reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

reklama
Ja próbuję dawać wodę z takiego kubeczka kapka You are viewing the following product: Pierwszy Kubek.
Po obiadku daję i w ciągu dnia dla treningu - nawet coś tam wypija, ale czasami nazbiera w buzi a potem wszystko jej się wylewa na ubranko. Nie wiem czy nie chce jej się pić, czy zapomina że trzeba połknąć :-D

Ida od razu zajarzyla co s tym trzeba obic i teraz zasysa z tego mleko (to jedyny sposob zeby napila sie mleka w dzien). Dostala go jak miala 5 miesiecy i pije od poczatku, w przerwach kubek po zdjeciu nakladki robi za kubek do jabluszka czy kaszki z jabluszkiem. Lubi tez pociagac i wdmuchiwac spowrotem :).

wg zdrowej diety to jest prawidlowo (nie pytaj dlaczego bo nie pamietam, ale moja kolezanka byla na wczasach odchudzajacych i tam wg diety tak bylo), minimum pol godziny po posilku powinno sie pic;) (osoba dorosla) nie wiem jak to jest u dzieci, ale wiadomo ze wszyscy popijamy przy obiedzie wiec...

widze,ze juz ilona mnie czesciowo uprzedzila :) picie podczas posilku sprawia,ze rozrzedzaja sie soki zoladkowe (gorzej i dluzej trawimy), rozpycha zoladek, a dodatkowo popijajac zjemy wiecej niz gdybysmy nie pili,bo jedzenie latwiej "wchodzi". to akurat wazne dla osob,ktore chca schudnac ;)

co do kubusi. niewiem czy maja konserwanty czy nie maja ale na pewno sa o wiele zdrowsze od coli i innych napoi gazowanych, bo to sa soki naturalne,a nie gazowana woda z dodatkiem albo cukru albo aspartamu i jakims sztucznie wyprodukowanym syfem,co nadaje smak i zapach.
raz dalam malej z rozpedu kubus zielony banan i kiwi (!) (niewiem dlaczego bylam przekonana,ze to banan i truskawka:baffled: ), przelecialo przez nia w ciagu pol godz i wiecej nie dam. wydaje mi sie,ze one jeszcze za male na takie soki przecierowe. jesli ktos ma pewne informacje na ten temat, to poprosze :-)

Majce tez sie ulewa po obiadu/deserku/mleku prawie caly czas. Również sie tym nie przejmuje chociaz jest to meczace. Dzieci sa teraz takie ruchliwe, przekrecaja sie z brzuszka na plecy i odwrotnie. Wcale sie nie dziwie ze z brzuszka sie wylewa.

Co do kubeczkow kapków/niekapków to ja mam z lovi i z aventu- nie zdały egzaminu:no:

DZIEWCZYNY podajecie dzieciom kubusie-soki. Wczoraj kupilam malej marchewkowo/bananowo/jablkowy i pila jak szalona. Pózniej dopiero dotarlo do mnie ze moze za wczesnie na takie soki. Na szczescie malej brzuszek nie bolal, i skutkow ubocznych brak . Mozna podawac czy nie?? W składzie sa podobno tylko przecierowe owoce/warzywa, nie ma cukru, barwników i takich róznych rzeczy na E...

Dziewczyny KUBUSIE obciążają wątrobę!!!!!!!
Nikt nie powinien ich pić (no iwadomo jeden na jakiś długi czas nie zaszkodzi), a już wogóle takie maluszki! Już pierwszym niezdrowym objawem jest to że dzieci robią się po nich pomarańczowe. To tak jak nie można przesadzać z marchewką.
Pełno o tym info w necie, ja też upewniałam się u pediatry odnośnie Julki z dwa lata temu.

Asia dziś na słoiku:zawstydzona/y: Mama się nią zajęła, a że pora obiadowa, a blw nie uznaje to dała jakiś duży słoik z indyczkiem i pomidorem (200g?). Mała zjadła cały, do tego żółtko i 30ml herbatki. Potem jak zrobiła kupę....Przeczyściło ją konkretnie:-D

Co do tego popijania posiłków. Asia popija ale nie są to jakieś ogromne ilości bo widzę że wszystkie piszecie tu o 60 czy 120 ml. U nas to przeważnie 10-20ml, dziś 30ml wyjątkowo. Nawet nie wiedziałam że to źle popijać...wszyscy popijamy...Julia pije dziennie więcej niż ja przez 3 dni a nie widać po niej żeby rozciągnięty żołądek miała;-)

Dziewczyny a tak z innej beczki daje malemu kaszke 2 razy dziennie
100ml na gesto na sniadanko
i z 50ml z owockami przed spaniem, albo jak dam same owocki to daje do nocnego mleka i lepiej spi.

Pytanie moje takie - jak zrezygnowac z jednej kaszki i ktorej??????

maly ostatnio mocno przybiera i chyba pora z jednej zrezygnowac.'

Obecnie to jest tak:
8.00 - kaszka + owoc
11.00 - 210 mleka
14.00 - obiad
16.00 - 210mleka
18.00 - kaszka+owoc lub sam owoc
20.30 - 210mleka (i jak wczesniej nie bylo kaszki to mleko z kaszką)
w nocy 2 razy cyc

Dodam ze maly bezglutenowy i jak mu tu zmienic jedzonka zeby bylo bez jednej kaszki?????
Wogole to jakies takie monotonne :-(

reklama
Dziewczyny a tak z innej beczki daje malemu kaszke 2 razy dziennie
100ml na gesto na sniadanko
i z 50ml z owockami przed spaniem, albo jak dam same owocki to daje do nocnego mleka i lepiej spi.

Pytanie moje takie - jak zrezygnowac z jednej kaszki i ktorej??????

maly ostatnio mocno przybiera i chyba pora z jednej zrezygnowac.'

Obecnie to jest tak:
8.00 - kaszka + owoc
11.00 - 210 mleka
14.00 - obiad
16.00 - 210mleka
18.00 - kaszka+owoc lub sam owoc
20.30 - 210mleka (i jak wczesniej nie bylo kaszki to mleko z kaszką)
w nocy 2 razy cyc

Dodam ze maly bezglutenowy i jak mu tu zmienic jedzonka zeby bylo bez jednej kaszki?????
Wogole to jakies takie monotonne :-(
jesli za duzo przybiera to tylko jeden owoc dziennie /lub jeden sok
my niedawno tez jadlysmy rano kaszke (tyle ze manne ale to juz szczegół) z owocem a teraz robimy tak:
6:00 - 230ml mleka
9:30 - 160ml mleka (tzn robie wiecej a ile wypije tyle wypije)
12:30 - 200-220g obiadku
14:30 - 180ml mleka
17:30 - 100g manny na wodzie ze 100g owocu
19:30-20:00 200ml mleka

i śpi bosko do 5:00-6:00 a jak lekko sie przebudza to daje wode lub cieńką herbatke :tak:

ps a zamiast manny rob po prostu ryzowa czy kukurydziana
aha - no i jesli przekaski to tylko w postaci warzyw lub EWENTUALNIE chrupek ryzowych czy kukurydzianych - nie sodkie i nie máczne..
Zeby ograniczyc przybieranie mozesz tez przyciac podawanie ryzu i ziemniaków - ale generalnie dzieci glownie przybieraja od mleczka i tych tuczacych przekasek

Ostatnia edycja:
Do góry