Cześć dziewczyny,
melduję, że byłam u swojego lekarza prowadzącego, pokazałam mu wyniki i omówiliśmy opcje. Dostałam skierowanie do Poradni Genetycznej, powiedział, że tam mnie zbadają i przeprowadzą dokładny wywiad, jeśli nic się nie zmieni to najpewniej zaproponują amniopunkcję. Najbliższa poradnia to Wrocław, oczywiście nie idzie się tam dodzwonić... Miała któraś z Was styczność z tą poradnią lub jakąś inną, jak dokładnie wygląda taka wizyta, badania?
Drugą opcją, którą lekarz mi zaproponował to NIFTY, jeśli nie chcę czekać, a mogę sobie na takie badanie pozwolić, jedyne co, to jeśli wynik się potwierdzi to wynik NIFTY nie jest wiążący prawnie, a więc nie można ewentualnie przerwać ciąży. No i teraz gdybam... nie wiem czy mimo NIFTY nie będę miała gdzieś z tyłu głowy, czy na pewno się nie pomylili, niby 99,9% ale to jeszcze nie 100% jak amnio, ale amnio się boję, choć najbardziej czekania, zaczęłam 13 tc, a tutaj 3 tygodnie do amnio i 3 tygodnie czekania na wyniki, albo i dłużej... to może dobić człowieka, ale chcę wiedzieć jak jest, uspokajanie mnie przez innych nic nie daje, uspokoję się dopiero jak zobaczę czarno na białym, że kariotyp jest prawidłowy.
Według lekarza prowadzącego, USG poza noskiem wygląda bardzo ładnie, dziecko dzisiaj było już spokojne, pomachało nam tylko. Pozostałe badania też są ok, tylko ta słaba kość nosowa spędza mi sen z powiek, dla matki każda najdrobniejsza wątpliwość to dramat,