reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwiec 2012

reklama
Nie sprawdzą mi po godzinie bo na skierowaniu mam napisane na czczo i po 2 godź, a za badania płacę więc nie mogą zrobić więcej niż na skierowaniu

w poprzedniej ciazy robiłam po godzinie a teraz wydawało mi sie, ze po godzinie tez sie kłuje ale moze pochrzaniłam ;-)



Ja beszamel robie bez sera, ale próbowałam i z :tak:

Jak byłam we włoszech pizze mi smakowały niesamowicie a lasagne... :baffled: Powiem tak - lasagne wolę polskie:-D:-D
Ta we włoszech moze mi sie trafiła taka wyjątkowa a w innym miejscu bym sie zajadała ze smakiem, ale nic specjalnego nie zobaczyłam. Własnie duuuuzo beszamelu i ciasta a mięsa tyle o ile. W smaku była mdła...

Ja robie tak:

Podsmazam mięsko /nie załuje miesa/ i dodaje przyprawy, zeby juz na wstepie przechodziło - bazylia oregano pieprz sol cebula czosnek odrobina papryki. Smaze tak smaze i na koniec odlewam tłuszcz ktory pusciło a dodaje pomidory i sos pomidorowy. Jeszcze raz doprawiam bazylia i oregana, Gotuje gotuje i odstawiam. Robie beszamel i przekładam. Lasagne lubie swieze, ale musi postac zeby zrobiła sie bardziej zwarta:happy:
 
Ostatnia edycja:
dzieki avo ja mam 11.39 tych krwinek bialych, PCT 0,37%. pije chyba za malo, chociaz staram sie wiecej, ale do tych 2l to na pewno nie dobijam

no to Ty zmień gina jak on Ci mówie,że w 6 miesiacu ciazy takie biale krwinki to infekcja w organizmie.....a norme masz do ile? Do 10 czy 11 tys?
 
A u nas znow o jedzeniu :-) U mnie na obiadek wczorajsze golabki.

Widze, ze juz coraz wiecej mamusiek zna plec. Gratuluje coreczek i synkow (tych z mniejszymi i wiekszymi... stopami ;-) )

Matmaks nie daj sie bakterii - antybiotyk ja zwalczy.

Co do zabawek, to tez robilam zastrzyki z wody mojemu kaczorkowi i karmilam go pasta bhp. Nic dziwnego, ze byl zielony :baffled:

Dzisiaj pospalam jak szalona. Przed dwunasta otworzylam oko. Teraz sie nudze w domu. Wszystko posprzatane, obiad z wczoraj, zakupy zrobione. Normalnie to bym jakies przemeblowanie zrobila, ale teraz wole nie ryzykowac. Co tuuu robic? Chyba tylko zostalo mi trzymac kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty &&&&&&&&&&&
 
buziak- duzo beszamelu to wlasnie oznaka zle zrobionej lasagne, bo oczywiscie taniej jest w knajpach wladowac beszamel, niz ragout z miesa :tak:
raczej nie dodaje sie zadnych przypraw, procz soli i pieprzu- warzywa ladnie same przyprawiaja miesko :tak: dlateog wazny jest czas gotowania- im dluzej tym lepiej (odwieczny spor miedzy mna a M)
a jesli chodzi o miesko i tluszczyk- sprobouj kupic mielone ze swiezego kawalka mieska, ktore tluszczu nie ma :tak:
ogolnie mielone na lasagne to mielone z wolowiny, ale jak robie w domku z mieszanego to nie zauwazam roznicy :tak:
no ale to jest ta wersja wloska- ktora robia gospodynie domowe i spotyka sie w miejscach, gdzie nadal kroluje domowe jedzonko.
szczerze mowiac nie jadlam nigdy lasagne w knajpkach, jesli nie w takich tavernach domowych :tak:
ponoc boskie jest lasagne z dzika- ale sama nigdy nie probowalam

ania- ja tez na poczatku bylam zakrecona i nie wiedzialam co i jak, warstwy mialam zapisane... ale po 3razach robilam juz z glowy :tak:

jesli moge dodac trik, bowiem niektore podgotowywuja platy- co nie jest potrzebne, jesli sam spod posmarujesz sosem bolognese- wtedy nie ma bata- platy powinny zmieknac.

a w 180stopniach to w sumie 20minut i juz jest :tak:

co sie zas tyczy tiramisu- to jedno z 4potraw tabu, ktorych nigdy sama nie robilam :zawstydzona/y: moja tesciowa slynie wlasnie min. takze z tiramisu (w calej rodzinie i nawet dalej...) wiec gdzie ja tam z nia bede wspolzawodniczyc....
Ale kiedys mi podawala mi swoj przepis, musze poszukac :tak:

Aylin- tak to juz ze mna jest, uderz w stol a nozyce sie odezwa ;) jedzonko to moj ulubiony temat :tak:
 
Ostatnia edycja:
Ja beszamelowy zawsze robilam z masla,maki mleka i gałki. O tym ze ser mozna dodac to nie słyszalam.
Zaza26 podoba mi sie twój z serkiem topionym, bo ja serowa jestem bardzo. Zdradz mi jak go robisz?
to nie jest sos z dodatkiem serka tylko serek zamiast sosu ;-) po prostu topisz serek w rondelku i doprawiasz ewentualnie pieprzem bądź chilli jak lubisz ostre


Co do laasgne to sa dwie szkoly.
ta nowa wersja, ktora aktualnei kroluje w domach, to beszamel, ragout z miesa, plasterki szynki (cieniutkie i nie za duzo), parmezan (czasem dodaja tez mozzarelle na wierzch)
Stara tradycyjna wersja jest troche ciezsza, bowiem miedz warstwami posypuja takzeni e za duzo, ale gotowanym i pokrojonym w kostke jajkiem, plus groszkiem- tak rozsiane gdzie nie gdzie- takze, by nie zawazylo na smaku.

dawny włoski narzeczony mojej mamy robił lasagne w ten sposób, że przekładał makaron startą mozzarellą i mięsem w sosie pomidorowym, tak jakby bolognese, ale w wersji do lasagne'i to było prawie samo mięso, do tego dochodziła jedna warstwa sosu beszamelowego i na wierzch parmezan

takiej z jajkiem nie jadłam... ale jadłam z groszkiem , i jadłam też serową

co do płatów, to ja wlewam do zlewu gorącej wody i wrzucam na chwilę te płaty, wtedy miękną i się lepiej układają ;-)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry