraca, zostało mu jakieś 30 km, więc poczekam na Niego i spać sobie pójdziemy razem :tak:
A później się zobaczy...
Udanego popołudnia :*

Ja też ciągle słysze... jaki to mam duży brzuch jak na 6 miesiąc... nie powiem troche denerwujące :sorry: Ale co ja poradze, że wszystkie kilogramy idą w brzuch.

Kurosław myślałam o tej krwi pępowinowej ale to zaje...cie drogi interes zwłaszcza pobranie, wpisowe itd. odpuszczam...:zawstydzona/y:
o krwi pępowinoej też myślałam, że za drogi ten wstęp cały a jeszcze nie mam 100% pewności że to coś się przyda.

Witajcie kochane styczniówki.
Przedewszystkim chciałam sie przywitać po tak długiej nieobecności grubo ponad miesiac mnie nie było. PRZEPRASZAM.
To wszystko przez ten pobyt w Polsce mial trwac tylko 2 tygodnie ale nieco sie wydłużył. Teraz musze ponadrabiać zaległości troszke mi to zajmie ale dowiem sie co tam u Was :):) Chciałam też przywitac nowe mamusie.
Pewnie sie nie pochwalilam ale czekamy z mężem na SYNAna 90 % będzie Damian :):) A lekarz powiedział ze na 300 % syn :)Rozwija sie jak najbardziej prawidłowo wyniki z krwi i moczu sa wzorowe aby tak do konca ciaży pozostało. Kolejna wizyta 20 pażdziernika.
Tak po zatym czu mnie wszystko ok czuje sie dobrze.Od jaiegoś tygodnia zmagam sie ze zgagą i bólami żeber szczególnie po prawej stronie ból jest przeokropny no ale cóż widocznie to maluch tak sie rozpycha.
Pozdrawiam Was serdecznie i czas na nadrabianie zaległości :)
Gratuluje synka. Teraz dopiero masz nadrabiania zaległości :-D Powodzenia ;-)

Ostatnia edycja:
Witam porannie ;-) Dziś niestety bez kawki :szok: jestem już po glukozie, dokładnie wypiłam ją 7 minut temu i już siedzę z wami. Mam się stawić za dwie godziny. Grzecznie siedzę ;-) najbardziej żal tej kawki - wypije po 10.00 :-) Szczerze powiem, że nie było źle, panie podały mi do stolika te glukozę na talerzyku, czysciutko i miło. Dobrze, że miałam cytrynkę - w tym połąćzeniu nie jest tak źle.

Gosia - coś mi sie wydaje, że ta pracownica sobie swoją interpretację zrobiła i ma zamiar się wybić pośrod przerażonej gawiedzi internetowej. Nigdzie nie ma mowy o tym gdzie ja mam się leczyć, jest wolność wyboru. Nie przejmowałabym się a koleżanka - jesli masz dostep do tego forum nie poda podstawę prawną. Podstawowa opieka zdrowotna to podstawowa opieka zdrowotna :-D

Karoli - powodzenia na USG - pewnie, że wielkość brzuszka nie stanowi o wielkości dzidiusia. One mają swoje sposoby aby się tak ułożyć, że szok ;-)

reklama
Do góry