reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Dziękuję za informację. Oczywiście się do nich zastosuje. Mam świadomość tego , że nie będzie to bunkier , ale miałam nadzieję, że chociaż będzie on stabilnie ułożony na kanapie, tzn żeby spód fotelika spoczywał całą powierzchnia na kanapie , a u mnie częściowo (około połową podstawy) jest zawieszony w powietrzu. Będę szukać dalej. Dziękuję za pomoc:)
Pozdrawiam! Lucyna

Spoczywać musi całością więc niestety trzeba szukać dalej, aż do skutku - jak się uda to proszę zdać relację!

Powodzenia, pozdrawiam

reklama
Witam. Dziękuję za podpowiedz odnośnie Trifixa. Muszę się przyznać ,że już przymierzyłam moją córkę do niego i czuła się w nim świetnie,choć teoretycznie jeszcze nie czas na przesiadkę(11mc). Mam jeszcze tylko pytanie na temat tych tapicerek 2013 smart zebra-czy one są faktycznie lepsze od tych podstawowych czy tylko ładniejsze ;-) i czy też w nich wyeliminowali czynniki szkodliwe?Pozdrawiam Małgorzata
PS.Dla zainteresowanych-Trifixy w Katowicach są dostępne w dobrej cenie w Fido.

Jeżeli miała Pani na żywo kontakt z tapicerkami Trend i High Line to powinna Pani sama odczuć różnicę która jest zarówno w składzie włókien jak i jakości użytych materiałów :tak:

Witam ..
Mam prośbę w sumie dylemat ..synek ma w tej chwili 2,7mies .. we wrześniu będzie miał 3 latka mamy fotelik maxi-cosi priori XP ..i niestety jest już na styk i nie wiem na jaki się teraz zdecydować czy na taki jeszcze z 5 punktowymi pasami czy juz wystarczy pas z auta .. dodam że synek jest wyrośniętym chłopcem waży 20 kg i ma 103 cm wzrostu .. myślałam nad maxi -cosi rodi XP2 ..
Niestety nie mam możliwości przymarki synka do fotelików gdyż nie mieszkam w dużym mieście i niestety u mas w sklepie tylko są dostępne te z najniższej półki :(
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź
Pozdrawiam

Witam ..
Mam prośbę w sumie dylemat ..synek ma w tej chwili 2,7mies .. we wrześniu będzie miał 3 latka mamy fotelik maxi-cosi priori XP ..i niestety jest już na styk i nie wiem na jaki się teraz zdecydować czy na taki jeszcze z 5 punktowymi pasami czy juz wystarczy pas z auta .. dodam że synek jest wyrośniętym chłopcem waży 20 kg i ma 103 cm wzrostu .. myślałam nad maxi -cosi rodi XP2 ..
Niestety nie mam możliwości przymarki synka do fotelików gdyż nie mieszkam w dużym mieście i niestety u mas w sklepie tylko są dostępne te z najniższej półki :(
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź
Pozdrawiam

Witam,

Oczywiście tak jak zawsze czyli im później z uprzęży do pasów samochodowych tym lepiej. Jeżeli nie ma możliwości to trudno i należy wybrać najlepiej dopasowany 15-36 który zapewni prawidłowe prowadzenie pasa barkowego i biodrowego lecz tu też widzę problem z racji na brak możliwości przymiarek. W takim przypadku jak nie ma innej możliwości to trzeba poszukać bezpiecznego 15-36, kupić w ciemno i samodzielnie ocenić kompatybilność fotelika z pojazdem i dzieckiem co łatwe nie będzie...

A może do większego miasta nie jest tak daleko i warto podjechać?

Pozdrawiam serdecznie

Ślicznie dziękuje za szybką odpowiedź :-)
Zrobię jak Pani radzi .. podjadę dalej ,może będą coś mieli.
Przyznam że do tych pasów samochodowych byłam sceptycznie nastawiona ..muszę się w takim razie porozglądać w przedziale 9-36kg. Synek mimo swoich gabarytów jest jeszcze malutki ;) A podstawka w aucie jest więc będzie na potem jak wyrośnie z tego planowanego nowego fotelika ..
A czy warto się w ogóle rozglądać za fotelikami w stylu 4baby BASCO lub BABY DESIGN JUMBO ..? czy lepiej dać sobie spokój ?

Ślicznie dziękuje za szybką odpowiedź :-)
Zrobię jak Pani radzi .. podjadę dalej ,może będą coś mieli.
Przyznam że do tych pasów samochodowych byłam sceptycznie nastawiona ..muszę się w takim razie porozglądać w przedziale 9-36kg. Synek mimo swoich gabarytów jest jeszcze malutki ;) A podstawka w aucie jest więc będzie na potem jak wyrośnie z tego planowanego nowego fotelika ..
A czy warto się w ogóle rozglądać za fotelikami w stylu 4baby BASCO lub BABY DESIGN JUMBO ..? czy lepiej dać sobie spokój ?

Podstawka to już przeżytek - lepiej już kupić tani ale bezpieczny fotelik 15-36 pełny z oparciem gdyż poddupnik nie zapewnia prawidłowego prowadzenia pasa barkowego przez co może on spadać z ramienia bądź wchodzić na szyję co podczas wypadku może mieć zgubne skutki. Lepiej wybrać te, które zdobyły min 4 gwiazdki w testach adac - foteliki z takimi ocenami zaczynają się już od 300zł w górę.

Pozdrawiam!

Podstawka to już przeżytek - lepiej już kupić tani ale bezpieczny fotelik 15-36 pełny z oparciem gdyż poddupnik nie zapewnia prawidłowego prowadzenia pasa barkowego przez co może on spadać z ramienia bądź wchodzić na szyję co podczas wypadku może mieć zgubne skutki. Lepiej wybrać te, które zdobyły min 4 gwiazdki w testach adac - foteliki z takimi ocenami zaczynają się już od 300zł w górę.

Pozdrawiam!

Bardzo dziękuje za odpowiedz ..
W takim razie w sobotę czekają nas przymiarki i poszukiwania ;)

Pozdrawiam serdecznie i miłego popołudnia życzę :)

Spoczywać musi całością więc niestety trzeba szukać dalej, aż do skutku - jak się uda to proszę zdać relację!

Powodzenia, pozdrawiam

Witam Pana ponownie , tak myślałam , ale sprzedawcy z którymi miałam do czynienia podczas przymiarek zupełnie się nie znali , przynajmniej nie więcej niż ja i nie potrafili nic doradzić , ani zaproponować. Jeśli uda mi się znaleźć dobre rozwiązanie oczywiście dam znać , a za dotychczasowe rady bardzo dziękuję:)
Miłego Dnia , pozdrawiam:)

Witam Pana ponownie , tak myślałam , ale sprzedawcy z którymi miałam do czynienia podczas przymiarek zupełnie się nie znali , przynajmniej nie więcej niż ja i nie potrafili nic doradzić , ani zaproponować. Jeśli uda mi się znaleźć dobre rozwiązanie oczywiście dam znać , a za dotychczasowe rady bardzo dziękuję:)
Miłego Dnia , pozdrawiam:)

Proszę uprzejmie - polecam się na przyszłość i trzymam kciuki :tak: Miłego dnia

reklama
Witam Pana!
Przeczytałam większość postów i jestem już zupełnie zdezorientowana. W najbliższym czasie czeka mnie zakup fotelika dla córki. Córka obecnie ma 18 miesięcy, waży 10 kg i mierzy około 80 cm – jest drobnym dzieckiem. Dotychczas jeździła w foteliku Maxi Cosi Citi. O ile waga córki pasuje do tego fotelika, to ostatnio zauważyłam, że niedługo córki główka zacznie wystawać poza jego oparcie (nóżki wystają już od jakiegoś czasu, ale czytałam – chyba na stronie e-foteliki, że to nie stanowi kryterium wymiany fotelika na większy). Potrzebuje więc kupić fotelik z przedziału wagowego 9-18 . Skłaniam się do zakupu fotelika marki Romer, do samochodu z Isofixem (Toyota Corolla, rocznik 2006). Zastanawiam się nad Romer Safefix i nowością Romer Versafix, a może inny model Romer’a? Chciałabym też, by istniała możliwość ewentualnego zamontowania fotelika w samochodzie bez Isofix. Odnośnie fotelika Versafix powstrzymuje mnie jednak brak jego testów, ale myślę, że prawdopodobieństwo tego, iż źle wypadnie jest niewielkie. Proszę o poradę, ewentualnie propozycję innego jak najbardziej bezpiecznego fotelika. Zastanawiałam się też nad fotelikiem montowanym tyłem do kierunku jazdy, ale tu z wyborem mam jeszcze większy problem, może Romer MaxFix (tu trochę odstrasza mnie brak testów i bardzo wysoka cena) albo Maxi Cosi Mobi? Nie wiem. Bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji.

Do góry