reklama
Ja prowadzę własną działalność i w czerwcu zamierzam sobie podnieść składki do maksimum, żeby otrzymać wysoki zasiłek macierzyński. Nie liczę na żadną emeryturę na starość, bo za 700 czy 800zł to na pewno nie przeżyję ( a taką emeryturę mi wróżą;-))
Ja na razie też pracuje, chociaż pracę mam ciężką i stresującą bardzo. Jak zaczynam o 10:00 rano to czasem ze spotkań wracam o 20 do domu. Samochodem jeździć nie mogę, bo mam kolano niesprawne, więc dźwigam torbę z dokumentami i laptopem przez całe miasto. No i jeszcze ta zima...No i jeszcze praca w domu-córcia itd. Ostatnio pół roku byłam na zwolnieniu z powodu operacji i dostałam jakieś śmieszne pieniądze od ZUSU..
Poza tym każda z nas inaczej znosi ciąże. Ja teraz czuję się dobrze ale w poprzedniej było mi ciągle słabo, miałam jakieś mega wysokie tętno i mdłości i nie mogłam pracować. To decyzja każdej z nas i jestem zdania, że skoro całe życie płacimy składki to jak rok posiedzimy w domu to na prawdę nic się nie stanie;-)
Ja na razie też pracuje, chociaż pracę mam ciężką i stresującą bardzo. Jak zaczynam o 10:00 rano to czasem ze spotkań wracam o 20 do domu. Samochodem jeździć nie mogę, bo mam kolano niesprawne, więc dźwigam torbę z dokumentami i laptopem przez całe miasto. No i jeszcze ta zima...No i jeszcze praca w domu-córcia itd. Ostatnio pół roku byłam na zwolnieniu z powodu operacji i dostałam jakieś śmieszne pieniądze od ZUSU..
Poza tym każda z nas inaczej znosi ciąże. Ja teraz czuję się dobrze ale w poprzedniej było mi ciągle słabo, miałam jakieś mega wysokie tętno i mdłości i nie mogłam pracować. To decyzja każdej z nas i jestem zdania, że skoro całe życie płacimy składki to jak rok posiedzimy w domu to na prawdę nic się nie stanie;-)
biedroneczka1980
Fanka BB :)
Oli.B mi też tak się wydaje, jak na ślub to polecam, bo naprawdę ładnie się prezentuje. Ja zamówilam rozmiar 36 czyli S i jest mi dobra, na stronie jest gdzies tabela wymiarów i mozna porównac ja jestem szczupła teraz jedynie brzuszek zacząl mi wychodzić i piersi meeegga urosły;-) i rozmiar jest ok.
No nic ja narazie zmykam na małe zakupy, chyba tez wstapie do bieliźnianego za jakimś kolejnym biustoneszem hehehe
, do później dziewczeta
No nic ja narazie zmykam na małe zakupy, chyba tez wstapie do bieliźnianego za jakimś kolejnym biustoneszem hehehe

mal-gosia
maggie - ale super że już masz datę i nie musisz długo czekać a 14 kwietnia super data (ja się zaręczyłam 14 kwietnia i małżeństwem jesteśmy już 8 lat więc dobry wybór
))
JJ - moim zdaniem każdy przypadek jest inny i każdy może mieć swoje zdanie
ja pomimo że 2 razy poroniłam nadal pracuję a to dlatego że teraz moja praca jest typową pracą biurową przed komputerem plus jakieś spotkania dlatego jeszcze trochę zamierzam popracować, ale nie dziwię sie dziewczynom, które mają np już jedno dziecko w domu, że poszły na chorobowe chociażby dlatego ze w końcu mają możliwość spędzić więcej czasu ze swoim dzieciaczkiem. Mnie rodzina cały czas neka telefonami kiedy pójdę na zwolnienie, a ja im tłumaczę, że po tym wszystkim co wcześniej przeszłam nie mogę siedzieć w domu bo bym zwariowała. Także każdy jest inny i wie co dla niego najlepsze. I bardzo dobrze, że piszesz jaki jest Twój punkt widzenia na różne tematy :-).
A ja nadal w łóżku chociaż myślę że już trochę lepiej
. Od wczoraj robię sobie parówki z majeranku i sody oczyszczonej i chyba trochę mi się nos odetkał
)) więc dzisiaj witam się wodą z midem i duzą ilością cytrynki 
JJ - moim zdaniem każdy przypadek jest inny i każdy może mieć swoje zdanie
A ja nadal w łóżku chociaż myślę że już trochę lepiej
Hej,
witam porannie juz po sniadaniu.
Z tego co doczytałam cofając się to widzę, że "obgadujecie" ZUS :-). Miłością do tej instytucji nie pałam ale tak patrząc na nasze choćby forum to się im nie dziwię, że kontrolują......Z Sierpniówek to pracuje chyba a85, ja i może ktoś jeszcze nie pamiętam (sorki ). A tak wszystkie na L4. Więc jak kontrolują mi strasznie pracowników bez ciąży to i ciężarne też ;-). Wszak ciąża to nie choroba a naprawdę nieliczne mają komplikacje, które kwalifikują je do bycia na L4 cały czas.
Wiem, że ma się mniejsze lub większe dolegliwości w ciąży - sama je mam - ale przecież da się przeżyć. Pewnie się Wam narażę okropnie i zaraz mi głowę zmyjecieale takie mam zdanie. Pomijam przypadki, gdy ktoś pracuje fizycznie albo ma ciążę zagrożoną to oczywiste. .
w moim przypadku bylo tak ze zanim zaszlam w ciaze od okolo pol roku szukalam innej pracy, ze wzgledu na odleglosc ( dojazd do pracy zajmowal mi godz w jedna strone),wstawalam 6-6.30 a w domu bylam 18-19, drugi powod to byl ogromny stres i mobbing, kiedy dowiedzialam sie ze jestem w ciazy wiedzialam ze pojde na zwolnienie ale nie wiedzialam ze tak szybko ( bylam w 7tyg), najpierw balam sie powiedziec dyrektorce( dodam ze mam umowe zastepstwo do konca sierpnia), decyzja pojscia na zwolnienie zapadla kiedy kilka razy dziennie w pracy( siedzac przy kompie) lapaly mnie mocne bole podbrzusza- czasami musialam wyjsc na zaplecze, zdarzylo sie tez plamienie, no i poranne mdlosci - czasami balam sie ze nie dojade do pracy i bede musiala wysiasc wczesniej zeby nie bylo siary, wtedy tez mojakumpela z pracy kazala mi isc a zwolnienie zadbac o siebie a szczegolnie o malenstwo i niczym sie nie przejmowac( nie chcialam jej zostawiac samej bo wiedzialam ze bedzie miala sajgon jak ja odejde- ale po takich przekonywaniach namowila mnie), pozniej nie wiedzialamczy bede ciagnac zwolnienie( dolegliwosci ustapily) ale... zdecydowali za mnie- zatrudnili kogos innego wiec tak sobie siedze w domku i.... jestem spokojniejsza dobrze sie czuje chodz czasami sie nudze...
Sukienki śliczne.
Mnie osobiście odpowiada bardziej ta maggie. Jak dobrze dobrać eleganckie dodatki to i na ślub jest ok. Jest taka fajnie niewinna :-).
Biedroneczki bardziej eleganca jest. Ja też mam wesele w czerwcu ale boję się teraz kupować bo nie wiem jak potem będzie leżeć jak brzuch urośnie
.
Szuszu ale jak sobie podniesiesz składki w czerwcu to ci niewiele da
. Zasiłki, chorobowe liczy się z 12 miesięcy wstecz. Więc jak urodzisz w sierpniu to tylko 2 miesiące będziesz miała wysokich składaek a 10 normalnych.
Mnie osobiście odpowiada bardziej ta maggie. Jak dobrze dobrać eleganckie dodatki to i na ślub jest ok. Jest taka fajnie niewinna :-).
Biedroneczki bardziej eleganca jest. Ja też mam wesele w czerwcu ale boję się teraz kupować bo nie wiem jak potem będzie leżeć jak brzuch urośnie

Szuszu ale jak sobie podniesiesz składki w czerwcu to ci niewiele da

maggie bardzo ładna ta sukienka, ale (nie obraź się) biedroneczki jest bardziej elegancka ;-)
No co ty
Tylko tak naprawdę to ja średnio przepadam za takimi typowo eleganckimi rzeczami i może rzeczywiście eleganckie dodatki by coś dały
Ostatnia edycja:
Maggie - gratuluje daty a sukienka bardzo ładna 
JJ - wszystko jest prawdą co piszesz ale nie moge sluchac ze "za czasow mojej mamy, babci..." Nie chcialybysmy zyc tak jak wtedy!! Owszem kiedys kobiety rodzily w polu, pakowaly dziecko do chusty i szly dale do pluga. No i co z tego - chcialybyscie tak?? Ja nie
Nikt nie mowi ile tragedii sie wydarzalo, ile poronien itp. Dobrze ze teraz jestesmy chronione, ze mamy mozliwosc odpoczac i przygotowac sie do roli matki. Moja praca niesie duzo zagrozen, jest meczaca i fizycznie i psychicznie, wymaga ciagle gotowosci nawet po godzinach. W poprzedniej ciazy pracowalam na pol etatu i dalam rade popracowac do 5 miesiaca. Ta znosze duzo gorze i praca na caly etat nie wchodzi w gre. Ale kazdy ma prawo do wlasnego zdania 
Ja dzis cala w skowronkach po wczorajszej wizycie, dzis od rana ogladam na allegro ciuszki dla dziewczynek
JJ - wszystko jest prawdą co piszesz ale nie moge sluchac ze "za czasow mojej mamy, babci..." Nie chcialybysmy zyc tak jak wtedy!! Owszem kiedys kobiety rodzily w polu, pakowaly dziecko do chusty i szly dale do pluga. No i co z tego - chcialybyscie tak?? Ja nie
Ja dzis cala w skowronkach po wczorajszej wizycie, dzis od rana ogladam na allegro ciuszki dla dziewczynek
cokies
maggie- bardzo ładna i skromna w sam raz na małą uroczystość
reklama
EwaK czasy naszych mam nie były wcale tak dawno.....;-).
Teraz jest wręcz przyzwolenie społeczne na wszelkie "korzystanie" ......jak mnie ktoś pyta czy pracuję nadal to zaraz widzę, jak patrzy na mnie jakoś tak z politowaniem, że niby głupia jestem czy nienormalna, że dlaczego nie siedzę w domu, przeciez mi 100% zapłacą....
A tak z innej beczki ...odebrałam wczoraj morfologię i hemoglobina 11,3 czyli poniżej normy
. A to dopiero poczatek 5 miesiąca. Kupiłam falvit i sobie bedę łykać co 2 dni.....może mi podratuje tą hemoglobinę trochę
(.
Teraz jest wręcz przyzwolenie społeczne na wszelkie "korzystanie" ......jak mnie ktoś pyta czy pracuję nadal to zaraz widzę, jak patrzy na mnie jakoś tak z politowaniem, że niby głupia jestem czy nienormalna, że dlaczego nie siedzę w domu, przeciez mi 100% zapłacą....
A tak z innej beczki ...odebrałam wczoraj morfologię i hemoglobina 11,3 czyli poniżej normy
Ostatnia edycja: