• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

1 DZIECKO PO 30-STCE

Tasza a ja się nawet nie przywitałam.. ale jak byłaś na jesieni to ja "leżakowałam" i kompletnie Cię nie kojarzę..:zawstydzona/y:

a ja też pamiętam rozmowę z kolezanką, skarżyła się ze dwa lata i nie moga zajść.. ze myslała że dzieci to "po pstryknieciu" paluchem są.. a rzeczywistość jest inna..

reklama
Hej laski.Jakos te mierzenie temp. mi nie daje spokoju.
Pogrzebalam w ksiazce medycznej Endokrinologie, Reproduktionsmedizin, Andrologie von Hermann M Behre, Christoph Keck.
Jesli kogos interesuje, to moje wolne tlumaczenie.Mysle, ze sa to ciekawe wiadomosci

Diagnostyka cyklu poprzez mierzenie temperatury bazuje na termogenetycznym wlasciwosciach progesteronu.Po luteinizacji temp. ciala jest podwyzszona o okolo 0,5 stopnia. Maksymalny wzrost temperatury jest od pereferyjnej koncentracji progesteronu w wysokosci 8 ng/l.
W normalnym cyklu w 14 dc. tj. od owulacji z max. koncentracja estrogenu, temperatura wynosi 36,0 stopni C. Poowulacyjnie wzrasta temperatura na pulap okolo 37 stopni C. Wyszy poziom temp. zostnie osiagniety najpozniej po 2 dniach. Temperatura pozostaje na tym poziomie przez 11 dni. W 28 dc. spadek temperatury, poniewaz na nastepny dzien wytstepuje krwawienie menstruacyjne.
cykl owulacyjny.jpg
Brak wzrostu temperatury wskazuje na nieowulacyjny cykl. Krwawienie wystepuje wskutek braku estradiolu.Krwawienia moga wystepowac w regularnych odstepach. Czesto brak owulacji odzwierciedla sie w menstruacjach w nieregurlanych odstepach czasu.

Krzywa temperatury wykrywa funkcjonalna dysfunkcje fazy cialka zoltego. Schodkowy wzrost temperatury w przeciagu 4 lub 5 dni wskazuje na zaklocenia luteinizacji cialka zoltego. Niedobor progestereonu prowadzi do niewlasciwej przemiany endometrium, dlatego zagniezdzenie zarodka jest niemozliwe.Temperatura w fazie lutelanej wzrasta bardzo wolno. Poza tym krotsza niz 11 dni faza tzw. hypertermiczna fazy lutelealnej wskazuje na niedomoge cialka zoltego. Ze wzgledu na jej dlugosc nie moze dojsc do zagniezdzenia zaplodnionego zarodka. Dodatkowo do patologicznego przebiegu temperatury czesto dochodzi do skroconego cyklu.

Normalny, dwufazowy przebieg krzywej temperatury jest dowodem prawidlowego,normalnego wzrostupecherzyka i calkowita luteinizacje. Nie jest dowodem owulacji, poniewaz luteinizacja pecherzyka moze wystapic wraz z normalnymi parametrami progesteronu, czyt. LUFS

zuzanka - pewnie, że tak , ja też tak lubię powoli wszystko sobie kupować - nie odczuwam tak jaka to kosmiczna kwota:eek::-):tak: A pościel to już na koniec zostawiam teraz bo nie wiem co w końcu wyrzeźbimy z tymi meblami, chcemy je przemalować i nie wiem czy fronty na biało (a meble są olcha) czy biały z niebieskimi akcentami (po usg dopiero :tak:) czy jak ..
Myślę, że w wakacje się tam pobawimy na dobre.:happy:
Aleksis -no niestety wzrost tempki nie jest dowodem, że była owu bo pik mógł być za mały by pęcherzyk pękł, ale... trzeba uwierzyć że pękł !!!:-)
Tasza - chyba pamiętam, witaj ponownie :tak:

Ani@k - Ty naprawdę się teraz przygotuj bo przecież jakoś rok temu zaszłaś w ciążę.. kok.mnie kiedyś op.. , że to bzdety , ze kobieta często zachodzi w tym samym czasie w roku ( i u niej faktycznie to nie działa :-D)
U wielu osób jednak tak jest, więc &&&&&&&&&&&&&&:tak::tak:

że pisze że nie będę pracować za 900 ? moja sprawa , nie wierze że żyjecie za te 800 - 900 zł bo za to się nie da żyć - to jest wegetacja ,

Lumina
, nie wypada mi komentować całego sporu, bo jestem tu świeża, odniosę siętylko do tego cytatu. 900zł to nie jest dużo, wiem. Ale zawsze więcej niż 0. Ruszasz się, wychodzisz do ludzi, nie frustrujesz i nie nakręcasz się problemami. Poza tym jak dostajesz nawet te 900 zł to znaczy, że ktoś odprowadza za Ciebie składki i masz szansę na groszową emeryturę - mnie by to przekonało. Ja pracuję częściowo na etacie, częściowo samodzielnie z działalnością gospodarczą i powiem Ci, że chciałabym w okresie kryzysowym mieć ten komfort psychiczny, że nie dokładam do interesu, tylko kapie mi co miesiąc pensyjka - za pracę wiadomo. Więc mimo, że to kwota minimalna, nie gardziłabym nią jeżeli nie zarabiam nic... Takie moje zdanie
Też mieszkam w okolicy, gdzie ludzie twierdzą, że nie ma pracy 30% bezrobocia, a na ogłoszenia niewielu odpowiada... I potem przychodzą ludzie pod czterdziestkę, naliczają im urlopy i okazuje się, żefacet ma minimum, dalej 21 dni, o co kaman, przecież taki stary, pracować powinien przynajmniej 20lat - tak tylko albo tego nie robił,albo robił na czarno. W pracy fizycznej może być skutecznie aktywny max do 60lat i co potem? Emeryturę z dwudziestu lat uzbiera? Tyle na temat.
hehe Gatto przed 12 zawsze rano ;-)ja jeszcze bez kawy wybacz :tak:rano jak jadę do pracy to nie piję ,później albo w domu robię (tak jak dzisiaj) albo w pracy piję lopop czekamy teraz na katiuszkę ,Ani@k, no i resztę dziewczyn :tak:

idę po tę kawę bo nie zrobię jej w końcu :laugh2:

Hihi, to podobnie jak ja. Rano mleko, koło10pierwsza kawa, dzis sie przesunęło, więc zaraz idę ją zaatakować, smacznego!!

Muma a z Twoją Mamą, to może tak jak z zazdrosnym starszym rodzeństwem. Zorientowała się, że nowy ktoś będzie Cię bardzo mocno angażował czasowo i nie będzie terazmogła spędzaćz Tobą tyle czasu??

Ani@k - Ty naprawdę się teraz przygotuj bo przecież jakoś rok temu zaszłaś w ciążę.. kok.mnie kiedyś op.. , że to bzdety , ze kobieta często zachodzi w tym samym czasie w roku ( i u niej faktycznie to nie działa :-D)
U wielu osób jednak tak jest, więc &&&&&&&&&&&&&&:tak::tak:

Hehe ja rok temu waliłam glową w mur bo @ znowu przyłaziła.. ja zaciążona byłam dopiero w sierpniowym cyklu.. pod koniec sierpnia po raz ostatni zawitala u mnie @.. ale był czad wtedy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-) a może ta reguła jest taka, ze prawie rok??? oby;-)

Ani@k -tak to właśnie jest , prawie rok, ja poprzednio w kwietniu (1go) a teraz w lutym (8go) :tak::-D Tego się trzymajmy :tak:

Tasza - z moją mamą to bardziej złożony problem, generalnie wiecie, naprawdę od dziecka trzeba dziecku narzucić zasady i reguły bo ja tego nie ma to później człowiek się całe życie gubi i nie wie co i jak...

katiuszka -
się nie przeziębiłaś w przymierzalni - to osłabienie przedimplantacyjne :tak::tak:

A jaki efekt? Z trzech bab jedna ma dwójkę:happy:, a dwie pozostałe (w tym ja) pałują się żeby zajść w pierwszą ciążę. Ehh, bywa. Nic to, stwierdziliśmy z Pawłem, że nic na siłę, albo wystaramy się dalej z takim zakresem działań jaki sobie przyjęliśmy a równolegle pomyślimy nad zalegalizowaniem się żeby nie wykluczać możliwości adopcji - taki plan na dziś. I powiem Wam, że w końcu bardzo dobrze sięz tym czuję, chyba te wszystkie emocje usiadły, presja - nawet nie otoczenia tylko własna- jednym słowem jestem gotowa zaakceptować każdy możliwy scenariusz.
Obym tak dalej myślała, amen:happy:
No i piękne nastawienie ... oby tak dalej :) Zobaczysz że wszystko będzie ok

A ja sprzątam 9Idzie mi jak krew z nosa :confused2:) , gotuję gulasz wołowy -ale mięso=a będziemy w nim szukać bo chyba za dużo dodatków dałam:shocked2: to nie jest dobry dzień na robotę ....zdecydowanie ...
Bzzzz podobnież byaś wczoraj u lekarza, i co?
byłam, byłam i wszystko w porządeczku
yes2.gif

Muma dokładnie tak jak piszesz to osłabienie organizmu u kati i będą II kreski ,będą II kreski :-D:tak::-DAni@k do końca roku jeszcze mamy troszkę czasu kochana więc możesz sobie miesiąc wybrać ,który chcesz :tak:więc &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& .Mam znajomą która rodziła 2 lata temu(Szymka) w lipcu i teraz z drugim dzieciątkiem (Hanią) też w lipcu rodzi ;-)
bzzz mróweczko ....ja właśnie kończę :-)obiadek mam wczorajszy więc spoko,

a dzisiaj jadę z moją Małą na przesłuchanie do szkoły muzycznej na 15 ;-):tak:zobaczymy czy jej się uda zaplusować dodatkowo do średniej ocen ???

Ostatnia edycja:
reklama
Gatto, nie wiem, czy czegoś nie przekręcam teraz, ale doc kazał mi zawsze robić chyba 22-23d, hmm??
Zuzanka81, dzięki, w razie czego będę wiedziała gdzie uderzać:happy:
Ani@k, nic się nie stało,miło mi;-)

Aleksis1, co do schodkowego wzrostu tempki niedomogi lutealnej to się akurat u mnie zgadzało, ale czy to taka konkretna zasada, nie wiem...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry