reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwiec 2012

Ja beszamelowy zawsze robilam z masla,maki mleka i gałki. O tym ze ser mozna dodac to nie słyszalam.
Zaza26 podoba mi sie twój z serkiem topionym, bo ja serowa jestem bardzo. Zdradz mi jak go robisz?
A kaparow i pomidorow suszonych niestety nie lubie.

Wiecie ze po 30 latach zaczeły mi smakowac pomidory:szok: Moze nie kocham ich jeszcze ale na kanapce, rewelacja:-) W szoku jestem. Ciekawe czy po ciazy mi sie znowu odmieni.

reklama
Kamila - jak sie idzie np na morfologie czy inne badania kt sie robi na czczo, to nie kaza jesc dopiero od polnocy... To chyba nie trzeba narzucac sobie diety dzien wczesniej???:baffled:;-) Czy z cukrem dłuzej sie pogłodzic????

Carla - kiedy masz urodziny???

Ja moją synule tez coraz czesciej czuje, ale było tak, ze po kilka dni mnie denerwował i siedział cicho:wściekła/y:

edit

Własnie dzwonił moj szanowny małzonek opowiedziec mi dowcip:

Sala rozwodowa, małzonkowie przyszli ostatecznie pozegnac sie ze soba i nagle żona szlochajacym głosem mówi:
"juz nigdy nie znajdziesz drugiej takiej jak ja!!!"
Na co mąż:
"I oto kuurwa chodzi!!!" :happy:

Słodki jest moj P nieprawdaz???

hehe fajny żarcik ;P

Teraz jak sie z nudów wziełam za porzadki to Wy powyłaziłyscie z norek??????? :-p pranie nastawione, teraz musze troche ogarnąc i chyba sniadanie by wypadało a potem spowrotem do łóżka bo nic wczoraj nie mówiłam, ale czasem jak mnie ścisnie z prawej strony bok to az wytrzeszczu dostaje:baffled: nie wiem co to bo jeszcze tak nie miałam, to nie skurcze ani te wiezadła ale chyba musze poodpoczywac:confused:
I jak wróce to wszystkie macie tu byc:-p
Buziak-lepiej nie sprzątaj tyle.

Witajcie dziewczyny.

Byłam wczoraj u mojej gin z NFZu, odebrałam wyniki posiewu moczu i trochę się zmartwiłam. Wynik okazał się dodatni :-(. Mam bakterię E Coli, dostałam antybiotyk, ale czytałam, że to się ciężko leczy, a konsekwencją tego badziewia może być przedwczesny poród :-(. Strasznie się boję o moją córeńkę. A w dodatku brzuch mnie boli, a pani doktor mówi że to normalne i mam brać nospe. Ale ile tego mozna brac? Wiem że mogą to brać kobiety w ciąży, ale w nadmiarze, to chyba wszystko szkodzi, co?

Buuuu, ciężki mam dziś dzień :-(.
Główka do góry! Będzie dobrze. Musi, przede wszystkim muszisz zmienić nastawienie i myśl że bedzie git:tak:to pomaga wtedy tak człowiekowi lepiej na duchu sie robi

kobietki a ja wczoraj dostałam skierowanie na glukozę ale z zastrzeżeniem że mam zrobić po 24 tc :eek: a wy wszystkie już
Ja jeszcze nie dostałam skierowania na glukozę wogóle, może w przyszłym tygodniu dostane, zobaczymy.

Carla-wszystkiego najllepszego ;D, spełnienia marzeń i dużo dużo zdrówka.!

ania2004 i masz racje, sos beszamelowy robi sie wlasnie z tych skladnikow :tak:

Roztapiasz maslo, dodajesz make, czekasz az sie lekko zrumieni i wtedy dodajesz mleko. Na koniec przyprawiasz sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
Jednak do lasagne beszamelu nie dodaje sie wiele.
A sekret jest w dobrym sosie bolognese.
Podsmazasz mielone miesko, z pokrojonym w kostke selerem naciowym, marchewka i cebulka (nie za duzo cebulki, by nie przeszkadzala w smaku) to po krotkim podsmazeniu podlewasz winem czerwonym (najlepiej wino, ale mozesz dodac kazdy inny wytrawny alkohol- nawet wodke :tak:) jak alkohol wyparuje, dopiero wtedy dodajesz albo pomidorki z puszki, albo wlasny sos pomidorowy, albo dojrzale pomidory pokrojone w kostke (jak kto woli, moga byc bez skorki).
To wszystko powinno gotowac sie bagatela 1,5godziny.
Wlosi mowila, iz im wiecej sos sie gotuje, tym lepszego smaku nabiera i cos w tym jest.
ja z reguly gotuje 1,5godziny, choc moj kreci nosem, ze to nie tak jak robi mama ;-)
To jest sos przewodni, beszamelu dodajesz 1lyzke, 1,5maksymalnie ma warstwe :tak: mozesz go troche wymieszac lyzka z ragout- jak juz nalozysz go na warstwe.
Co do laasgne to sa dwie szkoly.
ta nowa wersja, ktora aktualnei kroluje w domach, to beszamel, ragout z miesa, plasterki szynki (cieniutkie i nie za duzo), parmezan (czasem dodaja tez mozzarelle na wierzch)
Stara tradycyjna wersja jest troche ciezsza, bowiem miedz warstwami posypuja takzeni e za duzo, ale gotowanym i pokrojonym w kostke jajkiem, plus groszkiem- tak rozsiane gdzie nie gdzie- takze, by nie zawazylo na smaku.
Taka wersja jest naprawde pyszna- ale to juz tylko gdzie niegdzie mozna spotkac :tak:
Ja wlasnie dzis na obiadek zamowilam sobie taka lasagne (w restauracji gdzie stoluje sie maz, taka wlasnie jeszcze robia) to zrobie fotki :tak:

Aha, wloszki czasem, jak sos pomidorowy jest gorzki (zdarza sie) to maja zwyczaj dodawac odborine cukru, ale osobiscie mi to nie odpowiada, bo jednak czuc te dziwna slodycz :baffled:

Aaaa i jeszcze jedna sprawa, neiktore robia juz prawdziwa bombe, zastepujac mleko w beszamelu- smietana- ale to juz calkowicie nie polecam :baffled:

anka- jak jestes serowa, to po ciazy polecam sos quattro formaggi :tak:
dziecinnie prosty, bierzesz 4rodzaje sera (plesniowy, typu nasz lazur, parmezan, plus zolty- lub topiony) wzystko delikatnie roztapiasz i masz sosik- bez soli, pieprzu czy innych rzeczy :tak:
Tez bomba, ale raz na jakis czas- niebo w gebie :tak:

Ostatnia edycja:
violapop - Ty nie idx do domu bo oni po godz spr a po dwóch drugi raz :happy::rofl2:

aylin - biały ser do beszamelu????? w sensie twaróg????:szok:

ja daje masło, mąke, potem mleko. mozna sypnac pieprzu soli i jak ktos chce to ser zółty dla smaku, ale beszamel to raczej mdły jest... a smak lasagne zalezy od tego jak sie zrobi mieso i sos:happy:

Tak twaróg. Przepis od wieków u nas praktykowany specjalnie do lasagne.
A Lasagne u mnie robi sie tak. Przepis na duża blache:

1 sos - 4 cebule pokroić i zeszklić, dodac kg miesa mielonego (wieprzowe najlepsze ale moze być mieszanka, byle nie kurzęce) 4 ząbki czosnku (ja daje więcej bo lubie) dodać passaty pomidorowej (w lecie świerze pomidory sliwkowe) lub koncentrat pomidorowy. przyprawić bazylia oregano pieprzem i solą. Sos nie moze byc lejący. Jak za duzo wody to odparować.

2 beszamelowy z serem miałym. lyzka masła, 3 łyzki mąki jak zgęstnieje powoli wlewac mleko - około litra ale czasem wchodzi niecałe 3/4 na zmiane ze zmieloną kostka twarogu białego półtłustego bądz tłustego. doprawić gałką muszkatułową białym pieprzem i solą.

Blache wysmarowac maslem i wykładać:
płaty ciasta
sos czerwony - 1/2
płaty ciasta
sos biały 2/3
płaty ciasta
sos czerwony
płaty ciasta
sos biały

i do piekarnika. na 1/5 godziny temp 180 stopni
Na 15 minut przed końcem pieczenia posypać serem zółtym.

Lasagne najsmaczniejsza jest po podgrzaniu :) wiec czasem robie na wieczór, zapiekam przez godzine i zostawiam w piekarniku. Na 2 dzien podgrzewam pół godziny z dodatkiem seka zółtego.

Ale powiem wam że czekam na Sicil bo Lasagne to w końcu włoskie jedzonko :) i ona moze miec fajne przeppisy :)

Ściagnełam cię myslami :)

Ostatnia edycja:
mi też dziąsła krwawia i to juz od dawna.Hematokryt ma każda cięzarna obnizony. Płytki krwi dziwne,ze Ci wzrosły... w ciazy raczej spadają, bo krwi jest więcej i bardziej rzadka....A dużo pijesz?

Jakie amsz te krwinki białe? podaj normy. Ja wczoraj byłam ze swoimi wynikami u lekarza mam białe krwinki 12, 76( norma do 10)i mi powiedział,ze do 16 u cięzarnej to norma wg nowych podręczników, wg starych to do 20 tysięcy.....

dzieki avo ja mam 11.39 tych krwinek bialych, PCT 0,37%. pije chyba za malo, chociaz staram sie wiecej, ale do tych 2l to na pewno nie dobijam

Ja dziś postanowiłam sobie obiad zrobić, a ostatni to się rzadko zdarza i co mięsko z fasolką do tego soczewica i dupa wszystko przesoliłam :baffled::baffled:dobrze, ze miałam buraczki czerwone w słoiczku to z nimi dało się zjeść.

Moge jeszcze podac przepis na lasagne grzybowa.
Nalezy do nowalijek kuchni wloskiej, ja pierwszy raz do prawda jadlam "krolewska" wersje na bazie borowikow, ale z przyczyn ekonomicznych przerobilam na pieczarki i tej jest super.
Moja rodzina jest od niej uzalezniona, a moj maz, naprawde wybredna kulinarnie osoba (jak kazdy wloch na swira na punkcie kuchni) takze ja lubi :tak:
Ale to jak chcecie, to pwrzuce na watek kulinarny.
Ja lubie gotowac wloskie potrawy a moj maz jest naprawde surowym sedzia ;-)
Zwlaszcza jesli chodzi o przeczy powielone po jego mamie- wysoko postawiona poprzeczka ;-)
Ale kolacje dla znajomych tez z reguly podaje wloskie :tak:

Agaundpestka- i jakkkkkk wyspana???

Moge jeszcze podac przepis na lasagne grzybowa.
Nalezy do nowalijek kuchni wloskiej, ja pierwszy raz do prawda jadlam "krolewska" wersje na bazie borowikow, ale z przyczyn ekonomicznych przerobilam na pieczarki i tej jest super.
Moja rodzina jest od niej uzalezniona, a moj maz, naprawde wybredna kulinarnie osoba (jak kazdy wloch na swira na punkcie kuchni) takze ja lubi :tak:
Ale to jak chcecie, to pwrzuce na watek kulinarny.
Ja lubie gotowac wloskie potrawy a moj maz jest naprawde surowym sedzia ;-)
Zwlaszcza jesli chodzi o przeczy powielone po jego mamie- wysoko postawiona poprzeczka ;-)
Ale kolacje dla znajomych tez z reguly podaje wloskie :tak:

Agaundpestka- i jakkkkkk wyspana???

Sicil ja chce, i lasagne tez wrzuć. A jeszcze przepis na tiramisu poproszę :)
A w ogóle to uwielbiam kuchnie włoską.

reklama
widze ze wy tu znowu o jedzeniu, ja dziś kurczaczek po chińsku z ryżem mmm pychotka ;D

teraz lece troche pposprzatac odezwe sie pozniej ;D milego dnia kobitki:-)

Do góry