reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Ciągły ból brzucha w ciąży

annam9907

Początkująca w BB
Cześć,
Jestem w 18 tygodniu ciąży. Każdego dnia od początku ciąży boli mnie brzuch (a dokładnie podbrzusze) - raz mocniej, raz słabiej. Dni, które miałam bez bólu mogę policzyć na palcach jednej ręki.

Wszystkie badania ok, USG ok, miałam jedno krawienie, które na szczęście skończyło się dobrze.

Leki: Luteina 200 dopochwowo x2. Suplementy: Prenatal Duo + Sundovit D3+Mg+K2+B6. Lekarz nie wspomniał nic o innych suplementach/lekach.
Lekarz mówi, że skoro boli mnie od początku, to widocznie tak musi być, tym bardziej, że przed ciążą miałam stwierdzone ognisko endometriozy I stopnia. Umówiłam się też do fizjo na przyszły tydzień.

Bóle są różne, w zależności od dnia. Albo bolą mnie na zmianę jajniki (jakby ktoś zaciskał na nich pięść), albo lewa strona gdzie endometrioza, albo po prostu jakbym miała dostać za moment okresu, czyli takie skurczowo ciągnące. Czasami te 3 rodzaje przewiną się w ciągu dnia. Takich "sesji" bólowy dziennie jest od 4 do 6 max (przed 2 trymestrze było 8-10).
Funkcjonuje wtedy różnie (miałam bolesne miesiączki więc ból mnie nie szokuje), czasem muszę się podeprzeć o coś, staram się leżeć.
Zdarza mi się też (może raz na dwa dni), że macica twardnieje na około minutę może mniej, nie ma wtedy bólu.

Czy to jest normalne? Czy wasze ciążę też były/ są bolesne? Jak się zachowywałyście?
Czytając w internecie artykuły głównie podana jest informacja, że w II trymestrze jeśli jest ból + krwawienie = IP. Tylko krwawień i plamien nie ma, całe szczęście.

Powoli wariuję, jestem w stanie znieść ból dla mojego dziecka, ale moje koleżanki, siostry, mama - nikt nie żył w ciąży w ciągłym bólu. To też jest martwiące, bo nawet nie wiem kiedy powinnam reagować i jechać do lekarza/szpitala, skoro żyje codziennie z takim bólem.

reklama
Mnie bolały krzyże jak tylko postałam 10 min przy obiedzie i zaraz mi schodziło na podbrzusze. Ból może nie taki silny jak opisujesz ( bardziej jak bym miała zaraz okres dostać ) a może porozmawiaj z ginekologiem albo fizjoterapeuta uro-ginekologiczny. No albo po prostu masz Skurcze Braxtona Hicksa.
Chyba, że jakaś infekcja ?

Ja mam ból więzadła po lewej stronie już chyba z dobre 3 tygodnie.
Brzuch na okres od dawna mnie nie bolał, aczkolwiek no szczerze to różne się dziwne bóle trafiają... może ten ból jakby jajnika, który Ci towarzyszy to ten sam co u mnie? Mi się to podobnie kojarzyło.

Umówiłam na jutro dodatkową wizytę u ginekologa, innego niż prowadzący, który specjalizuje się w USG i jest polecany. Może coś mi wyjaśni.

Mnie bolały krzyże jak tylko postałam 10 min przy obiedzie i zaraz mi schodziło na podbrzusze. Ból może nie taki silny jak opisujesz ( bardziej jak bym miała zaraz okres dostać ) a może porozmawiaj z ginekologiem albo fizjoterapeuta uro-ginekologiczny. No albo po prostu masz Skurcze Braxtona Hicksa.
Chyba, że jakaś infekcja ?
Dzięki za komentarz, wiesz co nie podejrzewam infekcji, nie odczuwam żadnych zmian w wydzielinie ani zapachu. Mocz w normie.
Czy skurcze Braxtona Hicksa mogą być już w tych tygodniach? Jak czytam, to piszą że po 20, ale jeśli doświadczam ich wcześniej, to chociaż wyjaśniłoby się, ze to to. Tylko czy one nie powinny być niebolesne?

Jak tak piszecie, że was też coś boli, to mi raźniej, chociaż chciałabym, żeby nikogo nic nie bolało. Znalazłam cały wątek na reddicie gdzie kobiety piszą, że mają tak całą ciążę, trochę to "pociesza".

Umówiłam na jutro dodatkową wizytę u ginekologa, innego niż prowadzący, który specjalizuje się w USG i jest polecany. Może coś mi wyjaśni.

Dzięki za komentarz, wiesz co nie podejrzewam infekcji, nie odczuwam żadnych zmian w wydzielinie ani zapachu. Mocz w normie.
Czy skurcze Braxtona Hicksa mogą być już w tych tygodniach? Jak czytam, to piszą że po 20, ale jeśli doświadczam ich wcześniej, to chociaż wyjaśniłoby się, ze to to. Tylko czy one nie powinny być niebolesne?

Jak tak piszecie, że was też coś boli, to mi raźniej, chociaż chciałabym, żeby nikogo nic nie bolało. Znalazłam cały wątek na reddicie gdzie kobiety piszą, że mają tak całą ciążę, trochę to "pociesza".
Może bardziej jednak fizjo niż ginekolog? Bo jak nie ma przyczyny, lekarz nic nie widzi, to jednak fizjo doradzi lepiej.

mi jak fizjo wymasowała krzyże i mięśnie na pośladkach bo miałam okropne bóle jak spałam.. jak by mi ktoś przypalał to i bóle podbrzusze minęły.
A co to znaczy specjalizuje w USG??

Ostatnia edycja:
Dzięki za polecenia fizjo - miałam mieć wizytę w ten wtorek, ale została przełożona przez lekarza na kolejny.

A co to znaczy specjalizuje w USG??

Chodziło mi o to, że Pani doktor poświęciła wiele lat dokształcając się w robieniu USG i ma duże doświadczenie. Zanim dowiedziałam się o endometriozie, to byłam u kilkunastu ginekologów, którzy nic nie widzieli na USG, dopóki nie trafiłam do osoby specjalizującej się w tym i która znalazła ognisko.
W tym przypadku, z powodu tego, że cały czas chodzę z bólem, to chciałabym, żeby ktoś poświęcił mi czas, dokładnie mnie przebadał, nie ignorując mojej endo, którą wcale na USG nie jest tak łatwo znaleźć.

reklama
Byłam na wizycie, rozchodzi mi się spojenie łonowe, ciąża wszystko ok. Mam miec wizytę u ortopedy jak najszybciej, który zadecyduje co dalej plus oczywiście fizjo.

Do góry