reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

Witam i ja:-):-):-)
Ja oknem piękne słońce ale jakiś debil obudził mnie o godz.6 bo ośnieżał chodniki i walił łopatą w ten śnieg że aż od kostki brukowej głos odchodził:crazy::crazy::crazy:
Wczoraj teściowa dzwoniła że jej się stodoła zawaliła, ale co się dziwić o tej stodole 2 lata już słyszę ze trzeba rozebrać bo ledwo stoi więc jak się czeka na cud to nie ma przeproś, tylko po co do mnie potem z pretensjami, przecież to nie moje:cool::cool::cool:
Maja na ucho już nie narzeka czyli antybiotyk dobrze dobrany, oby całkiem jej się to zapalenie wyleczyło i więcej nie wracało.
Poczytałam was ale tak na szybko bo pora Mai śniadanie zrobić i zapewne dzisiaj też czasu na bb zabraknie:-:)-(
Super że Myszunia urodziła - gratulacje:tak::tak::tak:

reklama
Witam :-).
Myszunia ogromne gratulacje

baby3.gif

Witam czwartkowo z kawką ,Kto sie napije??:-)

ide na kawke i sniadanko i ogarnąc bałagan ;-) a kawke mam dobra kupilam w promocji w sumie za 250 g Neskafe ESPIRO NESCAFÉ - kawa, przepisy, rozrywka, kawiarnie zaplacialm 19 zł :tak:
A ja też z kawką:tak: i też Espiro:tak::-D i też z promocji :tak::-D:-D i za tyle :tak::-D:-D:-Dw Lidlu kupiłam:tak:.
A tu dla leniwców
kawa.jpg

MOJA Laura ur.03.01.2008 2600 i 50 cm
Jestem wielka wielka dałam rady jeszcze te moje pomyłki w pisaniu ale dam rade.
nastepnym razem synuś . ALE SIĘ CIESZĘ !!!
pagebk.jpg
jaka śliczna :tak:
witajcie
przywołujecie przywolujecie i jestem
wprawdzie padam na pysk...
dopiero co goscie wyszli a ja przeczytalam smsa od agnes :tak::-)

nie bylo mnie bo nie mielismy dostepu do kompa ze wzgledu an to ze musilismy oddac koledze karte graficzna z komputera... wiec bylismy odcieci:sorry:
jutro pewnie tez nie zajrze bo znow gosci a wczesniej sprzatanie i wogole masa roboty.... pranie to juz pomalu zaczyna chodzic :confused2::confused2::confused2: no ale nie nadazam za moimi brudasami - nie wiem gdzie oni sie tak marasza:confused2::sorry:

pytacie o Sewka - juz o wiele lepiej - spi w swoim pokoju bo ataki przeszly....
ale ja mecze sie juz od 3 dni z bolem zeba... a zadnej tabletki nie moge wziac a do dentysty nie mam czasu zajsc...:no:
teraz mam spokoj choc nie do konca bo musze isc jeszcze z psem bo m w pracy i zrobic pranie bo jutro czeka nastepne i pomyc w zlewie.... ehhhh :wściekła/y::wściekła/y:

dziekuje Wam za pamiec - ja tylko taka feeeee jestem bo Was zaniedbuje:-(
ale mamy podlaczyc neta juz nie bedziemy mieli tego z play'a albo z blueconnect'a to jest do żici bo trza ladowac :no:

poki co jestem z doskoku :happy:
Hej Patrysiu:happy:
kochana a weź ty tych gości pognaj w diabły:-pSewek po chorobie ty po porodzie a goście walą drzwiami i oknami:eek:
Ja juz spadam ide na kolacje bo jeszcze nie jadlam:-D
Moj jakis film oglada to mu potowarzysze:tak:
Kolorowych
o tej godzinie kolacja:szok::szok::szok::szok:u mnie max o 16:rofl2:
Witam, ja z tych zo olimpidę oglądają :tak::rofl2:

Dzieki, za zyczenia zdrówka, ale niestey jest gorzej :eek: Paskudne katarzysko i gardło :eek:
oj bidulko kuruj się polecam teraflu zatoki tylko nie wiem czy jak karmisz to możesz:eek:
Myszunia ma córke wiedziałyscie
macie pozdrowienia od Myszuni
JUPIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!CÓRKA WIEDZIAŁAM:-D:-D:-D tylko maleńki poslizg miałam w dacie ale córka:-D:-D:-DGRATULACJE KOCHANA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Witam o poranku kochane:happy:
chłop mnie z rana lekko wnerwił:eek:w nocy nie mogłam spać budziłam sie bolała mnie nerka rano jak budzik zadzwonił ja nietomna mówię kotek zaprowadz dzieciaki do szkoły,,,,a on malinuś jestem nietomny:wściekła/y::wściekła/y:mówię kotek bolała mnie w nocy nera spać nie mogłam....on no wiem kochana słyszałem jak się kręciłaś....i śpi:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:osz ty w morde i nożem:angry::angry:wstałam obudziłam dzieci zrobiłam im śniadanie ,kanapki do szkoły dałam Toniemu piciu bo gadał w łóżeczku:sorry:a ten spi ubrałam się zaprowadziłam dzieci do szkoły wracam a ten co śpi razem z Antkiem:wściekła/y:nosz ......nie będe przeklinała bo mnie moderatorki wywalą:-p:-):-)poderwał się o malinuś juz jestes kochana o patrz Toni spi...... no i szybko robił kawę i sniadanie sobie do pracy szybki prysznic Toni sie obudził o 8.30 po godzince drzemki ciekawe o której mi pójdzie teraz spać:sorry::sorry::sorry:opierdzieliłam go :wściekła/y:no ale przeprosił kawkę zrobił ucałował no niech mu będzie ale zła jestem bo mi plany popierniczył przez to spanie Antka bo tak położyłabym go o 10 i mogłabym sobie ogarnąć mieszkanko odpocząć spokojnie a tak to młody pewnie będzie marudny od 10 może zaśnie w drodze po Julkę a jak nie to klops bo będzie marudził mi od 15-16 a wtedy to go już nie położę:no:
no się wygadałam wam:-D:-D:-D

Anabubka ,ale masz bystre oczy:tak::tak:
;-)

gratuluje myszunia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:tak::tak::tak:

Justa w poscie AS tez namieszalas:-D:-D:-D:-D:-D:rofl2:
ale jestem wredna co?
:zawstydzona/y: przyłapałaś mnie.:-p Chciałam połaczyć posty Dorotki a gdzies między nimi zaznaczył się post As i wyszło jak wyszło.:-p:-p:-p
Uczę się.:sorry:
Oczy to trzeba dookoły głowy mieć.:crazy:

Słonko. Temp. na plusie.:tak::-) Po południu wyjdziemy na spacerek. Bubka czyżbyś przywołała wiosnę?;-):-)

No to dziewczyny wieczornie z dłuższa chwilą dla siebie juz zasiadam do Was i stawiam driny z okazji Moderacji:-D:-D:-D:-D

dlaczego bys nie przezyla?:-p:-p:-p
ja wole wyrywanie niz szlifowanie i głębokie borowanie:eek:
Dziękuje szkoda ze wypic nie moge:rofl2:
no w końcu po długich walkach z kompem udało mi się i wrzucam fotki..
1 na poprawe humorku.. jak się powinno jeść ryż preparowany
2,3 zestaw majsterkowicza i uśmiech od ucha do ucha
śliczny chłopak
Witam :-):-):-)
Niestety Maja chora:szok::szok: Obudziła się w nocy z płaczem że ją uszko boli, myśleliśmy z mężem że sobie podwinęła i dlatego ale wcale nie chciała się uspokoić no i podałam jej nurofen, dopiero po nim po jakimś czasie zasnęła, no a teraz patrzyłam jej głowę (bo jeszcze śpi) no i ma gorączkę i kurcze martwię się że znowu zapalenie ucha
Zdrówka dla Maji
Witam dziewczyny.
Moge sie do Was dołączyć.
Tak dużo naskrobałyście, że chyba nie ma sensu żebym chociaż ostatnie pare stron czytała - jak pozwolicie będę z Wami na bieżąco.
Witaj
dziewczyny wiem, że to już w ogóle nie jestaktualna fotka, ale tak mi się amrzy cycolenie między palmami:sorry: niemogłam sie oprzeć....:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Fajna fotka
Kobitki ja dzisiaj odpadam, jakiś katar zatokowy razem bólem głowy mnie dopadły :no: Nie widzę na oczy:wściekła/y:
Do tego M w domu :eek::rofl2:

Miłego dnia :tak:
Zdrówka kochana dla ciebie
witam:)
jak ja wam zazdroszczę:) dziś bardzo ja bym wyjść z domku chciała ale mi już rozmiar brzucha i samopoczucie nie pozwala.... a do tego Kubusia mam chorego i coś mu antybiotyk szwankuje bo znowu w nocy miał gorączkę:( jutro dopiero do lekarza idziemy więc i tak nas jeszcze parę ładnych dni siedzenia w domu czeka.....
a jak na złość wszyscy znajomi w pracy nie ma się do kogo odezwać:(
pozdrawiam :)
Witaj a skąd dokładnie jestes bo ja też z małopolski
Hej Dowikluś:happy:
Hej Beatko:happy:a co robiłaś u dentysty?rwałaś zęba???? kochana a twoje teksty do m mnie rozwalają:-D:-D:-D
my z Pietruszką mieliśmy małe spięcie w poniedziałek:sorry:on wrócił z pracy jakiś podminowany ja tez byłam jakas nerwowa:sorry:on wchodząc powiedział cześć mycha ja tego nie słyszałam więc mu nie odpowiedziałam:sorry:on strzelił focha że jestem rozkapryszona i mam focha:eek:ja mu nie zostałam dłuzna i powiedziałam ze wchodzi jak do hotelu i ma mieć wszystko na zawołanie i nawet cześć nie powie:eek::eek::eek:on mi kazał iść do pracy i atmosfery w domu nie psuć:wściekła/y:ja mu że jes dupek i nie będzie mi mówił co mam robić:wściekła/y::eek:wszystko słyszał Adaś i się rozpłakał bo nie chce żebyśmy się kłócili:-:)zawstydzona/y::zawstydzona/y:a my to wszystko spokojnie ale takim zgryźliwym tonem:-(więc przytuliłam Adasia i wyszłam do pracy:sorry:Pietrucha przysłał mi ze 3 smsy mało miłe ze to niby ja jestem jakas naminowana i bez kija do mnie nie podchodź że mu zepsułam humor:szok:bo w pracy to miał fajny i ze ogólnie ja jestem ta ble a on mnie takiej nie lubi:wściekła/y:wieć mu odpisałam że jak on jest naminowany to ma poprostu zły dzień a ja to jestem złe ble i do dupy więc jak mu nie pasuje to sobie może zmienić na lepszy model bo ja z nim na siłę nie będe mimo mojej wielkiej do niego miłości:eek:i była długa długa cisza w pisaniu w końcu tuż przed końcem mojej pracy napisał mi że zachował się jak dupek że jest mu przykro i przeprasza:eek:jak wróciłam do domu to mnie gorąco przeprosił i mielismy długą nocną rozmowę od serca:tak:że nie chcemy się kłócić bo i po co jak to do niczego nie prowadzi a tylko się ranimy wzajemnie i jeszcze dzieci na to patrzą i przeżywają bo nie wiedzą co się dzieje:tak:i od poniedziałkowego wieczoru mamy znów miodzio:tak::tak:
Dobrze ze sobie wyjaśniliście
Dziewczyny tak sie meczy moje dziecko juz od ponad godziny nad zakladaniem butow hmmmm dziwne ze jej sie jeszcze to nie znudzilo:-D:-D:-D:-D:-D
Ale sie namęczyła
moja Julina mnie powaliła dziś tekstem idziemy ze szkoły a tu w zaspie leży pudełko po kondonach i jeden zużyty obok:sorry:Julina patrzy na to staneła i cały czas sie wpatruje.....ja mówię no chodź Julinka idziemy ..a ona no patrz mama kondony:szok::-Dja no kondony a właściwie pudełko po kondonach......usiłuje być poważna a ze śmiechu mnie dusi:-D:-DJulina myśli myśli i...że też im sie chciało sex uprawiać w tym śniegu:szok::szok::-D:-D:-D...........ale dzieci z tego nie bedzie się zabezpieczali:-D:-D:-D:-D:-D
no to dziecko mam wyedukowane:szok::-D:-D:-D
Julka to super dziewczynka a teksty powalają
Witam :-),pozdrawiam wszystkie mamusie które trzymają za mnie kciuki ale jak widać troszkę już złapałam i daje sobie jakoś radę ,obiecuję dać zdjęcia .
:tak::tak:Właśnie wróciłam do domu zaliczyłam fryzjera oczywiście o mało zawału nie dostałam skusiłam się na ścięcie góry ale duł długi został (ale super)
Fotke prosimy
MOJA Laura ur.03.01.2008 2600 i 50 cm
Jestem wielka wielka dałam rady jeszcze te moje pomyłki w pisaniu ale dam rade.
nastepnym razem synuś . ALE SIĘ CIESZĘ !!!
pagebk.jpg
Śliczna i fajny pokojik
witajcie
przywołujecie przywolujecie i jestem
wprawdzie padam na pysk...
dopiero co goscie wyszli a ja przeczytalam smsa od agnes :tak::-)

nie bylo mnie bo nie mielismy dostepu do kompa ze wzgledu an to ze musilismy oddac koledze karte graficzna z komputera... wiec bylismy odcieci:sorry:
jutro pewnie tez nie zajrze bo znow gosci a wczesniej sprzatanie i wogole masa roboty.... pranie to juz pomalu zaczyna chodzic :confused2::confused2::confused2: no ale nie nadazam za moimi brudasami - nie wiem gdzie oni sie tak marasza:confused2::sorry:

pytacie o Sewka - juz o wiele lepiej - spi w swoim pokoju bo ataki przeszly....
ale ja mecze sie juz od 3 dni z bolem zeba... a zadnej tabletki nie moge wziac a do dentysty nie mam czasu zajsc...:no:
teraz mam spokoj choc nie do konca bo musze isc jeszcze z psem bo m w pracy i zrobic pranie bo jutro czeka nastepne i pomyc w zlewie.... ehhhh :wściekła/y::wściekła/y:

dziekuje Wam za pamiec - ja tylko taka feeeee jestem bo Was zaniedbuje:-(
ale mamy podlaczyc neta juz nie bedziemy mieli tego z play'a albo z blueconnect'a to jest do żici bo trza ladowac :no:

poki co jestem z doskoku :happy:
Witaj dobrze ze Sewcio już lepiej

Hej Patrysiu:happy:
kochana a weź ty tych gości pognaj w diabły:-pSewek po chorobie ty po porodzie a goście walą drzwiami i oknami:eek:

oj bidulko kuruj się polecam teraflu zatoki tylko nie wiem czy jak karmisz to możesz:eek:

JUPIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!CÓRKA WIEDZIAŁAM:-D:-D:-D tylko maleńki poslizg miałam w dacie ale córka:-D:-D:-DGRATULACJE KOCHANA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
chłop mnie z rana lekko wnerwił:eek:w nocy nie mogłam spać budziłam sie bolała mnie nerka rano jak budzik zadzwonił ja nietomna mówię kotek zaprowadz dzieciaki do szkoły,,,,a on malinuś jestem nietomny:wściekła/y::wściekła/y:mówię kotek bolała mnie w nocy nera spać nie mogłam....on no wiem kochana słyszałem jak się kręciłaś....i śpi:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:osz ty w morde i nożem:angry::angry:wstałam obudziłam dzieci zrobiłam im śniadanie ,kanapki do szkoły dałam Toniemu piciu bo gadał w łóżeczku:sorry:a ten spi ubrałam się zaprowadziłam dzieci do szkoły wracam a ten co śpi razem z Antkiem:wściekła/y:nosz ......nie będe przeklinała bo mnie moderatorki wywalą:-p:-):-)poderwał się o malinuś juz jestes kochana o patrz Toni spi...... no i szybko robił kawę i sniadanie sobie do pracy szybki prysznic Toni sie obudził o 8.30 po godzince drzemki ciekawe o której mi pójdzie teraz spać:sorry::sorry::sorry:opierdzieliłam go :wściekła/y:no ale przeprosił kawkę zrobił ucałował no niech mu będzie ale zła jestem bo mi plany popierniczył przez to spanie Antka bo tak położyłabym go o 10 i mogłabym sobie ogarnąć mieszkanko odpocząć spokojnie a tak to młody pewnie będzie marudny od 10 może zaśnie w drodze po Julkę a jak nie to klops bo będzie marudził mi od 15-16 a wtedy to go już nie położę:no:
No nieżle ci ten chłop zrobił :szok:

Medeuska to faktycznie ten twój m nie błyszczy;-)musisz go przekonać ,bo po co mu piec w kwietniu czy w maju:szok:przecież to potrwa długo ,nie wiem kiedy zaczeliście załatwiać i jakie tempo u was ,ale mojemu bratu to z pól roku zeszło:tak:Niech on przemyśli to z twoja skromną pomoca. i kupi to dzieki czemu będzie mógł szybko zacząc zarabiać i co jest niezbędne:tak:.Twój M ma chyba problem z własnym ego:rofl2:
Umyłam sobie 2 okna ,powycierałam kurze i przyszła mama na kawke,niedawno poszła ,a ja sobie zamiotłam i siadłam do kompa zbierajac siły do pomycia podłog:-D

MH to super ,ze mamy srebro:tak:

Justa wyszkolisz sie jeszcze-zobaczysz:tak:

Malinka ,a co to z twoja nerka sie: dziejeUwaga-,moze zaciazyłaś:rofl2:

Witam,witam
My wlasnie zjedlismy sniadanko i niedlugo wybywamy na spacerek:tak::tak::tak:Pogoda znowu superowa bo nie wieje i jest dosyc cieplo:-):tak:
Klaudia cos mi marudzi ale mam nadzieje ze na dworze sie uspokoi;-)

reklama
witam,
oczywiście znów bez humoru:wściekła/y:
M mnie wkurzył zaś:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
ja mam za niego wszystko do urzędu wypisywać bo on nie umie:eek:
wniosek o dofinansowanie do firmy itd:eek: i tam trzeba wpisywać reczy których ja nie wiem, np nie wiem co potrzeba do warsztatu a ten mówi,że tez nei wie co tam wpisac i k...... mowie to kto ma to wiedziec? i wogóle mowie mu ze teraz to mam kombinowac wymyslac i sie wpieprzac, a potem jak juz bedzie miał firme to mam oczywiście sie nie wtrącać, bo nic nie wiem!!!!!! już mi to zapowiedział milion razy ze ma mu sie broń boze wogóle do jego warsztatu nie wtrącać:eek:
walnęłam wszystkim i powiedziałam ze mam w d... jego firme niech sobie sam wypisuje ja sie wtrącac nie bede.Bo zeby dostac kase to mam mu pomagac ale rozpranowac na co ją wyda to juz nawet nie moge nic wiedziec:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Anabuba no u Ciebei to moze mozna po ulicy ja to bym musiala spieprzac przed autami co pól metra:sorry::-D
Aska jak taki madry to niech sobie wszystko sam zalatwia.Zeby potem nie bylo ze to Ty bedziesz ta najgorsza bo czegos nie dopilnowalas:cool:
Skoro potem nie bedziesz miala nic do gadania to po co sie na poczatku angazowac:eek:
Chlop to chlop i ma dziwne pomysly:-D
witam :-) chciałam do Was zajrzć wieczorem ale nie było internetu :no::wściekła/y: :eek: to poszłam spać troche poczytałam mąz mnie trochę "zaczepiał "a ze reakci z mojej strony nie było dal spokój dziś ponoc mnie budził zeby go odwiezdz do pracy ale ponoc twardo sapłąm fakt nie słyszłam jak wychodzi Zuzia sam wstał do szkoły po 7.20 mialm do mnie pretensje ze ja wczesniej nie obudzilam a co ja zrobie jak ja dopiero oczeta otworzylam o 7.30 i to jeszcze ledwo ledwo Chyba ta pralkamnie wykonczyła :szok::-D zreszta zawsze byłam spioch :-D:-D dobrze ze dzis juz do pracy na 15.30 bo chyba bym zwrajowala :eek:moja mam ma przyusc do Gabi bo mąz w pracy do 18
WITAM NOWĄ MAMUSKĘ :tak:(lepiej pozno niż wcale )najgorzej ze nie mam pomyslu na obiad :eek::sorry:
witamy
Kochana niezle spoanie miala skoro nie slyszalas nic z rana
Ja to spi ja na jawie wszystko dookola slysze:tak:
Agnes a bo wtedy to było prawie -20 a to tylko tak wygląda źle i okrutnie. Padał śnieg i nasypywało mu się śniegu do środka:tak:
A z grą super! Oliwka ucieszona na pewno!

Witam się z rana po śniadanku....po kilkudniowym poście bejbes ze smakiem je kanapki:-D między każdym kawałkiem mówi mniam:szok: a jednak da się:sorry:
U nas tak ładnie słońce świeciło jeszcze przed chwilą, że zapału do życia nabrałam...kurcze gdyby nie te zaspy to wyruszyłabym na dłuuuuuuuugi spacer..a tak to dupa. Chodniki nie poodśnieżane...ulice całe w kaszy i plucha maskra....a teraz słońce zaszło i znowu kicha:sorry:
za pogoda nie nadazysz
Fajnie ze slonko swieci
U mnie wczoraj swioecilo i co w poludnie deszcz:-(
Dzis juz ponuro za oknem
Myszunia ma córke wiedziałyscie
macie pozdrowienia od Myszuni
Myszunia gratulacje! czekamy na fotki i streszczenie
Witam i ja:-):-):-)
Ja oknem piękne słońce ale jakiś debil obudził mnie o godz.6 bo ośnieżał chodniki i walił łopatą w ten śnieg że aż od kostki brukowej głos odchodził:crazy::crazy::crazy:

Maja na ucho już nie narzeka czyli antybiotyk dobrze dobrany, oby całkiem jej się to zapalenie wyleczyło i więcej nie wracało.
Poczytałam was ale tak na szybko bo pora Mai śniadanie zrobić i zapewne dzisiaj też czasu na bb zabraknie:-:)-(
Super że Myszunia urodziła - gratulacje:tak::tak::tak:
super ze leki zadzialaly i Maja juz z uszkiem dobrze:tak:

ja tam moge i o polnocy wcinac:-Dale zapewne do czasu :eek:
Co do Twojego to ci cisnienie podniosl ale widze ze kawusia, buziak wszystko zalatwilo wiec nie ma co sie denerwowac tylko brac dzisiejszy dzien na klate.Mam nadzieje ze A nie bedzie bardzo marudzil i nawet nie zauwazysz roznicy;-)

My wstalysmy o 9:30
Laura juz po sniadanku
Ubrana w rajstopki, biala bluzeczke i na gore stroj kapielowy:eek::szok: Tak sobie zazyczyla wiec prosze bardzo nie bede sie sprzeciwiac:rofl2:
Dzis jakas zupke wstawie i zraz gnam do pralni bo na noc wlaczylam pranie.Wieczorem prasowanie:eek:
Na 13 ma wpasc kumpela wiec Laura bedzie miala sie z kim bawic:-)

Do góry