Ewciak1007
Fanka BB :)
Powiedzcie mi jakie choroby tak naprawdę wykrywają macierze. W internecie nie ma dokładnej listy choróbZależy mi na dokładnej wymianie
A można wiedzieć czemu pytasz czy coś niepokojącego wyszło na usg ? Czy po prostu ?
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Powiedzcie mi jakie choroby tak naprawdę wykrywają macierze. W internecie nie ma dokładnej listy choróbZależy mi na dokładnej wymianie
Dostałam dziś telefon od genetyka. Wynik amniopunkcji prawidłowy zdrowa dziewczynamikromacierze nie robiłam. W czwartek jeszcze czeka nas echo serca mam nadzieję że serduszko również zdrowe ❤
Mam taką samą sytuację jak Ty i mi genetyk powiedziała, że moje ryzyko nie wzrasta przez to że mam siostrę z ZD. Typ ZD wskazuje, że u mojej siostry ZD nie jest dziedziczny, a więc przytrafił się mojej mamie, tak jak może każdej innej kobiecie i mnie to nie obciąża. Moje ryzyko z racji wieku było 1:625, a po uwzględnieniu innych czynników, nawet mimo wysokiej bety wyszło 1:21000. Genetyk mówiła, że przez przypadek w rodzinie mam prawo do darmowych badań, ale żebym się nie obawiała, bo nie jestem bardziej narażona niż inne kobiety.Przejrzalam kilka stron tego forum sprzed killu lat ale widze ze wymiana doświadczeń w kwestii aminopunkcji wciąż aktualna. Chcialam podzielić się swoim przypadkiem i jednocześnie zapytać czy ktoś słyszał o przypadku wystąpienia ZD w kolejnym pokoleniu, tj. żeby matka i córka miała dziecko z ZD, mając jednocześnie inne zdrowe dzieci?
Mam młodszą siostre z ZD i dwoje zdrowego rodzeństwa. Obecnie jestem w trzeciej ciąży i z racji wieku (37) mialam badania prenatalne czyli usg i test pappa. Usg genetyczne wyszło prawidłowe, tak jak w moich poprzednich ciążach. Natomiast wynik Pappy jest lekko ponizej 0,5 a dokładnie 0,48. HCG jest 1,93. Z racji wyników biochemicznych ryzykoZD skorygowane do 1:64. Oczywiście w wywiadzie zostało uwzględnione obciążenie rodzinne co raczej mialo wplyw na ryzyko skorygowane. Pisze raczej bo w opisie nie na tej informacji, natomiast lekarka juz przy usg mi oznajmila ze z powodu siostry w wyniku bede miala zalecenie do aminopunkcji. Trochę mnie zdenerwowaly te wyniki bo wiem że z racji wieku ryzyko jest ale ryzyka pozostałych trisomii spadły bardzo, są wręcz nieistotne. Poza tym dziwię się, że wzięto pod uwagę zd w rodzinie, bo z racji pozostałych zdrwych dzieci, nie może tu być mowy o ryzyku dziedzicznym a jedynie populacyjnym.
Psychicznie nie jestem w stanie poddać siesię aminopunkcji a potem oczekiwaniu na wynik i stwierdzam, że to statystycznie wręcz bardzo malo prawdopodobne żeby zdarzyła sie taka wada w dwóch pokoleniach. Czy ktoś słyszała, czytał o takim przypadku?
stwierdzam, że to statystycznie wręcz bardzo malo prawdopodobne żeby zdarzyła sie taka wada w dwóch pokoleniach
Dziewczyny wczoraj otrzymałam wyniki macierzy - zdrowa dziewczynka ☺ oby Echo serduszka wyszło dobrzeWitam już po amnio, prawie nie bolało. Wyniki Macierze za tydzień. Czekam zniecierpliwiona
Dziekuję za tą informację, tak jak wspominałm lekarka w poradni badań prenatalnych mi powiedziała ze bez względu na wynik krwi i tak da mi zaleceniw do aminopunkcji co w tym przypadku wydało mi się dziwne, bo ryzyko jest populacyjne.Genetyk mówiła, że przez przypadek w rodzinie mam prawo do darmowych badań, ale żebym się nie obawiała, bo nie jestem bardziej narażona niż inne kobiety
Możesz sobie wpisać fmf risk calculator i obliczyć sama ryzyko. W tym kalkulatorze jedyne co ma wpływ na wynik to ewentualnym Z.D. w poprzednich Twoich ciążach a nie w rodzinie.
No właśnie już znalazłam ten kalkulator i spawdziłam że faktycznie chodzi tylko o biochemię-niestety.Zakładamy, że u Twojej mamy Z.D. nie był dziedziczny
Przy takim ryzyku warto zrobić płodowe DNA. Chwilę czekania i ciężar z głowy zdjęty. Ja robiłam pomimo ryzyka 1:300 ponieważ miałam 39 lat .Przejrzalam kilka stron tego forum sprzed killu lat ale widze ze wymiana doświadczeń w kwestii aminopunkcji wciąż aktualna. Chcialam podzielić się swoim przypadkiem i jednocześnie zapytać czy ktoś słyszał o przypadku wystąpienia ZD w kolejnym pokoleniu, tj. żeby matka i córka miała dziecko z ZD, mając jednocześnie inne zdrowe dzieci?
Mam młodszą siostre z ZD i dwoje zdrowego rodzeństwa. Obecnie jestem w trzeciej ciąży i z racji wieku (37) mialam badania prenatalne czyli usg i test pappa. Usg genetyczne wyszło prawidłowe, tak jak w moich poprzednich ciążach. Natomiast wynik Pappy jest lekko ponizej 0,5 a dokładnie 0,48. HCG jest 1,93. Z racji wyników biochemicznych ryzykoZD skorygowane do 1:64. Oczywiście w wywiadzie zostało uwzględnione obciążenie rodzinne co raczej mialo wplyw na ryzyko skorygowane. Pisze raczej bo w opisie nie na tej informacji, natomiast lekarka juz przy usg mi oznajmila ze z powodu siostry w wyniku bede miala zalecenie do aminopunkcji. Trochę mnie zdenerwowaly te wyniki bo wiem że z racji wieku ryzyko jest ale ryzyka pozostałych trisomii spadły bardzo, są wręcz nieistotne. Poza tym dziwię się, że wzięto pod uwagę zd w rodzinie, bo z racji pozostałych zdrwych dzieci, nie może tu być mowy o ryzyku dziedzicznym a jedynie populacyjnym.
Psychicznie nie jestem w stanie poddać siesię aminopunkcji a potem oczekiwaniu na wynik i stwierdzam, że to statystycznie wręcz bardzo malo prawdopodobne żeby zdarzyła sie taka wada w dwóch pokoleniach. Czy ktoś słyszała, czytał o takim przypadku?