reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Alergia i problemy z nią związane

ja do letniej wody i potem mieszam co jakiś czas i jakoś wychodzi,dziś nagotowałam zupki -wyszło 10 słoiczków-z kurczaka "od sołtysowej " ze wsi :-),marchewka pietruszka seler z ogrodu od mamy a ten mały brzdęk nawet jednej łyżeczki nie chce zjeść:wściekła/y:

reklama
Elusia zrób mannę tak jak się robi budyń :-) Odlej trochę zimnej wody (np. pół szklanki), dosyp kaszy i wymieszaj. Resztę wody zagotuj. Do gotującej się wody dodaj wody z manną. Chwilkę pogotujesz mieszając i będzie gotowe. Jeżeli dodasz kaszy do zimnej wody, będziesz musiała cały czas mieszać aż się zagotuje. Nie ma sensu tyle stać nad garem a jeżeli nie będziesz mieszała to znowu wyjdą kluchy.

E-lona twoja Laura pije zwykłe mleko czy Nutramigen/Pepti, że zastanawiasz się nad HA? Jeżeli zwykłe a wysypka znika, to chyba nie ma sensu zmieniać :confused:

Ja nie widziałam mleka HA w opakowaniach mniejszych,niz puszka 400g.,z tego,co pamiętam,to w próbkach tez raczej nie było.Ja mysle,że jak dziecko dobrze toleruje mleko HA,to i zwykłe będzie ok.E-lona,rozumiem,że chcesz taka prowokację Laurze zrobic,tak?Żeby sprawdzic,czy to skaza białkowa,czy uczulenie na coś innego?U nas się powiodło -początkowo dawałam HA-nic nie było.Po trzech puszkach powoli przeszłam na zwykły Nan.Według mnie możesz spróbować- jak piszesz,że ostatnio u Was ok.,to to dobry moment- bedziesz od razu widziała,czy uczula.
Natuś,nie przejmuj się:-)- mój Tomir kiedys tez na pierwszy raz pochłonął miske zupki,a miał tylko spróbowac.Tak mu smakowało,że nie miałam serca mu odmówić:))).A Piotrus juz jadł inne słoiczki,więc powinno byc ok:tak:.

Aniawa Laura teraz pije zwykły NAN i tak jak napisała Happybeti chiałam zrobić prowokację i sprawdzić jak będzie po HA, ale zastanawiam się nad sensem tego, bo otworzę puszkę, a jej nie posmakuje to wyrzucę? Ostatnio dodałam jej łyżkę kleiku ryżowego do mleka to w ogóle nie chciała pić. Może zostawię już tak jak jest to zwykłe NAN, a HA komuś spróbuję odsprzedać.

Kto oprócz mnie nie wprowadził jeszcze glutenu?

e-lona ja nie podawałam i czekam przynajmniej do 10 m-ca. Tak jak happybeti napisała na innym wątku, nam lekarz tak doradził i powiedział że to nie jest ważne żeby dziecko jadło odrazu wszystko, spokojnie można poczekać żeby tylko szkód nie narobić i żeby nie uczuliło maleństwa.

Aniawa Laura teraz pije zwykły NAN i tak jak napisała Happybeti chiałam zrobić prowokację i sprawdzić jak będzie po HA, ale zastanawiam się nad sensem tego, bo otworzę puszkę, a jej nie posmakuje to wyrzucę? Ostatnio dodałam jej łyżkę kleiku ryżowego do mleka to w ogóle nie chciała pić. Może zostawię już tak jak jest to zwykłe NAN, a HA komuś spróbuję odsprzedać.

Kto oprócz mnie nie wprowadził jeszcze glutenu?

my też z glutenem czekamy po dzisiejszym głębszym zastanowieniu do 10mca,te 2 miesiące jeszcze jakoś wytrzymamy.

Elona,to jak pije zwykły Nan,to daj sobie spokój z tym HA- nie ma sensu otwierać,lepiej odsprzedać.A glutenu też nie daję- czekam do 10 mca.

A żółtko od kiedy można podawać? Dajecie już? Codziennie powinno się je dodawać do posiłku? I chyba po pół jest zalecane i nie wiem czy nie co drugi dzień. Kurcze nic już nie pamiętam :)

W schemacie żywienia piszą,że pół żółtka co drugi dzień do posiłku 7-8 mc.Ja jeszcze nie dawałam,powoli sie przymierzam,ale chyba zacznę od przepiórczych jajek- jak pisała Elusia,
mniejsze ryzyko alergii.No i chyba zdrowsze,z tego,co pamiętam.No,wtedy całe żółtko,bo one są mniejsze:tak:

reklama
A żółtko od kiedy można podawać? Dajecie już? Codziennie powinno się je dodawać do posiłku? I chyba po pół jest zalecane i nie wiem czy nie co drugi dzień. Kurcze nic już nie pamiętam :)

ja dałam na święta pierwszy raz i raczej nic nie działo się, więc chyba będę jej podawać, bo nie kontynuowałam od świąt,podobno mnie alergizuje przepiórcze

Do góry