ja i mój mężczyzna w zasadzie od razu wybraliśmy jedno imię. NICOLA
ponieważ przyszły tatuś nie pochodzi z PL to też mogę poprosić o taki zapis imienia. Bardzo mi się podoba. Jest używane jako imię i damskie i męskie chociaż generalnie jest to imię dla chłopców, ale jak się wgłębiłam w temat to wiem, że może być też dla dziewczynki.
ja już za 4 tygodnie mam rodzić swoją córcię i strasznie się cieszę. Panna Nicola. piękne imię.
generalnie myśleliśmy o Annie lub Wiktorii ale odpada. Ania to moja siostra a że moja matka ma fioła na punkcie mojej siostry (uważa ją za jakąś świętą), to nie chcę pogłębiać tej fascynacji. Z kolei wiktoria to imię moich dwóch prababć i jednej pra pra babci. Piękne ale jak moja koleżanka rodziła 3 lata temu to jej powiedziałam o tym imieniu i właśnie je wybrała dla swojej córki. A że pewnie obie panny będą się razem w życiu sporo bawić, to lepiej nie nazywać obu tak samo. głupio by nam-mamom-rozmawiało się...a co u twojej wiktorii?

bo moja wiktoria to...
zatem będzie NICOLA.
szkoda tylko że tyle problemów jest z pisownią. mam nadzieję, że nie znienawidzi mnie za to moja córcia jesli po raz setny ktoś spyta a jak się pisze pani imię?
ja wychodzę z założenia że można wybrać dowolną pisownię i używać jej naprzemiennie. Zatem może być Nikola, Nicola, Nicole, Nikol, Niki, Nici. A jak dla mnie: Nicola = zdrobniale nikolcia

pisownia nie ma znaczenia. ważna jest tylko w urzędach.