reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

1 DZIECKO PO 30-STCE

heloł..

Gatto niestety do tej pory nie udało mi się porozmawiać z endokrynolog :-( jak do niej zadzwoniłam powiedziała że nasza rozmowa będzie raczej długo trwać i.. mam zadzwonić do niej jutro pomiędzy 20 a 21..:zawstydzona/y:

niedoczynności ani nadczynności dzięki Bogu chyba nie mam.. bo moje TSH wynosi 1,16 a FT4 1,47
jedynie prolaktyna wariuje choć na moje oko PRL podstawowa jest chyba ok bo 15,14 (najlepszy poziom prl jest do 15..) po obciążeniu 241,2..se zaszalała.. z tego co wyszukałam w necie - być może dostanę coś na zbicie.. może costangus (?) albo bromergon (?):zawstydzona/y: to pierwsze podobnież można bez recepty kupić.. bromergon łykałam po zabiegu.. i chyba tylko i wyłącznie jest na receptę..

staram się nie stresować i wyłączyć myślenie.. przez co łażę chyba jak otępiała:baffled: taki.. kurzy niebyt:sorry2:

Dziewczynki które jutro idą na wizytę - miłych wrażeń podczas oglądania Dzidziola na ekranie usg!!!!!!

reklama
Dziewczynki, wlasnie pogadalam z kolezanka, ktora urodzila na OI. Dala mi wskazowke wykonania badan genetycznych.
Znalazlam informacje na temat badan cytogenetycznych

Badanie cytogenetyczne (badanie kariotypu) polega na określeniu liczby jak i struktury chromosomów u danego człowieka.

Skutki kliniczne aberracji chromosomowych:

• Występowanie samoistnych poronień
  • Niepłodność

Badanie kariotypu a niepłodność

W praktyce klinicznej, za niepłodną uznaje się parę, u której nie dochodzi do ciąży po roku regularnego współżycia płciowego bez stosowania środków antykoncepcyjnych. Niepłodność może mieć różne przyczyny, w tym także genetyczne. W trakcie wizyty w Poradni Genetycznej oboje partnerzy powinni mieć wykonane badanie kariotypu. Jest ono konieczne ponieważ w kilku procentach przypadków u jednego z partnerów, spośród par z niepłodnością, stwierdza się aberrację chromosomową. Mogą to być aberracje chromosomów płci (np. zespół Klinefeltera u mężczyzn, zespół Turnera u kobiet), bądź aberracje chromosomów autosomowych (inwersja, duplikacja, nosicielstwo zrównoważonej translokacji chromosomowej). Nosicielstwo translokacji może powodować zaburzenia w procesie produkcji gamet (zaburzenia spermatogenezy lub oogenezy) prowadząc do niepłodności.

Badanie kariotypu – miej pewno

A co u naszej bzz, Mumy, Katiuszki? Kasica-opisz tu nam dokladnie, czego sie dowiedzieliscie.Please:tak:

Ja jestem slaba, ale mimo to mam ochote na slodkie. Ogladam "Casablance" i podgladam BB oczywiscie.

Kurde, ale sie najaralam tymi badaniami.Tylko czy to kasa za nie zaplaci? I czy dostane skierowanie. Musze poszperac w necie i sie wybrac do Jurka lekarza. Moze to u niego wyblagam?

w PL niestety na NFZ mozna zrobic te badania po 3-cim poronieniu. wczesniej nie dają skierowania. Koszt- kilka stów (nawet do 1000) od osoby, zbadac musi sie para.

reklama
Drogie Panie ale się rozpisałyście:) a ja przez ten czas leczo zrobiłam, coby mąż nie umarł śmiercią głodową:)

Które z Was jutro biegną na wizytę??

Do góry