reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Alergia i problemy z nią związane

E-lona, z tym mlekiem HA to chyba tak jak piszecie, tylko w przypadku zagrożenia alergią a nie jak ona już jest. My właśnie mieliśmy HA ale teraz go wogóle nie daje, czekam na wizyte u alergologa żeby nam powiedziała jakie mleczko możemy dawać jak skończe z cycaniem. A skończyć chce jak najszybciej bo coś czuje że to od czegoś co jem, albo wogóle uczulenie na moje mleko, jeśli to możliwe :baffled:

nice, natolin
, super że u was taka poprawa :-)

u nas niestety jest gorzej :-( wysypka na całych policzkach :-:)-( zaczynam podejrzewac drozdze, bo jakis czas temu odstawilam pieczywo, a wczoraj nazarlam sie ciasta drozdzowego :-(

reklama
Nice, Natolin super, że dzieciaczkom skóra się poprawiła.
Roxannka może być uczulenie na laktozę, którą masz w pokarmie (chyba gdzieś tak czytałam). Mam nadzieję, że u Twojego smyka skóra też się szybciutko wyleczy.
Natolina ten krem, który kupiłaś jest też dla niemowląt? Kto Ci go polecił?

Ja to chyba pojadę prywatnie do jakiegoś alergologa lub dermatologa i zapytam co i jak ze skórą Laury i jakie mleko dawać.

Posmarowałam kilka dni temu 2x skórę na ramionach elocomem i jest już wszystko mało widoczne. Jak myślicie, czy jeżeli alergia byłaby na mleko to wygląd skóry szybko by się znowu pogorszył? Bo nie wiem czy mam założyć, że na mleko nie ma alergii? Czy może odczekać tydzień i dalej obserwować. Bo może ten elocom tak długo działa.

E-LONA ale to znaczy, że mimo iż pije mleko to dzięki smarowaniu skóra jest OK?
a krem sama zakupiłam, bo alergolog kiedyś powiedział, żeby używać nanobase albo lipobase albo coś w tym stylu ( z końcówką base ;-) ) a ponieważ one tanie nie są ;-) to ja poszukałam jakiegoś tańszego odpowiednika plus później poczytałam na forum o dzieciach z AZS i kupiłam i na razie służy. chociaż buzi nim nie smaruję. tu wolę coś pewniejszego.

Zgadza się. To co było znika i nic nowego się nie pojawia. Jutro spróbuję uchwycić to na zdjęciu.
Tak na chłopski rozum to skoro na potencjalny alergen w mleku jest narażona cały czas to po smarowaniu skóra od razu by się pogarszała. A ja smarowałam chyba w weekend i nic od tego czasu się nie pogorszyło.
Sama przestałam jeść jabłka, marchewki i jej nie daję w ogóle słoiczków.

Podobno zwykła wazelina doskonale się sprawdza w natłuszczaniu skóry.

Elona,a zaobserwowałaś może czas reakcji Laury na jakikolwiek alergen?Jak szybko pojawia się wysypka?
Roxannka,jesli tak ,jak piszą dziewczyny,dziecko może byc uczulone na laktoze zawarta pokarmie,to czasem pomaga odciągnięcie tej pierwszej partii,właśnie bogatej w laktoze.Ale moga byc drożdże,albo gluten...
Natuś,Nice- bardzo sie cieszę,że skóra u Waszych maluszków wreszcie sie poprawiła:)))
co do mleka...po tym,jak zaobserwowałam,że Amelce nic nie jest,jak jem (delikatnie na razie) przetwory mleczne (w sumie jogurt naturalny i raz gałka lodów:)),kupiłam puszke mleka HA i daje jej po 100ml raz dziennie.Wolę HA,bo tam jednak część tych białek jest rozbita i dzięki temu jest lepiej przyswajalne,no i mniejsze ryzyko,że znów się uczuli.Jak na razie wszystko ok,skórka śliczna:).
A jeszcze jest promocja na linię Oillan(rabat 15%) ,tylko zapomniałam nazwy sieci tych aptek...bodajże Euro Apteki,ale dzis jeszcze sprawdzę na spacerze.Któraś może używała i może coś o nich powiedziec?Bo ja tez juz wymiekam przy tempie,w jakim idzie to Emolium:baffled:.A,i w Rossmanie na próbe kupiłam Babydream "Extrasensitive Ol-Bad" - tak sie to nazywa,dodaje sie kilka kropli do kąpieli.Cena rewelacyjna,bo cos ok.10 zł.:-).Zobaczcie sobie,jak będziecie.Jak na razie uzyłam kilka razy i super:-)- nie uczula i pieknie pielęgnuje skórkę:).

Dzieki ,Natuś:***.Ale skóra,mimo,ze bez wysypki,to nadal strasznie sie przesusza.Ale oby jak najmniej alergenów,mam nadzieje,że idzie ku dobremu.Może jej przewód pokarmowy wreszcie dojrzał na tyle,ze juz te białka nie przenikają przez ścianki jelit ?Co prwada jesli patrzec na geny,to ,niestety,po obu stronach u nas z tym nie za fajnie.No,ale może jakos w miarę łagodnie to przejdzie?

Happybeti super, że po nabiale Amelce nic już nie jest. A skórę to na całym ciele ma suchą?
A co do czasu pojawienia się wysypki to nie mam pojęcia, bo kurde nie wpadłam na to, żeby notować kiedy coś jej daje i kiedy skóra gorzej wygląda. Teraz tak będę musiała zrobić. Tylko, że Laura nie ma jakiejś typowej wysypki na całym ciele tylko na ramionach takie placki (no chyba, ze wysypka się zlała i wygląda jak placki)

A teraz dla porównania:
https://www.babyboom.pl/forum/dziec...-i-problemy-z-nia-zwiazane-49747/index14.html tu fotka sprzed posmarowania elocomem,
a poniżej zdjęcia po dwukrotnym posmarowaniu (dziś 4 dzień od ostatniego smarowania):
prawe.jpg prawe
lewe.jpg lewe
Nie wiem na ile to widoczne będzie, ale teraz jest to w kolorze żółtym troszkę ciemniejsze od reszty skóry.

Mleko cały czas daję jej bebilon1 zwykły i cyc. Jeżeli to nie będzie alergia na mleko to obstawiam jabłko, marchew lub banan, bo jej nie daję i sama nie jem.

reklama
happybeti wspaniałe wieści,a u nas też poprawa,już sama nie wiedziałam z czego te czerwone policzki i wyobraźcie sobie ,że odstawiłam na 2 dni kaszkę ryżową NESTLE bezsmakową i policzki gładziutkie jak pupcia niemowlaka:)bierzemy też LACIDOENTER bo miała problem z śluzem w kupkach i na szczęście też się poprawiło:):tak:

Do góry