reklama

1 DZIECKO PO 30-STCE

dziń dybry :tak:

Ewa pytałaś o skróty BCM i IMO

BCM - bez ceny minimalnej - używane w serwisach aukcyjnych
IMO - in my opinion - tłumaczyć chyba nie muszę ;-)

życzę miłego dnia :tak:

reklama
Cześć dziewczynki:-)

Właśnie skończyłam przestawiać kwiatki balkonowe do cienia, po wczorajszym dniu musiałam reanimować surfinie i maciejkę:baffled:
Mój pies biedaczek, też ledwo zipie nawet nie spał z nami w łóżku, tylko leżał na kafelakch w łazience.
Mam nadzieję, że w czasie mojego urlopu też będzie tak upalnie i wreszcie wejdę do morza bez szczękania zębami:-D
Sensi daj znać, że jeszcze jesteś z nami:-)
Carioca, Najka, Ewuś jak samopoczucie mamuśki?
Monik nam doktor też dał zielone światło już w w połowie maja, jednak nie byłam gotowa:sick:Może spróbujemy coś zdziałać w sierpniu nad morzem;-):-D
Leyna ja mojego psiurka polewam wodę tylko potem mam wszystkie łóżka i dywany mokre, gdyż pasjami się tam wyciera:-D
Wagnies aż tyle boćków to był jakiś znak;-):-)Podobno najlepiej, jak lecą:tak:
Buziaki dla wszystkich 30:-)

Witam się w dwupaku:-):-):-)uff jak dziś gorąco:szok:

Ewo przystopuj trochę:-D:-D:-D masz jeszcze sporo czasu na maluszkowe zakupy:tak::tak:. A teraz trochę wspomnień z początku mojej ciąży: ja przezcałą ciążę nie brałam żadnych witamin z wyjątkiem kwasu foliowego-i wyniki cały czas miałam bardzo dobre;-). Moim zdaniem racjonalne żywienie w zupełności zaspokaja potrzeby. I artykuł dla Ciebie:

Nowe poglądy na temat przyrostu masy ciała w ciąży.
0
Według najnowszych badań średni przyrost masy ciała w ciąży powinien wynosić 12-17 kilogramów. Rodzi się pytanie, dlaczego zaleca się aż tak wielki przyrost masy ciała?
0
Co tyle waży?*
Samo dziecko3,5 - 4,0 kg Przyrost masy gruczołu piersiowego0,5 - 1,0 kg Zwiększenie objętości krążącej krwi2,0 - 2,5 kg Przyrost tkanki tłuszczowej (zapas)2,5 - 3,5 kg Zwiększenie ilości płynów w organizmie0,5 - 1,0 kg Przyrost masy samej macicy1,0 - 2,5 kg Łożysko1,0 - 1,5 kg Płyn owodniowy1,0 - 1,5 kg
*/podane wartości mają charakter orientacyjny

Oczywiście zalecenia dotyczące przyrostu masy w okresie ciąży nie są takie same dla wszystkich kobiet. Kobiety o wysokim indeksie masy ciała (otyłe) powinny przytyć w granicach około 6 kg. Ale kobiety bardzo szczupłe (niski indeks masy ciała) powinny przybrać na wadze nawet 17 i więcej kilogramów.
[Indeks masy ciała oblicza się wstawiając do licznika ułamka wagę w kilogramach, a do mianownika wzrost - w metrach - podniesiony do kwadratu. Przykładowo kobieta o wzroście 160 cm i ważąca 50 kg ma niski indeks masy ciała (wynosi on - 19,4), kobieta o tym samym wzroście gdy waży 60 kg ma średni indeks masy ciała (wynosi on 23,4), gdy waży 75 kg ma wysoki indeks masy ciała (wynoszący - 29,2). Twierdzi się, że w tym ostatnim przypadku wystarczający byłby przyrost masy ciała w granicach 6 kilogramów.]

Wagnies ja do końca 37 tygodnia przytyłam 11 kg. i uwierz mi-ani krzty tłuszczyku na pupie, nogach,grzbiecie;-) tylko arbuz z przodu-kiedy stoję tyłem nikt nie pozna,że jestem w ciąży :-), apotem po 37 tygodniu-w ciągu niecałego tygodnia kilogram do przodu-i właściwie nie wiem gdzie przybył-pewnie Kuba rośnie w siłę:-D:-D.A jeżeli chodzi o obwód pasa-startowałam od ok. 68-teraz mam 106:szok::szok::szok: nieźle, co:tak:

A teraz trochę wspomnień z początku mojej ciąży: ja przezcałą ciążę nie brałam żadnych witamin z wyjątkiem kwasu foliowego-i wyniki cały czas miałam bardzo dobre;-). Moim zdaniem racjonalne żywienie w zupełności zaspokaja potrzeby.

Sensi ja się bardzo racjonalnie odżywiałam w czasie ciąży, nawet szpinak jadłam (bleee) a niestety, do końca brałam Hemofer (preparat żelazowy), bo miałam bardzo niski poziom hemoglobiny i hematokrytu we krwi. Dziamdziak wszystkie czerwone krwinki ze mnie wysysał ;-):-)

a w ciąży przytyłam 15,5 kg
startowałam z poziomu 68,5 przy wzroście 177 cm, przed samym porodem waga wskazała 84 kg :tak:
niestety... tłuszczyk na biodrach i udach został, mimo że schudłam w sumie 17,5 kg (byłam na diecie eliminacyjnej, bo młody miał skazę białkową)
a najgorsze jest to, że takie miałam fajne cycki.... a teraz, odkąd przestałam karmić, to mam mniejsze niż przed ciążą. i bardziej sflaczałe :-( wmasowywuję w nie przeróżne mazidła na ujędrnienie, ale kiepsko, kiepsko...

Antila moją owczarkę niemiecką ciężko zlać wodą... ona nie lubi wchodzić do wanny :-(

Moja babcia zawsze mówiła, ze dzidizusiów szuka się nie w kapuście, tylko w ogórkach ;-)

EWA - serdeczne gratulacje! Życzę spokojnych ciążowych miesięcy. Twoja dzidzia będzie miała chyba najpiękniejszą wyprawkę. Teraz już wiadomo jak z Tobą postępować - wystarczy postraszyć laparoskopią :-D Jak się czujesz ciężarówko?

A ja gdzie zostałam znaleziona skoro urodziłam się 25 grudnia-chyba w kiszonej kapuście albo kiszonych ogórkach :-D:-D:-D

Po głębszym zastanowieniu stwierdzam,że przcież pod choinką:-):-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry