reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Styczniówki 2010 !!

Cześć kobietki. Jakoś nie mam weny, żeby pisać:-p:zawstydzona/y: Mam takieeeegoo lenia, nic nie robię tylko leżę i jem słodkości:szok: mi zostało 20 dni a nic nie jest przygotowane. Dziś z ledwością pranie powiesiłam bo mi się nic nie chce, Boże jeszcze tak nie miałam:no: Porodu ani widu ani słychu, wczoraj lekki ból brzucha jak na okres.
Poza tym wiecie, że naszym chłopom przysługuje 7 dni urlopu?? :-D:-D Mój chce od razu to wykorzystać razem z tymi dwoma ustawowymi dniami i zaległym urlopem z tamtego roku:-D:-D

reklama
Poza tym wiecie, że naszym chłopom przysługuje 7 dni urlopu?? :-D:-D Mój chce od razu to wykorzystać razem z tymi dwoma ustawowymi dniami i zaległym urlopem z tamtego roku:-D:-D
Ja też bym chciała aby mój wykorzystał odrazu ale nie wiedziałam, że te ustawowe to są dwa więc razem 9dni? Czy to się liczą też soboty i niedziele?

Ja też bym chciała aby mój wykorzystał odrazu ale nie wiedziałam, że te ustawowe to są dwa więc razem 9dni? Czy to się liczą też soboty i niedziele?
w tym tygodniu - bo mówicie tu o urlopie ojcowskim tak;>?
to wlicza sie 5 dni roboczych niestety tylko..
a żeby otrzymac ten tydzien trzeba na 7 dni przed rozpoczęciem go złożyć wniosek u pracodawcy ..

w tym tygodniu - bo mówicie tu o urlopie ojcowskim tak;>?
to wlicza sie 5 dni roboczych niestety tylko..
a żeby otrzymac ten tydzien trzeba na 7 dni przed rozpoczęciem go złożyć wniosek u pracodawcy ..
Anoola - nie kojarzę. Jedno to nowy tzw tacierzyński a inne to 2 ustawowe dni już które były wcześniej. To o ktore trzeba wniosek?

Anoola - nie kojarzę. Jedno to nowy tzw tacierzyński a inne to 2 ustawowe dni już które były wcześniej. To o ktore trzeba wniosek?

No własnie. A to nie jest przypadkiem tacierzyński? tzn. że ojciec może wziąć ten urlop, jeśli matka wykorzysta 14 tygodni macierzyńskiego i wróci do pracy?

o ten tacierzyński :)
bo z tego co wiem te dwa dni ustawowe chłop dostaje tylko musi przedstawić pracodawcy akt urodzenia..
tzn tak mniemam bo wiem ze tak sie robi jak Ci ktoś umrze.. też masz własnie dwa dni okolicznościowego urlopu i trzeba przedstawić akt zgou.. wiec de facto chyba z urodzeniem działa to tak samo..

No własnie. A to nie jest przypadkiem tacierzyński? tzn. że ojciec może wziąć ten urlop, jeśli matka wykorzysta 14 tygodni macierzyńskiego i wróci do pracy?
Ponownie zgłupiałam bo myślałam, że tatuś może go wziąść w dowolnym momencie to nie jest już tak, że zamiast mamy... :no:

o ten tacierzyński :)
bo z tego co wiem te dwa dni ustawowe chłop dostaje tylko musi przedstawić pracodawcy akt urodzenia..
tzn tak mniemam bo wiem ze tak sie robi jak Ci ktoś umrze.. też masz własnie dwa dni okolicznościowego urlopu i trzeba przedstawić akt zgou.. wiec de facto chyba z urodzeniem działa to tak samo..
ok zatem
1) dwa dni ustawowe po okazaniu aktu urodzenia
2) nowy tacierzyński - 7 dni na wniosek -wg mnie w dowolnym momencie do ukończenia przez dizecko 1 roku - ale pewności nie mam

reklama

To jest tacierzyński ale z tego co mi wiadomo to ojciec może wziąć ten urlop nawet wtedy kiedy matka nie jest na macierzyńskim, np. ja nie będę na takim bo bezrobotna jestem a mimo tego M może wziąć ten urlop.

Do góry