reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze wyprawki dla maluchów

Aestima - rzeczy od teściowej możesz od biedy zakładać maluchowi w domu albo i wcale. Możesz też wydać przy byle okazji komuś innemu albo oddać np do domu dziecka czy domu samotnej matki :-)
Mój mąż pojechał rano na zakupy do Tesco i poprosiłam aby rzucił okiem na łaszki, bo tam często są ogromne przeceny, więc żeby jeszcze coś dokupił do tej naszej zbiórki. Kupił... i już wiem, że jak będziemy robić wyprawkę dla malucha, to mąż sam na zakupy chodzić nie będzie hihihi. Kupił dwie koszuleczki ni przypiął ni przyłatał - to jak piszesz o teściowej, że macie różne gusty :-) Mój mąż nie ma doświadczenia w takich zakupach, ale na to co kupił, to ja bym nawet nie spojrzała ;-)
Przypomniało mi się jak urodziłam Igora i przyjechała moja koleżanka. Na pierwsze odwiedziny dostałam od niej kaftanik, śpioszki i czapeczkę w kolorze dziwnego zielonego, chyba w kwiatuszki... Śmierdziało to papierosami... Podziękowałam, bo nie wypadało inaczej, ale moje dziecie w tym nie chodziło.

Tusen, Anii - to piękne, co piszecie o swoich relacjach córka-mama. Ja z moją mamą mam dobry kontakt, możemy sobie pogadać, ale bardzo się różnimy. Podobny charakter mam z ciocią - siostrą mamy. Moja ciocia nie ma swoich dzieci ale jesteśmy bardzo blisko - obchodzimy wspólnie Dzień Mamy i Dzień dziecka :-)

reklama
Informuję, że w Mothercare jeszcze nie było przecen w piątek, przynajmniej w Wawie.
Pragnąć uciec przed VAT zaliczyłam wczoraj Smyk ( są jakieś wyprzedaże ), Reserved i C & A ( też przeceny ). Jak będę w domu po amniopukcji zamierzam zrobić zakupy w sklepie internetowym gdzie ceny są całkiem przystępne. Do Tesco też się myślę jakoś wybrać przed świętami - dobrze że całodobowe. Na razie ogarnęłam to co już mam aby kupować z sensem.

Iza- ale nie chcę żeby mężowi było przykro jak pozbędę się rzeczy od jego mamy. On ma taki gust jak ja i w sklepie zawsze podobają nam się te same rzeczy, więc rzeczy od mamy też mu się często nie podobają, ale chyba przykro byłoby mu wyrzucić.
Co do mam- ja też jestem bardzo związana ze swoją, ale tak po przyjacielsku, uwielbiamy gadać, dyskutować, czytamy te same książki i lubimy spędzać razem dużo czasu, jesteśmy jak siostry czasami:) Bardzo mocno jestem też związana z babcią, codziennie rozmawiamy przez telefon, to od niej dostaję mnóstwo czułości, pocieszenia kiedy jest źle. Nie wyobrażam sobie życia bez mamy i babci.

hej dziewczyny można dużo znaleźć w necie np

SZAFA MALUCHA - śpioszki 3 szt. - body z krótkim rękawem 6 szt. - body z długim rękawem 3 szt. - kaftaniki 3 szt. - pajacyki 3 szt. - sweterki (ilość w zależności od pory roku) - czapeczki 2 szt. - skarpetki, ok. 5 par - rękawiczki niedrapki 2 pary - kombinezonik (na chłodne miesiące)
Rozmiary ubrań należy dobierać ostrożnie, aby dziecko z nich od razu nie wyrastały. Dobór garderoby maluch uzależniamy także od pory roku (np. latem nie warto inwestować w kurteczki, kombinezony etc.).
HIGIENA - mydełko dla niemowląt - puder do ciała - krem przeciw odparzeniom - spirytus do przemywania pępka - sól fizjologiczna - oliwka - chusteczki pielęgnacyjne - pieluchy New born - szczoteczka do włosów (ze sztucznym włosiem, ale nie bardzo twarda) - gumowa gruszka lub aspirator do noska - małe nożyczki z okrągłymi końcówkami (przydatne już w szpitalu) - patyczki higieniczne - wyjałowione gaziki oraz waciki - pieluchy tetrowe (około 20-30 sztuk) - ręczniki kąpielowe - termometr do mierzenia temperatury wody - wanienka - myjki frotte - przewijak - proszek do prania niemowlęcych ubranek
SEN - łóżeczko (może być z funkcją kołyski) - materacyk - ceratka pod prześcieradło - 2 komplety pościeli - rożek - kołderka - cienki kocyk - grubszy kocyk
SPACER - wózek - śpiwór do wózka - torba - osłona przeciwdeszczowa - parasol - fotelik do przewożenia malucha autem
JEDZENIE (dla mamy i malucha) - wkładki ochronne do biustonosza - laktator (niekonieczny) - butelka 125 ml - butelka 250 ml - smoczki do butelek - szczotka do mycia butelek - podgrzewacz do butelek (niekonieczne na początku) - termoopakowanie do butelek (również niekonieczne)

Albo to:
Wyprawka dla noworodka

UBRANKA
- śpioszki 4–7 szt.
- body z krótkim rękawem 7–10 szt.
- body z długim rękawem 7–10 szt.
- kaftaniki 3–6 szt.
- pajacyki 5 szt.
- sweterki, polar 1–3 szt.
- czapeczki (2 cienkie, 1 grubsza, najlepiej ze ściągaczem, wiązana)
- skarpetki 5 par
- cienkie rękawiczki 2 pary
- śpiwór z kapturem (na chłodne miesiące)

HIGIENA
- mydełko dla niemowląt (najlepiej z dozownikiem)
- krem przeciw odparzeniom
- oliwka
- chusteczki pielęgnacyjne
- paczka pieluch New born
- szczoteczka do włosów
- gumowa gruszka lub aspirator do noska
- małe nożyczki z okrągłymi końcówkami
- patyczki higieniczne
- wyjałowione gaziki oraz waciki
- pieluchy tetrowe 10 szt.
- ręczniki kąpielowe 2 szt.
- termometr do mierzenia temperatury wody
- wanienka
- przewijak
- proszek do prania niemowlęcych ubranek
- spirytus do przemywania pępka
- sól fizjologiczna

SEN
- łóżeczko
- materacyk
- ceratka pod prześcieradło
- pościel 2 komplety
- kołderka
- cienki kocyk 2 szt.
- grubszy kocyk
- rożek 2 szt.

SPACER
- wózek
- śpiwór do wózka
- torba na akcesoria małego podróżnika
- osłona przeciwdeszczowa
- fotelik do przewożenia malucha autem

ŻYWIENIE
Do karmienia piersią:

- wkładki ochronne do biustonosza
- laktator
Do karmienia butelką:
- butelka 125 ml 3 szt.
- butelka 250 ml 3 szt.
- smoczki pasujące do butelek
- szczoteczka do mycia
- podgrzewacz do butelek
- termoopakowanie do butelek

Wydaje mi się, że odzieżowa lista nr 2 jest bardziej realna z uwagi na ilość rzeczy :-)
Muszę się Wam przyznać, że mam jakiś lęk jeśli chodzi o czapeczki wiązane na troczki - w sklepach jest ich zdecydowanie mniej i wiem, że dziecko zaraz je będzie ściągać - że dziecko może się udusić :zawstydzona/y: Kupuję tylko takie beztroczkowe.

A może to będzie dobre:

Zdecydowanie to mnie najbardziej rozbawiło:

coś do zjedzenia bo poród trwa bardzo długo

Niezbędne rzeczy dla mamy do szpitala:

Ubranie dla mamy:

• szlafrok
  • kapcie
  • majtki jednorazowe
  • piżama najlepiej rozpinana lub z specjalnym rozcięciem do karmienia
  • biustonosz dla matek karmiących
  • wkładki laktacyjne (kiedy zaczniemy karmić)
  • ubranie do porodu (koszulka, koszula najlepiej spisana na straty)
Materiały opatrunkowe:

• podpaski
  • podkłady higieniczne (niektóre szpitale zapewniają takie rzeczy jednak warto się upewnić i być przygotowanym)
Przybory toaletowe:

• szczoteczka i pasta do zębów
  • krem
  • płyn do higieny intymnej
  • grzebień
  • ręczniki najlepiej w ciemnych kolorach (ponieważ po porodzie będziesz krwawić)
Inne drobiazki:

• telefon komórkowy
  • gazeta, książka
  • woda niegazowana
Niezbędne rzeczy dla taty do szpitala:

• kapcie lub inne wygodne obuwie na zmianę
  • uniform jednorazowy jedno lub dwu częściowy (polecamy dwu częściowy)
  • coś do zjedzenia bo poród trwa bardzo długo
Niezbędne rzeczy dla dziecka do szpitala:

• pieluchy tetrowe
  • pampersy
  • krem do pielęgnacji pupy
  • oliwka
  • spiochy
  • kaftaniki
  • rękawiczki
  • body x4
  • czapeczke
  • skarpeteczki
  • kocyk
  • rożek do zawinięcia
  • chusteczki nawilżone

froeveryoung- takie wciagane, tak?
A co myślicie o rożkach? trzeba je mieć? ja nie planuję, najwyżej owinę Malucha w kocyk lub śpiworek...Jak będą upały, to nie wyobrażam sobie jeszcze w rożek zawijać...
co do rzeczy dla dziecka do szpitala, to w obu szpitalach ktore rozważam trzeba mieć tylko ubranko na wyjście- resztę mają.

reklama
Do góry