reklama

1 DZIECKO PO 30-STCE

agaagaaga14,ja tez biore duphaston,ja biore od dziś czyli od 18 dnia cyklu,biore juz go jakis czas ni nie odczułam,zebym zle się po nim czuła,zeby mi nie dobrze było czy coc,czuje sie normalnie,ze tak powiem...moze powinnaś powiedziec to swojemu dr.???moze zaradzi cos na to.....warto zapytac.

reklama
witajcie!!!!dziewczyny,napiszcie jak to się robi z ta temperaturą?bo nigdy nie mierzyłam....tznod którego dnia cyklu się mierzy,ile razy dziennie,i najlepiej o jakiej porze...no i jeszcze jedno,moze wydac się wam zabawne,ale jak temp.wzrasta to znaczy ze owulacja si.ę zbliża tak????!!qrcze,bo nie wiem nic co do mierzenia temp.:(:(takze napiszcie co i jak.....a napweno się za to zabiorę,acha,a najlepiej to gdzie mierzyc?pod pacha???

Kasica

Temperaturę należy mierzyć
  • zaraz po przebudzeniu (przed wykonaniem jakiejkolwiek czynności!)
  • w pochwie (5 min.), w odbytnicy (5 min.) lub w ustach (8 min.) (nie pod pachą!)
  • termometrem rtęciowym (nie elektronicznym!)

Pomiar może być zaniżony jeżeli trwał zbyt krótko.
Temperatura może być zawyżona, jeśli kobieta
  • mierzyła temperaturę nie zaraz po przebudzeniu
  • spała bardzo długo (np. do 10 rano)
  • spała bardzo krótko (np. tylko 3 godziny)
  • poszła spać późno
  • wieczorem piła alkohol
  • jest chora
  • wyjechała do obszaru o znacznie cieplejszym klimacie (wczasy w tropikach)
  • byla narażona na wyjątkowo silny stres (np. śmierć bliskiej osoby)
Wszystkie czynniki tego typu, mogące zaburzyć obserwacje należy zaznaczać na wykresie. Notujemy również sposób oraz godzinę pomiaru.
[SIZE=-1]Dlaczego do pomiaru temperatury należy stosować termometr rtęciowy a nie elektroniczny? Dostępne na rynku termometry elektroniczne są projektowane tak, by możliwie szybko zmierzyć temperaturę z dokładnością rzędu 0,2°C. Dokładność ta jest odpowiednia do diagnostyki chorób, nie jest jednak wystarczająca do metod naturalnych, gdzie potrzebujemy dokładności 0,05°C do 0,1°C. Mała pojemność cieplna termometrów elektronicznych i algorytm sygnalizujący koniec pomiaru powodują, że pomiar jest czuły na lokalne fluktuacje, co dodatkowo poszerza rozrzut otrzymanych wyników. Także dostępne na rynku termometry rejestrujące promieniowanie podczerwone błony bębenkowej ucha nie są wystarczająco dokładne.[/SIZE]
[SIZE=-1]Sprawdźmy sami: zmierzmy temperaturę danym termometrem kilka razy pod rząd. Zanotujmy rozrzut otrzymanych wyników. Jeśli chcemy ten termometr używać do metod naturalnych, rozrzut nie powinien przekraczać 0,1°C.[/SIZE]
[SIZE=-1]Termometr rtęciowy mierzy temperaturę bardzo dokładnie - oczywiście o ile jest trzymany wystarczająco długo w miejscu dobrze unaczxynionym (w konsekwencji dobrze ogrzanym przez krew). Może być tylko żle wyskalowany, tzn. systematycznie zawyżać lub zaniżać temperaturę. Nie ma to jednak żadnego znaczenia jeśli nie zmieniamy termometru. W razie stłuczenia termometru warto mieć w zapasie drugi, i wiedzieć o ile różnią się jego wskazania - [/SIZE][SIZE=-1]cytuję ze strony embrion.pl

Jezeli chcesz robić zapiski, klikasz np. na mój wykres, logujesz się na stronie "enpr.pl" i zaczynasz :tak:

Z tego co pamiętam to Muma mierzy elektronicznym.. więc moze być i taki i taki..

Aha.. w tym cyklu zaczęłam od 5 dnia.. możesz zacząć zaraz po skończonej @.. podwyższona temp. dowodzi, że owulacja nastąpiła.. na embrion.pl masz fajnie opisane różne wykresy..
Możesz też poczytać tu: http://npr.pl//index.php/content/view/29/43/

aha i najważniejsze - należy mierzyć względnie o tej samej porze.. ewentualnie pół godziny przed wyznaczonym czasem lub pół godziny po wyznaczonym czasie..[/SIZE]

Ostatnia edycja:
Dziękuję Ani@k!!!za informację:):):-)mam tylko troche obawy tzn,czy nie bede sie nakrecała jak temp.wzrastac bedzie,ze to owulacja i bede koniecznie chciała przytulac się zmężem akurat wtedy,bo bedzie owulacja!!qrcze chtyba zagmatwałam troszke,ale mam nadzieje,ze wiesz do czego zmierzam??!!1Acha co do tej temp.to ona wzrasta w ouwlację???chy krótko przed nią???i jak długo utrzymuje sie podwyższona????????

cześć kobitki

ja z pracą w domu dzisiaj .uwielbiam w domu pracować :tak::-Dkawka zrobiona i mam chwilę dla siebie :tak:

agaaga jeśli dupka bierzesz już ,któryś cykl z kolei masz prawo się po nim źle czuć,jest to dość silny środek hormonalny i są skutki po nim uboczne niestety :-(ja przy podejściach do iui do in vitro czy przy naturalnych cyklach zażywam przez 10 dni od ,danego dnia cyklu ,mam miesiące ,że źle się czuje po nim ,ale to też zależy od organizmu kobiety;-)oby przeszło &&&&&
Ani@k pamiętaj jesteśmy przy Tobie :******

kok.o coś ukrywa ,coś tak czuje!!!!
katiuszka a na kiedy masz termin testu??w sumie możemy razem czemu nie rzadko się zdarza taki sam cykl :-D:-D

Aktualnie mierzony przezemnie jest 3 cykl..
Z dotychczasowych (moich) obserwacji wynika, że: temp. podwyższona oznacza, że wystąpiła owulacja. U mnie dodatkowo stan okołoowulacyjny charakteryzuje sie tym, ze mam ochotę na przytulanki.. bardziej niż zwykle:-p a nigdy nie zastanawiałam się czy akurat danego dnia temp. wzrośnie.. Plemniczki mają to do siebie, że w komfortowych dla siebie warunkach żyją nawet 3 dni.. więc jeżeli przytulisz się z M. na 3 dni przed skokiem temp. będzie to jednoznaczne z ty,m, że być może jeden (ew. dwa) przedostaną się do Jaja:tak: w dzień "skoku" też nalezy "działać" bo jak dodamy kolejne 3 dni - znowu jest szansa na przetrwanie nasienia.. nie stresuj się czy trafisz w "skok" zostaw to naturze.. mierz temp. bo jeżeli po "skoku" temp. utrzymuje się na wyższym poziomie do 18 dni - oznacza to tyle samo co ze zostaniesz Mamą, i tyle!!!

Mam nadzieję że nie zamieszałam w tej wypowiedzi.. :sorry:

Czesc :happy:
gratuluje Mamuśkom udanych sesji zdjeciowych.

Dzieki wszystkim za słowa otuchy. Jakoś przezyliśmy z eMem ten czas. Widzialam,ze on tez to bardzo przezył, heh :-(

zuzanka, katiuszka
Wy juz po manewrach zdaje sie? jeszcze ostatnie podjazdy pewnie uskuteczniacie i.. czekamy!!;-)
Ani@k :** Ty wiesz za co

co do dupka, to nie brałam nigdy, ale czytałam,ze wywołuje od wiele uboznych skutków, złe samopoczucie czasem...
no, coś za coś :sorry:

a! jeszcze co do mierzenia temperatury: Ani@k skok nie dowodzi, ze owulacja była, ale pozwala przypuszczać, ze mogła być. niestety, owu tylko monitoringiem na 100% mozna potwierdzic.

Ostatnia edycja:
Ani@k ,dziękuję za odpowiedz wyczerpującą!!jak narazie wszystko wiem!!!w razie jak bede miała pytanie to napewno zapytam:):)acha,a czy termometr rteciowy to jeszcze sie gdzies kupi????czy juz tylko elektroniczne sa wszedzie?!!ale myslę,ze w aptece powinnam dostacno nie???!!od nastepnego cyklu zaczynam mierzyc!!!a czy musze robic takie wylresy???czy wystarczy,ze w zeszycie zapisywac bede temp.???????

Zuza od razu spec.. się uczę dopiero:zawstydzona/y: :sorry:
Kok.o cofęłam się dziś do czasów naszych pierwszych kroków na tym wątku i z tego co poczytałam (i se przypomniałam) lubisz ptaki (jak się rozśpiewywują) i powiem, ze ja UWIELBIAM czerwcowe 'KONCERTY". Śpiew ptasi moze mnie wprowadzić w stan "euforii" - a zimą mam specjalne wydanie CD z koncertem z 4 pór roku..

Ptaki od zawsze mnie fascynowały. Nie mam faworyta. Wszystkie mają w sobie "coś".

A ja na melisie jadę.. uzależnia i taaaki "dziwny" stan po niej odczuwam.. zaraz zobaczę czy rzeczywiscie "melise" dostałam w sklepie :-D

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry