reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Alergia i problemy z nią związane

reklama
Kupki to nie mają za bardzo znaczenia,chyba że jestbiegunka i takie śluzowate,albo zielone cuchnące.A jak robi 3 kupki,ale normalne to raczej wszystko ok.

Ja poprosiłam pediatrę o skierowanie na ten oddział alergologii 1dnia,no ale to było coś jak do alergologa i tam dopiero nam badania porobili i oni decydowali o tym jakie testy.

Na laktoze nie można zrobic testu z krwi,z tego co mi wiadomo, tylko to sie robi jakąś krzywą laktozową i to w warunkach szpitalnych, pobiera sie krew kilkukrotnie po podaniu odpowiedniej dawki laktozy.

ROXi-a alfa-laktoalbuminy nie mieliście robionej?To białko niby najrzadziej uczula (niby najczesciej właśnie beta-laktoglobulina),ale u Przemka własnie najsilniejsza alergia na nie wyszła,a na tę beta-laktoglobuline nie jest uczulony.

U nas tak sobie.NIe ma niby zadnej wysypki i plam ale skóra pozostawia sobie wiele do życzenia.Jest szorstka i chropowata.Dużą poprawę zauważyłam po odstawieniu od cycka bo jakby nie patrząc zawsze coś tam zjadłam i mały już miał a teraz to bardziej mogę przypilnować co tylko on je.Nie wiem ale skóra chyba się przyzwyczaja do tych wszystkich kremów typu emolium oilatum i już po jakimś czasie nie reaguje na nie.Chyba odstawię to wszystko i przejde na jakiś zwykłe dziecięce kosmetyki jakieś nivea czy cuś.

Renata alergolog nic wam nie mówiła o AZS? Może to nie przyzwyczajenie do kosmetyków a objawy atopowego zapalenia skóry? U różnych osób mogą mieć różne nasilenie. Moja córka ma suchą, szorstką, chropowatą skórę właśnie z powodu AZS. Dopiero w momencie nasilenia choroby pojawia się wysypka, plamy i okropne swędzenie.

Nie wiem czy już wiecie więc napiszę. Byłam wykupić receptę na pepti,którą dostałam w środę i teraz jest odpłatność 30% (a nie 50)i Pepti kosztuje 7,06zl:-)

Renata,u nas jak u Aniawy...:-(- nawet,jak nie ma wysypki,to skóra i tak sucha i szorstka,w różnym nasileniu.I tez nie sądzę,by to było "przyzwyczajenie"- AZS takie już jest i nic nie poradzimy,możemy tylko starac się jakoś to łagodzić .Nawiasem mówiąc,u nas Oilatum bardzo uczulało,podobnie u bratanicy było.Emolium jest ok..No,ale cudów nie ma,smarować muszę codziennie,taka już jej "uroda".Kąpię w olejku Babydream,bo jej służy,a po kąpieli emulsja do ciała Emolium.

Nice ja już kupowałam,więc wiem :-)
Happybeti dobrze, że napisałaś tego posta, bo już od dawna mam Cię zapytać i zapominam - kupowałaś ostatnio ten olejek? Bo w moim rossmanie go nie ma :-( i nie, że pusta półka, tylko w ogóle jakby nie było go w ofercie już czy coś :-(

u Alicji znowu po tym olejku z babydreama skóra jakaś bardziej szorstka się zrobiła (mimo, iż na początku był dla niej jak najbardziej ok). I teraz się zastanawiam czy i ona AZS nie ma przypadkiem :cool: tym bardziej, że plecki są chropowate, brzuch też a zgięcia łokci+kolan są w krostkach :-( raz z mniejszym, raz z większym nasileniem ale jednak są... W czwarek zamówiłam znowu emolium, więc mam nadzieję, że jakoś się z tym upora chociaż na trochę :baffled:

Nat,ostatnio nie kupowałam...:confused::confused::confused:.Hm...ciekawe....muszę sprawdzić...Oj,przykro by było,jakby zniknął:-(
Makuc - raczej to jest AZS:-(- u naszych dzieciaczków zazwyczaj idzie to w parze z alergią:(

reklama
Dzięki Nice za info, bo my właśnie dostaliśmy dziś receptę na mleko ze zniżką 30% :-) no i faktycznie potaniało.
Dostaliśmy do poradni alergologicznej skierowanie, więc może uda się testy zrobić na NFZ, czy któraś z Was robiła, czy w ogóle robią na fundusz???

Do góry