reklama

1 DZIECKO PO 30-STCE

witajcie...
ja wczoraj przezylam chwile grozy,bo mialam lekkie na prawde bardzo lekkie plamienie,nawet ciezko to nazwac plamieniem i moja rodzinna mnie uprzedzala,ze moze wystapic... no i wieczorem troche mocno mnie kulo w lewym boku... ale mam nadzieje,ze wszystko bedzie ok... dalej sie bede obserwowac i w razie czego dzwonie do rodzinnej....
mam jeszcze do was pytanie o torbiele,moja nowa kolezanka stad miala dwie inseminacje w ostatnich dwoch miesiacach,do ktorych byla stymulowana najpierw clo a pozniej czyms innym,bo po clo miala podwojne wizje i bardzo zle je znosila... wczoraj miala usg i jej wyszlo,ze ma dwie wielkie torbiele ( 5 cm na jednym jajniku i 3,8cm na drugim) i oprocz nich wiele malutkich wokol... jest przerazona tymbardziej,ze trafila na lekarza konowala ( bardzo ma zle doswiadczenie z ta klinika,ktora w dodatku jest 100% platna,bo in vitro tu jest platne),ktory po usg wszedl do pokoju zeby je z nia omowic i jej powiedzial,ze ma zle wiesci,bo znalazl tumory jednak szybko sie poprawil torbiele... ona cala w szoku jakim cudem i to takie duze,gdy byla przez caly czas pod obserwacja,monitoringiem itp... poszla do lekarza prowadzacego,a ten jej powiedzial,ze torbiele zdarzaja sie czesto podczas stymulowania i one powinny sie wchlonac lub peknac... postraszyl ja,ze jak sie nie wchlona to beda ja ciac... nie przepisal zadnych lekow tylko kazal sie zglosic za miesiac... ona jest oczywiscie cala przerazona... na pewno juz nie wroci do tych lekarzy bo za 3 tygodnie wraca na dluzej do Polski,gdzie chce sie poddac in vitro ( tutaj jej powiedzieli,ze by to kosztowalo ok $17 000) ... staraja sie intensywnie o dziecko od grudnia ( wczesniej tez,ale ona byla w Kanadzie tylko 3 miesiace non stop i w tym czsie sie nie udalo)... poza tym ma bardzo nerwowa atmosfere z powodu bylej zony meza... wyniki badan obojga sa bardzo dobre i praktycznie z medycznego punktu widzenia nie moga znalezc przyczyny.... mnie sie wydaje,ze pewnie ona chce za bardzo,co my wszystkie przeciez tak dobrze rozumiemy.... rowniez ten lekarz na pytanie o laparoskopie powiedzial,ze on nie wierzy w to badanie,bo jest zbyt inwazyjne... jestem w szoku... jak w sasiednich miastach dwaj lekarze maja odmienne podejscie do leczenia i pacjenta i ona jeszcze za wszystko placila ja za nic..... tutaj nieplodnosc nie nalezy do "pakietu" leczenia refundowanego poza nielicznymi przypadkami i dlatego sa prywatne kliniki,ale czesc badan jak pobieranie krwi,hsg,usg itp sa refundowane... pisze to wszystko,bo chcialam was spytac czy ten lekaarz nie powinien jej przepisac jakis tabletek antykoncepcyjnych na te torbiele? czy rzeczywiscie one sie same wchlona w ciagu 1 cyklu? czy one tez moga peknac?
Vonko- super,ze sie odezwalas :-)
Leyna-weekend juz tuz tuz a i te dwa tygodnie do urlopu szybciutko mina...
Wagnies- jestem w szoku z tymi mandatami!
Carioca- czujesz sie przemeczona i ociezala,boz ty juz w trzecim trymestrze :-) zobaczysz jak szybciutko kilogramy same znikna jak sie pojawi Stasiu:tak: :-)
Monik75- czuje sie dobrze jedynie przemeczona i spiaca na okraglo... no i to wczorajsze plamienie mnie niezle wystraszylo,ale bedzie dobrze,musi....
Najko-odpoczywaj ile sie da!
Alek- jak ty sie czujesz?
Antilko-jak leczenie?
reszte 30-tek pozdrawiam....

reklama
Ewa ja nie wiem, jak u innych dziewczyn i czy to standard leczenia w takich przypadkach, ale kiedy kilka lat temu miałam 3-centymetrową torbiel na jajniku, to żeby ją "rozpędzić" brałam Orgametril. Po tym leku ładnie się wchłonęła. Najlepiej by było, gdyby koleżanka wybrała się do innego lekarza. Przy tak dużych torbielach lepiej nie czekać czy się samoistnie wchłonie.

Uważaj na siebie, dużo odpoczywaj. A jakby coś się działo niepokojącego to w try miga do lekarza goń :tak:

Leyna- ja jej powiedzialam,zeby wybrala sie do jej lekarza rodzinnego,ale ona jest tak zrazona do opieki lekarskiej tutaj - w ogole ona nie za bardzo sie tutaj odnalazla- ze juz nie chce miec z zadnym lekarzem nic wspolnego... czeka na wyjazd do Polski i ma juz umowiona wizyte na 29/08 ze specjalista od bezplodnosci w Krakowie... ja sie po prostu zdziwiwilam,ze jej nic nie przepisal i w ogole jak ja potraktowal... ja mam zupelnie inne doswiadczenia z lekarzami tutaj...
staram sie odpoczywac i nie zamierzam nic robic i obchodzic sie z sama soba jak z jajkiem... mam nadzieje,ze tylko niepotrzebnie panikuje,ale nigdy nic nie wiadomo i jestem w jeszcze dosc "mlodej" ciazy....

Leyna ja tez uwazam ze to jest ograniczenie wolnosci wyboru... i pewnie gdy to na mnie trafi to sie bede niezle klocila...
Tutaj wklejam artykul z GW w sprawie mandatow za oprowadzanie bez licencji... no comments....
"Sąd i grzywna za czytanie przewodnika
Rafał Romanowski 2007-03-29, ostatnia aktualizacja 2007-03-29 23:48
Kraków idzie na wojnę z nieposiadającymi licencji przewodnikami po mieście. Intensywne kontrole nie ominą cudzoziemców, a nawet... nauczycieli.

Fot. Adam Golec / AG Turyści pod Kościołem Mariackim

- Czytali na głos kolorowy przewodnik i wtedy ich złapaliśmy - cieszy się Tomasz Adamek, licencjonowany przewodnik Stowarzyszenia Oświatowego "Zamek Królewski". Opisuje nerwowe starcie z 20-osobową grupą turystów z Włoch, którzy w środę przyszli na Rynek Główny oglądać zabytki. Wskazując na Mariacki, Sukiennice i renesansowe kamienice, odczytywali stosowne fragmenty z książki o Krakowie. Do akcji wkroczyła straż miejska. Efekt - wysokie mandaty, wniosek do sądu grodzkiego, wszczęte postępowanie karne...

- W myśl ustawy o usługach turystycznych "grupa" to każde zbiorowisko powyżej 10 osób. Jeśli nieuprawniona do tego osoba pokazuje, opisuje, odczytuje jakiekolwiek informacje o zabytkach, oprowadzając taką grupę, popełnia wykroczenie! - przekonuje Adamek. Zwraca uwagę, że kary, jakie mogą ponieść tacy oprowadzający, są naprawdę surowe. - W całej Europie tak jest. Jeśli nie stosujesz się do przepisów - płać mandat! We Włoszech policja wlepia mandaty nawet 1000 euro. Nie widzę powodu, by w Polsce miało być inaczej- mówi w rozmowie z "Gazetą".

Akcja usunięcia z centrum Krakowa nieposiadających licencji przewodników ruszyła pełną parą w środę. W miasto wyszły patrole straży miejskiej w pełnym rynsztunku w towarzystwie pozostających pod skrzydłami urzędu marszałkowskiego przewodników z licencją. Cel jest jasny: zbadać, wykryć, ukarać, usunąć. - Kontrole odbywają się na prośbę samych przewodników. Aby uzyskać licencję, muszą się skończyć specjalne roczne kursy i szkolenia uwieńczone zdaniem trudnego egzaminu. W tym samym czasie nielegalni oprowadzacze odbierają im możliwość zarobku i uprawiają niedopuszczalną konkurencję - ocenia koordynująca akcją Elżbieta Kantor, dyrektor Departamentu Promocji, Turystyki i Współpracy Międzynarodowej Małopolskiego Urzędu Marszałkowskiego.

Pikanterii całej sprawie dodaje to, że karani mają być nawet... nauczyciele. - Obojętne, czy na Wawelu ktoś wykłada szkrabom historię, język polski czy plastykę.
Organizatorzy kontroli żalą się jednak, że oprócz Włochów nie złapano na gorącym uczynku prawie nikogo. - Ktoś puścił farbę i nielegalni się zwinęli. Nie było ich ani w południe pod Mariackim, ani o godz. 11 i 13 w Collegium Maius, ani w strategicznych miejscach Wawelu. Trudno, będziemy polować z ukrycia - zapowiada jeden z legalnych przewodników.

Grażyna Leja, pełnomocnik prezydenta ds. turystyki: - Całym sercem popieram te kontrole. Podczas ostatniej złapaliśmy nawet... kucharza pokazującego zagranicznej wycieczce zamek na Wawelu. Musimy dbać o jak najwyższą jakość usług turystycznych. Byle kto nie może tego robić. W przypadku włoskiej wycieczki apeluję do strażników o wyrozumiałość. Może się tak stać, że ci ludzie zrażą się do Krakowa i więcej tu nie przyjadą."

Ewa uwazaj na siebie!!!

Ewa

ja spec od torbieli :-);-) powiem tak: możesz jej polecić duphaston 2xpo1 żeby załagocić trochęte zmiany.
A najlepszy bylby albo lutenyl albo orgametril.

te torbiele mogą oczywiście same się wchłonąć po miesiącu - niektórzy tak mają , ale na wszelki wypadek lekarze podają leki.
także to ,ze ja wysłał na za miesiąc nie jest jakimś błędem. jedyne co musi uważać ,aby ta która ma 5 cm nie skręciła się - bo to jest groźne , wiec niech chociaż duphaston weźmie.

ostatnio dowiedziałam sie też ,ze po clo !! częściej powstają torbiele niż po gonadotropinach - koszt 100% większy ale szkoda,ze nikt wcześniej tego nie powiedział,zwłaszcza przy skłonnościach do torbieli.

Wagnies- jestem w szoku nad logika niektorych Polakow!!! mialam okazje zwiedzic wieksza czesc Europy bez przewodnikow i nigdzie nie wlepiono mi zadanego mandatu... sama oprowadzalam rodzine i znajomych po Paryzu,tez nigdy nie slyszalam,ze to moze byc nielegalne... czy nie szkoda im pieniedzy na tych kontrolerow? przeciez oni wiecej kosztuja niz ta akcja jest w ogole ( jesli w ogole jest legalna) warta.... na prawde jako Polacy co poniektorzy to maja wprost talent do wymyslania paranoi.....

Anusienka- dzieki bardzo za info... zadzwonie do niej po poludniu i jej powiem... ale ona brala clo tylko jeden cykl,w ostatnim brala cos innego... czy te leki mozna dostac bez recepty? ja sie oszczedzam i pewnie to plamienie to na okolicznosc @,ktora powinna byc na dniach... ale wiesz jak moze przestraszyc...

Oto sms'ek od Naszej Sensi:

"od dzis w domu bo maly mial zoltaczke. waga dzis 4 kg, mleka mam pod dostatkiem. Kubus grzeczny a ja czuje sie tak jakbym nie rodzila i waze mniej niz przed ciaza."

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry