brzuszek32
Zaciekawiona BB
Jak znajdziesz, napisz proszę bo jestem bardzo ciekawa.Nie pamietam. Poszukam bo juz trochę czasu minęło.
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Jak znajdziesz, napisz proszę bo jestem bardzo ciekawa.Nie pamietam. Poszukam bo juz trochę czasu minęło.
Jak najbardziej zmień lekarza, bo w ciąży ważne jest żeby mieć do niego zaufanie. A u mnie to sprawa bardziej złożona, bo ja mam rzadką translokacje pomiędzy chromosomami i u mnie jeśli już byłoby dzieciątko chore to na tyle że albo nie żyłoby zbyt długo z wadami fizycznymi albo mogłoby żyć dlugo i być warzywkiem. Przy tym co mam to ciężko było stwierdzić co może być, bo to zależy jaki zestaw chromosomów dostanie i dlatego amniopunkcja to jedyne rozwiązanie. A co do szacowania ryzyka to tylko prawdopodobieństwo i to zwykle niemiarodajne. Będzie dobrze!Jeśli mogę zapytać Paulaa87 jakie miałaś ryzyko???? Pewnie czytałam ale już nie pamiętam. Jestem totalnie rozbita. Dzisiaj mam wizytę u innego lekarza i chyba on będzie prowadził ciążę. Do obecnej lekarki straciłam zupełne zaufanie.
Ja jestem 26.09 na Polnej, więc się miniemy ale będziemy na wynik czekać razem..robiłam prenatalne usg i badanie krwi tzw. test pappa. usg wyszło ok,
12+5 tc
crl 63mm
bpd 21mm
nt 0,8mm
fhr 159
ale krew fatalnie, dajac ryzyko trisomii 21 1:43
Tez nie mam z usg informacji o przepływach i sercu. Tylko te wymiary co podałam.
Czy zwykły kariotyp pozwoli ustalić translokacje? bo to już badanie mikromacierzy ale może się mylę.Jak najbardziej zmień lekarza, bo w ciąży ważne jest żeby mieć do niego zaufanie. A u mnie to sprawa bardziej złożona, bo ja mam rzadką translokacje pomiędzy chromosomami i u mnie jeśli już byłoby dzieciątko chore to na tyle że albo nie żyłoby zbyt długo z wadami fizycznymi albo mogłoby żyć dlugo i być warzywkiem. Przy tym co mam to ciężko było stwierdzić co może być, bo to zależy jaki zestaw chromosomów dostanie i dlatego amniopunkcja to jedyne rozwiązanie. A co do szacowania ryzyka to tylko prawdopodobieństwo i to zwykle niemiarodajne. Będzie dobrze!
Tak, u mnie tylko było klasyczne badanie kariotypu metodami GTG i FISH. Z tego co wiem badanie mikromacierzy jest o wiele dokładniejszeCzy zwykły kariotyp pozwoli ustalić translokacje? bo to już badanie mikromacierzy ale może się mylę.