reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cesarskie cięcie

reklama
O, ja stosowałam Cepan po drugiej operacji obojczyka :-). Coś chyba działa, bo po pierwszej nie smarowałam i zrost był straszny. Lekarze stwierdzili, że mam skłonność do zostawania śladów po skaleczeniach (nawet na początku myśleli, że mogę mieć cukrzycę bo się kiepsko rany goiły). Ale po drugiej operacji trochę się z tym Cepanem pomęczyłam i rana dzisiaj - mimo, że widoczna, no bo nie da się inaczej - nie wygląda tragicznie. Na całe szczęście ja się takimi rzeczami szczególnie nie przejmuję, dopóki mi na twarzy się nie zdarzy jakiś szew ;-).

młoda-przyszła-mama, ale z tego co się zdążyłam zorientować to Octanisept jest do odkażania i pielęgnacji. Więc to nie ma nic wspólnego z kremami/maściami typu Cepan - kremami na blizny. Takie kremy/maści mają sprawiać, że blizna się wygładza i rozjaśnia.

A wiecie jak Cepan śmierdzi. Jako nastolatka smarowałam nim blizny potrądzikowe. O fuuuuuuuu ;-) ale działał tak samo jak kremy z macicy perłowej ale to już droższa sprawa.

A wiecie jak Cepan śmierdzi. Jako nastolatka smarowałam nim blizny potrądzikowe. O fuuuuuuuu ;-)
Dlatego napisałam, że się z nim pomęczyłam :-D. Ale co tam... Nie wiem, czy akurat to on u mnie zadziałał, czy po prostu tak się złożyło, ale moja blizna naprawdę wygląda lepiej niż ta z pierwszej operacji. Idealna nie jest, ale ja mało wymagająca w tej kwestii jestem. Zawsze się mogę z dumą pochwalić jak się ktoś zapyta co mi się stało :-D.

Octanisept - po 1 pryskają w szpitalu rano i wieczorem, po 2 nie wolno go używać na własną rękę ponieważ jeśli ktoś go używa i zostawia na ranie za dużo płynu jest to niebezpieczne. octanisept rozpuszcza szwy. Wiem bo moja koleżanka z sali tego używała i dostała ochrzan od położnych.

No to nasza Dzag jako druga już po cc :) troszkę zazdraszczam, że ma to już za sobą, ale lepiej niech mojej dzidzi jeszcze się tak nie spieszy :) na duchu podniosły mnie słowa Dzag, że nie było tak strasznie jak myślała, ale stresa i tak mam okropnego... :-)

reklama
Maggic ja też mam stresa. Na początku myślałam, że super, że mi zrobią cc, nie będę się musiała męczyć ze skurczami i tymi innymi dolegliwościami no i przede wszystkim będę wiedziała kiedy mój synuś przyjdzie na świat. Ale im bliżej terminu tym większy stres.
Tym bardziej, że mój tata miał we wtorek zabieg na przepuklinę pępkową. Wydaje mi się, że jest to podobny zabieg jak cc a może nawet i lżejszy a mój tata wstał dopiero po 24h, ledwo się trzymał na nogach, teraz już jakoś wstaje ale i tak ciężko mu się chodzi. Nawet wykąpać się sam nie może bo go boli, mama mu we wszystkim pomaga. Ja nie wiem jak to będzie po cc ale jestem przerażona, bo nie dość, że będzie mnie bolało to jeszcze będę musiała zajmować się dzieckiem.

Do góry