reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Nie ma co się nakręcać. Kaśka ma racje każde miejsce ma swoje procedury. Mozaika będzie dobrze do lekarza już we wtorek :) pisałam ci że ja mam na wypisie 28 dni - ciekawe kto by ta długo czekał... mnie też jak zaboli od razu doszukuje się czegoś złego ale wtedy przypominam sobie słowa babki że to wkłucie w mięsień będzie odczuwalne 2-3 dni, więcej odpoczynku i będzie ok :)

Po 28 dniach to wynik już będzie :)

reklama
Hej:)
Mam do Was kilka pytań. Bardzo interesuje mnie wątek o badaniach prenatalnych.
Obecnie jestem w 8 tyg. ciąży, z racji wieku dostałam skierowanie do poradni genetycznej.
Powiedźcie czego mogę spodziewać się na pierwszej wizycie w poradni? Na podstawie czego lekarz decyduje jakie badania należy wykonać? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Hej:)
Mam do Was kilka pytań. Bardzo interesuje mnie wątek o badaniach prenatalnych.
Obecnie jestem w 8 tyg. ciąży, z racji wieku dostałam skierowanie do poradni genetycznej.
Powiedźcie czego mogę spodziewać się na pierwszej wizycie w poradni? Na podstawie czego lekarz decyduje jakie badania należy wykonać? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Chyba każdy przypadek jest inny :) ja mam syna z aberracją chromosomową XQ25. Syn był diagnozowany w poradni genetycznej i my z mężem także pod kątem przekazania choroby. U nas okazało się, że aberracja syna jest przypadkowa ale genetyk zalecił badania prenatalne w kolejnej ciąży. I tak lekarz ginekolog skierował mnie na badania prenatalne ... w centrum zrobiono mi usg + test pappa. Z powodu na problem z pomiarem kości nosowej dostałam skierowanie na amniopunkcję.

Jeśli USG i test jest OK. raczej nie robią amniopunkcji ale to zależy od przypadku.

U mnie sprawa wygląda tak: mam 40 lat, za sobą 2 ciąże i 2 zdrowe córki. Siostra rodziła po mnie i ma zdrowego syna oraz 6 letnią córkę z zespołem Turnera. Zastanawiam się czy z automatu na wiek i chorobę w rodzinie dostanę skierowanie na amniopunkcję czy może w pierwszej kolejności przeprowadzą test PAPPA itp. Przede mną jeszcze USG po 11 tyg. i co wtedy? Przypuśćmy, że wynik USG będzie prawidłowy, ale nie pokaże zespołu Turnera i innych wad.

U mnie sprawa wygląda tak: mam 40 lat, za sobą 2 ciąże i 2 zdrowe córki. Siostra rodziła po mnie i ma zdrowego syna oraz 6 letnią córkę z zespołem Turnera. Zastanawiam się czy z automatu na wiek i chorobę w rodzinie dostanę skierowanie na amniopunkcję czy może w pierwszej kolejności przeprowadzą test PAPPA itp. Przede mną jeszcze USG po 11 tyg. i co wtedy? Przypuśćmy, że wynik USG będzie prawidłowy, ale nie pokaże zespołu Turnera i innych wad.

Trudno coś prorokować. Teoretycznie jeśli USG będzie OK. i test wyjdzie dobrze, to nie powinni kierować na amniopunkcję. Jednak to lekarz prowadzi leczenie a to i tak TY podejmiesz decyzje.

Wydaje mi się, że najpierw skierują Cię na usg genetyczne z testem Papp'a, ale bez względu na ich wynik sam Twój wiek jest wskazaniem do amniopunkcji. Więc usg i Papp'a może wyjść ok, ale będziesz mogła zrobić amnio. Rozważasz ją?

No właśnie, naczytałam się troszkę o teście Papp'a i mam mieszane uczucia, ten test to rachunek prawdopodobieństwa, który nie przemawia do mnie. Zobaczymy co powie lekarz w poradni, jeżeli zaleci amniopunkcję to raczej się na nią zdecyduje. Ogólnie ciąża przebiega wzorowo, gdyby nie spóźniająca się miesiączka i pozytywny test nie podejrzewałabym ciąży. Do tej pory zrobiłam podstawowe badania czyli morfologia , mocz, kreatynina, krzywa cukrowa i wyniki super, lekarz nawet powiedział "ma pani wyniki jak poborowy":)
Czy któraś z Was była w poradni genetycznej w Poznaniu?

No właśnie, naczytałam się troszkę o teście Papp'a i mam mieszane uczucia, ten test to rachunek prawdopodobieństwa, który nie przemawia do mnie. Zobaczymy co powie lekarz w poradni, jeżeli zaleci amniopunkcję to raczej się na nią zdecyduje. Ogólnie ciąża przebiega wzorowo, gdyby nie spóźniająca się miesiączka i pozytywny test nie podejrzewałabym ciąży. Do tej pory zrobiłam podstawowe badania czyli morfologia , mocz, kreatynina, krzywa cukrowa i wyniki super, lekarz nawet powiedział "ma pani wyniki jak poborowy":)
Czy któraś z Was była w poradni genetycznej w Poznaniu?
Hej mi też Papa namieszał w głowie tyle stresu zrobił ... nie wiem czy drugi raz bym go robiła i fundowała sobie tyle dni wahań. Samo Usg prenatalne - jeśli wyniki są ok powinno wystarczyć.
NIe byłam w poradni genetycznej w Poznaniu ale miałam za to robioną amniopunkcje w Poznaniu na Polnej. To było dopiero wczoraj więc na świeżo - jestem mega zadowolona z opieki i samego badania. Napiszę więcej jak minie trochę czasu, póki co jest ok :)

bobus101 W którym tygodniu ciąży miałaś amniopunkcję?
Ja jestem już zarejestrowana na Polną na 26 września, ale moja pani ginekolog daje skierowania do innej poradni w Poznaniu, ale do jakiej tego dowiem się 13 września bo wtedy mam u niej wizytę. Rozumiem, że na pierwszej wizycie przeprowadzą wywiad i zrobią USG prenatalne i co potem? ewentualny test Papp'a lub amniopunkcja dopiero na kolejnej wizycie?

reklama
Hej ja jestem aktualnie 17+5, amniopunkcja wczoraj była. Na wizycie pierwszej masz wywiad usg i pobranie krwi. Z usg masz wynik/obraz i pomiary od razu , na krew czekasz ok 2 tyg. z wyniku wychodzi statyczne zagrożenie i kolejny krok amniopunkcja.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry