reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

Witam z rana dziewczeta
Słoneczko ladnie swieci, a ja mam dzis w planach nareszcie zrobić sobie farbowanie wlosów, bo ciagle to odkladalam i prawdę mówiąc juz zdążylam spłowieć hehehee.
Co do wiosny to mam przeczucia że to ostatnie dni zimy i że niedługo będziemy mogły cieszyc sie ciepłem :))

reklama
Hej,

witam porannie juz po sniadaniu.

Z tego co doczytałam cofając się to widzę, że "obgadujecie" ZUS :-). Miłością do tej instytucji nie pałam ale tak patrząc na nasze choćby forum to się im nie dziwię, że kontrolują......Z Sierpniówek to pracuje chyba a85, ja i może ktoś jeszcze nie pamiętam (sorki ). A tak wszystkie na L4. Więc jak kontrolują mi strasznie pracowników bez ciąży to i ciężarne też ;-). Wszak ciąża to nie choroba a naprawdę nieliczne mają komplikacje, które kwalifikują je do bycia na L4 cały czas.
Wiem, że ma się mniejsze lub większe dolegliwości w ciąży - sama je mam - ale przecież da się przeżyć. Pewnie się Wam narażę okropnie i zaraz mi głowę zmyjecie :baffled: ale takie mam zdanie. Pomijam przypadki, gdy ktoś pracuje fizycznie albo ma ciążę zagrożoną to oczywiste.
Jakbym była pracodawcą to tez bym się bała zatrudniać młodych kobiet, bo taka tylko 2 kreski zobaczy i już L4. A potem lamenty, że pracy nie ma.....Ten kraj jest pod tym względem chory.....moja mama urodziła 3 dzieci i z każdym pracowała prawie do końca. Też rzygała, źle sypiała.....ale kiedyś wszystkie śmigały do pracy z brzuchami. A teraz tylko roszczenia, bo mi się należy.
Pewnie jestem odosobniona w swoim sądzie - nie zdziwię się :baffled: - ale pod tym względem musi zmienić się nasza Polska mentalność.

Dobra, wygadałam się teraz czekam na pomyje :zawstydzona/y:.

JJ dlaczego pomyje mamy wylewać, dużo racji w tym co piszesz, a poza tym każdy może mieć swoje zdanie. Pisze to ja od 4 tyg na zwolnieniu ;-). Mój pracodawca wolał żebym była na zwolnieniu do końca, bo mógł właśnie zastępstwo zatrudnić. A poza tym ja mam dość ryzykowną pracę.
Przyznam szczerze, że ZUS bardziej zacząłby ścigać te matki co przedłużają macieżyński zwolnieniami, a ich jest napradę cała masa, niż ciężarne,
)

Ostatnia edycja:
JJ ja troszkę się z Tobą zgadzam ale nie do końca:) Ja jestem na l4 bo miałam krwawienia i mam małe komplikacje,ale w połowie marca idę do lekarza i w sumie chciałabym wrócić jeszcze na chwilę do pracy. Z drugiej strony jak tak obserwuje inne firmy to one same często wysyłają pracownice na zwolnienie i znajdują pewne zastępstwo bo wiadomo ,że z ciężarną różnie bywa. Zawsze może nagle odejść a to dla pracodawcy większy kłopot.
Zgadzam się ,że ciąża to nie choroba ale popatrz też ile z nas tylko na tym forum miała za sobą poronienia. I później już tak jest ,że lepiej chuchać na zimne. I może jesteśmy trochę przewrażliwione ale naprawdę nie chciałabym przeżywać tego jeszcze raz.
Kurcze, poza tym całe życie płacimy ten zus ( i to niemały) więc dlaczego 1 rok nie miałybyśmy liczyć na nich???? Nie wydaje mi się to niesprawiedliwe...
Więc generalnie jestem zdania,że jak ktoś się dobrze czuje to nie widzę problemu ,żeby pracował ale jak tylko są sygnały,że coś jest nie tak to lepiej sobie odpuścić dla dobra swojego i dzieciatka:)

JJ dlaczego od razu pomyje, ja gdyby nie zagrożenie ciąży tez pewnie bylabym jeszcze w pracy, a tak. Każdy ma swoje zdanie. Jak i kazda praca jest inna, niektore zaklady nie sa w stanie zapewnić bezpiecznego dla ciężarnej miejsca pracy, więc wtedy lepiej by poszła na L4.
A ZUS no coż takie ma zadanie by kontrolować, ja się troche nie dziwię, bo zauwazcie ile jest ludzi na rencie, którzy nie maja zasadności a ją mają. Dopóki jest taka mentalność niektórych zeby wyciagnać ile się da z państwa dopóki sie to nie zmieni i tyle. Ostatnio np czytałam artykuł o tym że np wiele ciężarnych zakłada firmę i podwyzsza sobie np celowo skladki zdrowotne i chorobowe czy jakos tak by potem wyciągnac wyzszy zasilek maciezyński
Przed urodzeniem dziecka warto założyć firmę - Finanse - WP.PL
Tu zresztą jest podobny artykuł

Ostatnia edycja:
Dzień dobry Dziewczynki:)
Ja też już po śniadanku i po wizycie w urzędzie. Mamy ustaloną datę ślubu na 14 kwietnia:)

moje gratulacje, to już niedługo:)

JJ-ja jestem w trzeciej ciąży i jestem na zwolnieniu lekarskim, prace mam lekką minusem jest to że 8 godzin stoje na nogach i latam wręcz skacze po wielkiej szafie z szufladami, skutkiem były bóle podbrzusza i straszne bóle kręgosłupa że w domu leżałam plackiem i płakałam czasem, więc stąd decyzja lekarza L4, sam stwierdził że kręgosłup mój się wygina i jest przeciążony.
a wspomne jeszcze jak byłam w ciąży z drugim dzieckiem, to pracowałam do samego końca z rozwarciem i co mi z takiego poswięcenia? mało pamiętam pięknych chwil z okresu ciąży, mała niezdążyła się odwrócić a ja nawet się spakować i przygotować się na przyjście maluszka, ba nawet niezdążyłam do szpitala dojechać na czas, wszystko działo się bardzo szybko a w momencie kiedy wychodziłam z domu do szpitala jej nózki już były między moimi nogami (była ułozona pośladkowo)
owszem zgadzam się można pracować ale uważam jednak że ostatni trymestr powinno się poświęcić czas dla siebie i maluszka , to tyle
i powiem ile kobiet tyle opini:)

reklama
Do góry