Wszystkim Mamuśkom (tym po porodzie i przed) życzę spełnienia marzeń w Nowym Roku!!!!!
Witaj
Palam :-) Chciałam Ci napisać, że ja też przez I trymestr nie miałam żadnych nieprzyjemnych objawów. Oczywiście zamartwiałam się tym bardzo

Lekarka wróżyła mi w związku z tym dwóch chłopców. I oto w ok 15 tc. potwierdziło się, że w brzuszku zamieszkali dwaj syneczkowie

Na początku II trymestru doszły objawy takie jak ból kręgosłupa oraz kilka razy stwardniał mi brzuch (po wysiłku, długim chodzeniu czy zadyszce). Aktualnie więcej odpoczywam, dostałam L4 z pracy i czuje się fantastycznie

Co do badań prenatalych, moja lekarka podkreślała, że sa one niezbędne. W związku z ciazą bliźniaczą dostałam na nie skierowanie bezpłatnie. Cieszę się, że z nich skorzystałam. Po badaniu okazalo się, że dzieci pieknie rosną i rozwijają sie, ale u jednego malca jest nieprawidłowy przepływ w przewodzie żylnym. Może to swiadczyć o jakiejś wadzie seduszka. Dlatego II badania prenatalne za 2 tygodnie będę miała u specjalisty ginekologa-kardiologa dziecięcego. Maluszki będą miałay dodatkowo badane echo serca. To bardzo ważne, bo gdyby były jakieś problemy to konieczne jest wybranie do porodu specjalistycznej kliniki gdzie w razie czego będzie można dzieciom neizwłocznie pomóc.
Różyczka, przy dobrym sprzęcie, będzie można rozpoznać wstepnie płec dzieci :-)