reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

A jeśli dom będę miał... - czyli wszystko o czterech kątach

Z nowości budowlanych, był wczoraj Pan od centralnego - ma kosztować ok 30tys z kolektorami słonecznymi :dry:
Ale dokładną wycenę ma jeszcze zrobić

reklama
Weronikaa - zakładacie kolektory tylko do ogrzewania wody czy na całość? A liczyliście, kiedy Wam się zwrócą? (a takie branżowe zboczenie ...;-))

Ninja - o kolektorach to mąż już mówił jak jeszcze murów nie było :tak: A mamy mieć je do grzania wody, niestety nie liczyliśmy kiedy się zwrócą.
Wcześniej u rodziców w domu był bojler na gaz, r-ki przychodziły masakryczne :angry: (5 osób dorosłych), teraz zlikwidowali to i zamontowali jakoś pod piec centralnego. W zimie jest luz bo i tak się grzeje na grzejniki to i przy okazji woda jest ciepła, ale w lecie trzeba przepalić w piecu żeby zagrzać wodę.:dry::baffled:
Głównie dla tego "letniego wygodnictwa" zakładamy kolektory.

Weronikaa - kolektory Wam się nie zwrócą niestety - a pod piec centralnego można podłączyć w lato zasobnik na wodę tak, że rozpalasz w piecu raz w tygodniu i przez tydzień grzeje on tylko wodę - koszty minimalne i obsługa tego też praktycznie żadna.
Kolektory się mogą zwrócić po kilkudziesięciu latach, no chyba, że założy się najtańsze, ale znowu te padną za 5 lat...

Weronika mysmy tez przerabiali CO najpierw mielismy kominek ale niegrzał nam na wszystkie pokoje wiec przerobilismy i dokupilismy turbine ale tak czy siak dogrzewalism gazem a rachunki niestety małe nie byly:baffled: a róznica w temp pomiedzy parterem a poddaszem nieraz wynosiła 5st wiec to duzo:dry:
i 2 lata dobudowalismy kotownie i kuilismy pic który tak jak u twoich rodziców grzeje i wode i kalryfery:tak: rachunki mniejsze :rofl2: minus to ze niestety trzeba palic codziennie zeby zagrzac wode:dry:
ale eistety cos za cos;-)

a ja nadal grzebię w oknach:baffled: tym razem zmieniam kształty.. ale już wiem czego chce.. nie wiem tylko czy tak można, ale z tym to musze się do naszego projektanta przespacerować..

też myśleliśmy o kolektorach, ale jeszcze nie rozeznawałam tematu, więc wszystkie uwagi cenne:-) ninja dzięki:-)

My tez mamy co ale narazi tylko na kaloryfery bo juz funduszy braklo a inne rzeczy tez byly do zrobienia i tak po malutku bedziemy jeszcze troche w sypialni cos robic potem w lazience bo nie chcemy juz zadnych pozycze brac a do pokoju dla chlopakow juz zamowilismy tapete dzisiaj jest do odbioru u nas w sklepie ale znalazlam tez na alegro z tym ze jakies kolory sa tu blade niz normalnie
WIOSENNA PROMOCJA-DZIECIĘCA TAPETA-BORTA-sz.1,06 (365345561) - Aukcje internetowe Allegro
a sciany beda zielono -niebieski:-)

reklama
Kasik 25 fajowa tapeta - śliczny będą mieli chłopcy pokoik:tak:;-)!
weronikaa mój Małżon też na początku myślał o kolektorach, ale już się z nich wyleczył. Z obliczeń wyszło mu, że zanim się zwrócą to trzeba je będzie naprawiać, więc dajemy sobie z nimi spokój.
Skaba1 i jak tam Ci idzie z podejmowaniem decyzji?;-) Ciekawa jestem co wymyśliłaś z oknami..? A jakie kolorki domu przewidujesz - tak jak masz w projekcie?

A u nas trochę spokoju, bo dzięki temu, że leje nie musimy jeździć na budowę!:-) Póki co deszczyk podlewa nam strop i bardzo nas to cieszy:happy:. A co do decyzji to u nas okna, dachówka i więźba wybrana - wystarczy tylko zamówić i z głowy, uff Ja też muszę jeszcze rozeznać bramy garażowe, bo powiększyliśmy otwór i muszę je jeszcze raz wycenić. Na szczęście w tym temacie są cztery firmy na krzyż, więc luz...

Do góry