reklama

Ciąża bliźniacza

Witajcie dziewczyny, znalazlam wasze forum i tez chcialabym dolaczyc :tak: Moja ciaza jak widze najmlodsza stazem bo koncze 12 tydzien ale mam nadzieje ze mnie przyjmiecie do grona ;-)
Od razu mam pytanie do dziewczyn z uk - jak nazywa sie USG z badaniem przyziernosci karkowej? Mi polozna zaznaczyla na swistku routine booking scan ale to chyba nie to. A na drugim papierku mam zaznaczone okienko quad test (14w2d - 20w0d) a tego combined test (11w2d - 14w1d) nie (czy to bedzie ten test z krwi Pappa?) Bede wdzieczna za Wasza pomoc.
Pozdrawiam!

witam i gratuluje serdecznie!
co do scan jesli chodzi Ci o ten na down syndrom to ten combined test jest wykonywany ja napisalas, nie wiem czy polozna Ci powiedziala,ale spytaj w szpitalu to Ci powiedza... jesli chodzi o test z krwi na down's syndrom to w przypadku blizniat jest on nie dokladny i lekarze nie przywiazuja do nie go wagi- tak mi powiedzialo 5 roznych konsultantow plus polozna. natomiast jesli podczas usg wychodza jakies anomalie to wtedy proponuja ci ten test z pobraniem plynu owodniowego.
ja nie mialam tego scanu bo moja polozna pochrzanila i poszlam na to 14 +5 i bylo juz za pozno. test z krwi wyszedl ok, ale jak mowie, to jest nie accurate wg nich. nie wiem czy mialas juz dating scan ale jesli nie, to oni sprawdza karczek na tym scanie i nie musisz miec dodatkowych zadnych badan.
skad jestes??

reklama
hej dziewczynki, ja wlasnie wrocilam z miasta, w koncu niania wrocila z urlopu i moglam gdziesc isc bez macka, ale powiem wam szczerze ze nie bylo mnie z 3 godz a padlam jakbym pole sama przekopala :( czuje sie paskudnie, normalnie na koncu to juz na oczy nie widzialam :((( ale 3 nocki z rzedu bez snu w koncu daja o sobie znac :(( ale za to kupilam co nieco na wyprzedazach jeszcze (tuniki w zarze za 29 zl :D ) takze choc troche mi sie podobalo :) a teraz zmykam spac poki moje dziecko nie zauwazylo ze zniklam u gory :)
napisze pozniej!

Milena, dziekuje za odpowiedz. Nie mialam jeszcze tutaj w uk zadnego scanu, to bedzie dopiero pierwszy dlatego zastanawialam sie czy to ten z bad.przyziernosci. Wczesniej robilam 2 razy USG w polsce bo tam dowiedzialam sie ze jestem w ciazy i musialam tam troche posiedziec bo balam sie bo stracilam wczesniejsza.Jestem z coventry wiec niedaleko nottingham. No nic, jutro sie okaze w szpitalu co i jak z tymi scanami i badaniami.
Ciaza blizniacza zaskoczyla nas, najpierw byla euforia i radosc ale potem przyszedl tez strach i obawy bo mialam plamienia (jeden lekarz stwierdzil ze to polip a drugi ze plamienia implantacyjne, nawet w 10 tygodniu co mnie zdziwilo)
Milena - czy Ty chodzisz/chodzilas do konsultanta do szpitala na wizyty bo mi powiedziala polozna ze bede chodzic wlasnie do konsultanta zamiast czesciej do niej.Czy konsultant to po prostu lekarz i jest to wtedy takie badanie ginekologiczne jak w polsce?

Ostatnia edycja:
witam dziewczyny. widze że od rana forum ruszyło pełną parą. Ja po wczorajszych łzach dzisiaj troche lepiej. jednak co bedzie wieczorem.... tego nie wiem. ógólnie też źle spałam, było mi duszno i bolą mnie biodra. też macie takie boleści???? spałam na siedząco w fotelu jak emerytka. Jeszcze trochę musze wytrzymać do dla dobra moich maluchów. Dzisiaj dowiedziałam się że za tydzień bedę miała wózek dla moich chłopaków. może się wtedy pobawię i bedzie weselej. Jak na razie pogoda mało sprzyja mojemu samopoczuciu i tak sobie czekam na lepsze czasy. przesyłam serdeczne pozdrowienia dla wszystkich kobitek.

Milena, dziekuje za odpowiedz. Nie mialam jeszcze tutaj w uk zadnego scanu, to bedzie dopiero pierwszy dlatego zastanawialam sie czy to ten z bad.przyziernosci. Wczesniej robilam 2 razy USG w polsce bo tam dowiedzialam sie ze jestem w ciazy i musialam tam troche posiedziec bo balam sie bo stracilam wczesniejsza.Jestem z coventry wiec niedaleko nottingham. No nic, jutro sie okaze w szpitalu co i jak z tymi scanami i badaniami.
Ciaza blizniacza zaskoczyla nas, najpierw byla euforia i radosc ale potem przyszedl tez strach i obawy bo mialam plamienia (jeden lekarz stwierdzil ze to polip a drugi ze plamienia implantacyjne, nawet w 10 tygodniu co mnie zdziwilo)

Milena - czy Ty chodzisz/chodzilas do konsultanta do szpitala na wizyty bo mi powiedziala polozna ze bede chodzic wlasnie do konsultanta zamiast czesciej do niej.Czy konsultant to po prostu lekarz i jest to wtedy takie badanie ginekologiczne jak w polsce?

Konsultant moze sie zdziwisz ale jest wyzej polozony niz lekarz... wiekszy stopien, ale nie powiem dokladnie czym sie rozni od lekarza. na poczatku bedziesz miec scan w early pregnancy unit, i tam po scanie bedziesz miec konsultacje. od zaleznosci jaka masz ciaze, jakiego ryzyka itp tyle bedziesz miec scanow. jeden 12 weeks drugi 20, a potem od 28 co 4 tyg. tu nie badaja ginekologicznie wogole, no chyba,ze widza taka potrzebe, jak dzieje sie cos zlego. aha i po 20 tyg spotkania sa w antenatal clinic...hmm to chyba tyle...jak cos jeszcze chcesz wiedziec to pytaj ;)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry