reklama
renata borysek
Fanka BB :)
U nas też nikt nie pytał,my nie mamy alergii na nic także do głowy by mi to nie przyszło-za to o krwi pępowinowej słyszałam na każdej wizycie...(hmm czyżby dlatego że wiąże się to z kasą
)?

nice-girl
Mnie pytali o alergie, ale to chyba standardowe pytanie i nie tyczy się raczej możliwości wystąpienia alergii u dziecka tylko chodzi o to czy kobieta nie jest na coś uczulona, na jakieś leki itp żeby potem jazdy nie mieli, że podali coś niedozwolonego. Ja np jestem uczulona na kwas acetylosalicylowy (aspiryna itp) i ibuprofen i dostaje po tym duszności. Więc wydaje mi się że z tym pytaniem w szpitalu to chodzi o pacjenta którego przyjmują, oni nawet mają odpowiednią rubrykę w tej karcie, którą wypełniają jak przyjmują do szpitala.
U nas w szpitalu też o nic nie pytali. Zresztą miałam nadzieję, że Wojtek nie będzie alergikiem, bo żadne z nas nie jest (córka skłonności alergiczne odziedziczyła po swoim tacie).
Wczoraj spróbowałam dać małemu kaszki zbożowej i mamy problem. Wojtek chyba jest uczulony na gluten :-( Dzisiaj rano wysypka, która już schodziła, wyglądała na zaognioną. Nie wiem czy to zbieg okoliczności i młody zgrzał się w nocy (był grubiej ubrany) czy uczula go ta kaszka (wcześniej manna). Raczej wychodzi na to drugie.
Wczoraj spróbowałam dać małemu kaszki zbożowej i mamy problem. Wojtek chyba jest uczulony na gluten :-( Dzisiaj rano wysypka, która już schodziła, wyglądała na zaognioną. Nie wiem czy to zbieg okoliczności i młody zgrzał się w nocy (był grubiej ubrany) czy uczula go ta kaszka (wcześniej manna). Raczej wychodzi na to drugie.
natolin
mojego manna też uczulała...
a dzisiaj byliśmy u alergologa, nie tego co zawsze tylko u takiego co na wizytę u niego czekaliśmy kilka miesięcy, taki z polecenia.
no i powiem tak: pani bardzo miła i uspakajała mnie. powiedziała, że większość dzieci z alergii na mleko wyrasta, w różnym wieku, ale wyrasta.
kazała rozszerzać normalnie dietę, bez próbowania produktów mlecznych i nic wołowego no i nie przejmować się każdą krostką, bo on po prostu ma wrażliwą skórę i może na różne rzeczy reagować, szczególnie teraz na wiosnę.
dlatego powiedziała, żeby teraz na wiosnę dawać 2 razy dziennie po 3 kropelki zyrtexu.
i na jesień przyjść kolejnym razem.
aha, i ulał przy pani doktor, więc powiedziała, żeby mu zagęszczać sinlaciem, ja przyznałam, że wolałam nie zagęszczać, bo jest grubiutki, ale ona na to, że lepiej chociaż trochę mu zagęścić, bo lepiej, żeby nie ulewał. no i chyba tyle.
a dzisiaj byliśmy u alergologa, nie tego co zawsze tylko u takiego co na wizytę u niego czekaliśmy kilka miesięcy, taki z polecenia.
no i powiem tak: pani bardzo miła i uspakajała mnie. powiedziała, że większość dzieci z alergii na mleko wyrasta, w różnym wieku, ale wyrasta.
kazała rozszerzać normalnie dietę, bez próbowania produktów mlecznych i nic wołowego no i nie przejmować się każdą krostką, bo on po prostu ma wrażliwą skórę i może na różne rzeczy reagować, szczególnie teraz na wiosnę.
dlatego powiedziała, żeby teraz na wiosnę dawać 2 razy dziennie po 3 kropelki zyrtexu.
i na jesień przyjść kolejnym razem.
aha, i ulał przy pani doktor, więc powiedziała, żeby mu zagęszczać sinlaciem, ja przyznałam, że wolałam nie zagęszczać, bo jest grubiutki, ale ona na to, że lepiej chociaż trochę mu zagęścić, bo lepiej, żeby nie ulewał. no i chyba tyle.
Nat,ja właśnie mam takie podejście- Amelka ma delikatną,łatwo przesuszającą się skórkę od urodzenia i wiem,że musze o to dbać.A jeśli nie ma mocnej wysypki,takiej nagłej,jak np.kiedys po płynie do płukania,po Oilatum,marchewce czy truskawkach,to nie panikuję.Byłam na ścisłej diecie,nie podawałam jej nic "podejrzanego",a skórka i tak nigdy idealna nie była.
Nie wiem,jak z tym Sinlakiem,bo on faktycznie b. kaloryczny i ja odstawiłam właśnie przez to...czy to musi byc Sinlac,czy zwykły kleik ryżowy by nie wystarczył???
Zyrtec tez nam na wiosne lekarz zalecił- ale 5 kropli dziennie.Dobrze,że ona go dobrze toleruje,bo widze poprawę...ech,przecież tak naprawdę nie wiemy,skąd te wysypki...równie dobrze może byc jakies pylenie,roztocza,pleśnie...a tego nijak nie unikniemy....:-(
Aaa,a w szpitalu to pytanie o alergie było "w temacie" choroby występujące w rodzinie- nie pytali tylko o moje alergie,czy jestem na coś uczulona,tylko o obciążenia dziedziczne...pamiętam
Nie wiem,jak z tym Sinlakiem,bo on faktycznie b. kaloryczny i ja odstawiłam właśnie przez to...czy to musi byc Sinlac,czy zwykły kleik ryżowy by nie wystarczył???
Zyrtec tez nam na wiosne lekarz zalecił- ale 5 kropli dziennie.Dobrze,że ona go dobrze toleruje,bo widze poprawę...ech,przecież tak naprawdę nie wiemy,skąd te wysypki...równie dobrze może byc jakies pylenie,roztocza,pleśnie...a tego nijak nie unikniemy....:-(
Aaa,a w szpitalu to pytanie o alergie było "w temacie" choroby występujące w rodzinie- nie pytali tylko o moje alergie,czy jestem na coś uczulona,tylko o obciążenia dziedziczne...pamiętam

Ostatnia edycja:
natolin
HAPPYBETTI kupiłam ten sinlac, ona mówiła też o innych kaszkach, ale powiedziała, żeby dużo tego nie dodawać tylko trochę zagęścić. i po Twoim poście jeszcze mi się przypomniało, że pani doktor mówiła, żeby mu nie podawać owoców drobnopestkowych, nawet kaszek o takich smakach.
reklama
renata borysek
Witajcie-ja chyba muszę zmienić podejście tak jak to u was jest tzn jak jest w miarę ok to się nie przejmować bo inaczej zwariuje,niby nic nie zjadłam ostatnio nawet odrobinę podejrzanego a tu od wczoraj wysypka i drapanie-normalnie załamka.ostatnio przeczytałam o jakiś polączeniach krzyżowych alergenów chodzi głównie o to że np te drobno pestkowe o których piszecie uczulają tylko wtedy jak pyli brzoza
wpadłybyście na to??jak znajdę link z tą tabelą to podeśle
już mam http://www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Alergeny_krzy%C5%BCowe
i jeszcze tabela pylenia roślin tak aby cały komplet był:-)
http://cafeteria.pl/zdrowie/choroby-cywilizacyjne/kalendarium-alergika/

już mam http://www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Alergeny_krzy%C5%BCowe
i jeszcze tabela pylenia roślin tak aby cały komplet był:-)
http://cafeteria.pl/zdrowie/choroby-cywilizacyjne/kalendarium-alergika/
Ostatnia edycja: