Ashiarona ja miałam gdzieś fajny i łatwy przepis na ciasto na zimno...o nazwie Orgazm....smaczne bardzo...znaczy mnie smakowało zaraz wkleje
ORGAZM
-6 paczek herbatników (takich po 10 sztuk)
-3 budynie śmietankowe bez cukru
-20 dag margaryny
-pół szkl.cukru
-2 śnieżki w proszku
-2 galaretki cytrynowe
-1 galaretka wiśniowa(ja wolę truskawkową)
-mleko
Herbatnikami wyłożyć dno prostokątnej blachy.
Pół litra mleka zagotować z margaryną i cukrem.Budynie wymieszać ze szklanką mleka,wlać na wrzące mleko i ugotować budyn. Gorące wylać na herbatniki.
masę pokryć kolejną warstwą herbatników
śnieżki ubić w dwóch niepełnych szklankach mleka.
galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szkl.wrzątku,ostudzić i dodać do śnieżek
(ja nigdy nie czekam aż galaretki beda zimne,zawsze wlewam ciut ciut ciepłe)
śnieżki stracą"swoją puszystość",tak ma być
Taką masę wylać na herbatniki i siup-do lodówki...
Ciasto ma stężeć!Tężeje bardzo szybko! Galaretke czerwona rozpuścic wg przepisu na opakowaniu,ostudzić i wylać zimną, tężejącą na ciasto...
Najlepiej smakuje na drugi dzień,w smaku-prawdziwy orgazm....
- opak.ciasta francuskiego
- 90 dag mielonego twarogu
- 4 jajka
- łyzka masła
- 40 dag słodzonego mleka skondensowanego
- 0,5 szkl. cukru
- 1,5 łyzeczki aromatu waniliowego
- 0,5 łyzeczki aromatu migdałowego
- łyzka soku z cytryny
- 12 dag białej czekolady
- 25 dag chałwy
- łyzka płatkow migdałowych
Tortownice wysmarowac masłem,oblepic tortownice okragła ciastem francuskim tak, żeby na zewn.tortownicy wystawało ok. 5 cm ciasta. Wystajace brzegi również wysmarowac masłem.
Ser wymieszac z mlekiem, cukrem, sokiem z cytryny,olejkami i jajkami. Czekolade roztpic w kapieli wodnej. 17 dag chałwy pokroic w kawalki i wraz z czekolada dodac do sera. Wymieszac, wlac do tortownicy. Te brzegi ciasta, które wystawaly poza tortownice, ulozyc na mase serowa i lekko docisnac. Pozostala chalwe pokroic w kawalki i wraz z platkami migd. posypac na ciasto. Piec ok. godziny w 180’C. Po wystudzeniu wstawic na min.12 h do lodowki.