reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Alergia i problemy z nią związane

reklama
A może u nas to też AZS? Hania ma problem głównie z buźką - policzki są bardzo szorstkie, trochę krostek i czerwonawe i ma np. na rączce taki placek szorstkiej skóry. Mam zamiar kupić krem w aptece jakiś i zacząć ją smarować, ale może zacznę od balsamu Emolium, bo akurat mam. Zobaczymy.

Kania my robiliśmy testy na fundusz. Tyle, że nic w nich nie wyszło.
Nasza pediatra kochana powiedziała nam dzisiaj, że niestety tak jest, że bardzo często nic z tych testów w tym wieku nie wychodzi.
Ja jestem pewna, że on ma alergię.

Natomiast to co piszecie o skórze to niestety, ale skóra dzieci alergicznych jest bardzo wrażliwa. Nam alergolodzy (bo równolegle chodzimy do dwóch) zgodnie mówią, że nawet jak dziecko wyrośnie z alergii pokarmowej to alergikiem będzie już zawsze. Nie nazywają tego AZS-em, ale mówią, że właśnie głównie na skórze się to będzie przejawiało, ale nie tylko, bo może się też przemienić w alergię wziewną.
Mój mąż jako dziecko miał skazę białkową. Wyrósł z tego, ale teraz jest uczulony na kurz, na pyłki, na sierść kota. No i ma wrażliwą skórę, która np bardzo źle reaguje na słońce.

Happybeti
daj znać jak sprawdzisz co u Was z tym olejkiem. Ja sprawdziłam w innym rossmanie, w zupełnie innej części miasta i też tak jakby w ogóle nie było w asortymencie.

u Alicji znowu po tym olejku z babydreama skóra jakaś bardziej szorstka się zrobiła (mimo, iż na początku był dla niej jak najbardziej ok). I teraz się zastanawiam czy i ona AZS nie ma przypadkiem :cool: tym bardziej, że plecki są chropowate, brzuch też a zgięcia łokci+kolan są w krostkach :-( raz z mniejszym, raz z większym nasileniem ale jednak są... W czwarek zamówiłam znowu emolium, więc mam nadzieję, że jakoś się z tym upora chociaż na trochę :baffled:

no to ja się teraz zastanawiam bo może u Lenki to nie skaza tylko azs,plecki szorstkie chropowate kolanka też nieciekawe :confused::baffled:

KANIA- Przemek miał robione na NFZ i Piotruś NATOLIN też miał ostatnio.

Dziewczyny AZS ma na ogół podłoże alergiczne. Czyli występuje i AZS i alergia.W trakcie kontaktu z alergenem jest wysypka, a w trakcie braku alergenów i tak jest sucha szorstka skóra.

ROXi-a alfa-laktoalbuminy nie mieliście robionej?To białko niby najrzadziej uczula (niby najczesciej właśnie beta-laktoglobulina),ale u Przemka własnie najsilniejsza alergia na nie wyszła,a na tę beta-laktoglobuline nie jest uczulony.
dzięki za info, może następnym razem jak jeszcze bedziemy robić testy to zapytam o to :tak: No i nie wiedziałam że na laktoze to jakoś inaczej się robi testy :shocked2:

A o mleku nie miałam pojęcia że staniało bo zaopatrzyliśmy się przed końcem roku w mały zapas i do tej pory jeszcze mamy kilka puszek :-) Bałam się że będzie po nowym roku jakiś kryzys, albo problem z receptami a tu widze że wyszłam na tym jak zabłocki na mydle :dry: No ale grunt że jest taniej ;-)

natolin, u mnie w rossmanie nigdy nie było tego olejku z babydreama :no:

kania, dobrze, że dostaliście skierowania, a testy zawsze dobrze zrobić, może akurat u was coś konkretnego wyjdzie :sorry2: Chociaż nie wiadomo czy lepiej żeby nie wyszło nic :eek: a z drugiej strony zawsze to jakiś punkt zaczepienia będzie :happy2:

U Patryka nastapiło zaczerwienie plamek po zjedzeniu dwóch biszkoptów w ostatnich dniach :-(

ROXI :-(

u nas skóra jest nieco bardziej gładka. Wychodzi na to, że Alicji nie służy ten Rossmannowski olejek do kąpieli :confused2: od 2 dni kąpiemy ja w najzwyklejszym hippie dla całej rodziny i skóra zaczyna się wygładzać.Ciekawi mnie tlyko, czy to rzeczywiście kwestia płynu do kąpieli, czy może zupełnie nieświadomie wyeliminowaliśmy jakis alergen.

kania, niestety, po biszkoptach. Jestem 100% pewna :-( Przykro mi że i u Oliwki niezaciekawie
unhappy.gif

makuc, ja też wiele razy zastanawiałam się co tak naprawde miało wpływ na stan skóry, czasem nam się wydaje że to jakiś kosmetyk a to może być coś z jedzenia, nawet dawno podanego, albo odwrotnie ... a może coś zupełnie innego, co nam nawet do głowy nie przyjdzie :eek: :confused:przecież to oszaleć można :baffled:

reklama
czytam tak wlasnie o problemach skornych waszych maluchow i powiem wam ze Casperos tez mial problem z skora ma azs i lekarka powiedziala ze ta astma ktora ma to jest nastepstwem azs ale mamy sie nie martwic bo do 2 lat przejdzie.mial szorstka skore jak u slonia i wogole zaczerwienienia i wszystkie objawy ale lekarka powiedziala nam jedno ze dzieci ktore rodza sie w okresie zimowym i jesiennym to jest normalne bo jest wilgotno kazala kapac go max 2 razy w tyg i natluszczac i powiem wam nie mamy juz problemow kapie go w penatenie z oliwka plus dodaje zwyklej oliwki troszke i skora jest ok:-)nie smaruje balsamami itp.je wszystko.latem wogole nie ma problemow wiec moze cos w tym jest?moze sprobujcie ograniczyc kapiele i natluszczajcie skore.trzymam kciuki

Do góry